23 en 24 september Expositie B.K.T. : “Met Japanse Touch” ( 日本の気持ちで )


私たちの楽しい展覧会へようこそ
Letterlijk vertaald staat hierboven: welkom op onze “plezier expositie”.


私たちの楽しい展覧会へようこそ
Letterlijk vertaald staat hierboven: welkom op onze “plezier expositie”.
Het woord raku wordt geschreven met het Japanse karakter voor plezier: (楽).
Veel van onze leden van de BKT zijn een keer per jaar bezig met het maken van een of meerdere werkstukken voor het Raku stoken.
Raku aardewerk is hand geboetseerd of gedraaid aardewerk dat hoofdzakelijk wordt gebruik tijdens de Japanse theeceremonie. Het wordt over het algemeen op lage temperatuur gebakken. Deze techniek komt oorspronkelijk ergens uit de 16e eeuw. De technieken, de stookwijze en het type oven voor het bakken van Raku aardewerk zijn afgeleid uit de technieken voor het bakken van dakpannen, daar de ontdekker van de Raku-techniek, Chōjirō, een tegelbakker was.

Het plezier dat de leden vinden in het werken met de oude Raku techniek is gelegen in het feit dat het eindresultaat vaak moeilijk of niet te sturen is. De verassing is dan ook groot als het werkstuk uit de oven komt. Is het nog heel? Hoe heeft de glazuur zich gehouden? Hoe ziet het er uit als het helemaal gereinigd is? Heeft het de kleur en structuur die ik wil?
Nieuwsgierig geworden?
Op zaterdag 23 september is er in het atelier van de BKT een thema-expositie te zien waar de resultaten te zien zijn van deze techniek. Op zondag 24 september is aanvullend op deze expositie ook nog een raku stook te zien waar de leden hun werkstukken in de open lucht bakken.
Deze unieke expositie is op beide dagen geopend vanaf 13:00 uur tot 17:00 uur.
Graag verwelkomen wij je in ons atelier aan de Lindenlaan 1b in Eindhoven.
Frank Seegers Voorzitter B.K.T.
www.bkt.dse.nl