Beëindiging KPN Fiber-to-the-Home pilot Eindhoven
Op 1 januari 2006 stopt KPN met de Fiber-to-the-Home pilot in Eindhoven.
Op 1 januari 2006 stopt KPN met de Fiber-to-the-Home pilot in Eindhoven. Dit heeft KPN middels een brief aan de betrokken consumenten laten weten. Aangegeven is in de brief, dat de opzet zoals deze voor Eindhoven was gekozen door KPN niet zal worden gecontinueerd.
Als afnemer van deze dienst is mij hiermee niet duidelijk geworden, wat de werkelijke reden van beëindiging is. Zijn het de kosten? Is er te weinig vraag naar? Met de beëindiging worden wel alle investeringen in bekabeling en apparatuur teniet gedaan.
En hoe denken Kenniswijk en de Gemeente Eindhoven hierover? Graag zou ik een reactie zien van Wethouder Jan-Carel Schut, die immers Kenniswijk in zijn portefeuille heeft.
Woenselse Watermolen en Vonderkwartier
Volgens de website van KPN http://www.kpnftth.nl is glasvezel van KPN in Eindhoven beschikbaar in de wijken Woenselse Watermolen en het Vonderkwartier.
Mijn inschatting is dat er verder helemaal niets met deze infrastructuur gebeurt. Zie andere voorbeelden in de stad waar glasvezels er ongebruikt bij liggen (ook in de Vlinderbuurt).
Bovendien heb je te maken met een nieuw soort ICT-bureaucratie die bij Kenniswijk ook al zo weinig opleverde: niemand is verantwoordelijk, de overheid is nergens, en het interesseert de politiek geen barst. De bestuurders hebben het gemakshalve afgestoten naar de vrije markt.
Overigens geldt er conform de Telecommunicatiewet een opzegtermijn van minimaal een maand. De brief had men dus uiterlijk 1 december 2005 moeten versturen. Als dat niet gebeurd is, kan je de opzegging aanvechten.
Opzeg termijn KPN 2 maanden
Volgens de ‘Voorwaarden Fiber To the home van KPN Telecom BV’ (Referentienummer QF2003/15) is de opzegtermijn 2 maanden.
Artikel 5: Wijzigingen in de eigenschappen van FttH, beeindiging van de dienstverlening
1. De technische eigenschappen van de FttH …..
…
4. Bestaande Overeenkomsten eindigen uiterlijk met ingang van de datum waarop de dienstverlening wordt beeindigd. KPN zal voor de beeindiging van de FttH-dienstverlening als bedoeld in dit artikel een opzegtermijn van twee maanden in acht nemen.
Ik kan hier alleen maar uit opmaken dat de opzegtermijn 2 maanden is.
Het bovenstaande document heb ik gekregen bij de aanvraag van FttH.
twee maanden
Als de brief met de opzegging in december is verstuurd, dan kan de aansluiting dus per 1 maart 2006 worden beeindigd.
Hier in het stukje Kenniswijk deed men daar ook ingewikkeld over. Xs4All zorgt niet voor de internetverbinding, alleen voor het e-mailadres. Bij glasvezel heb je een soort hardwarematige (wat een woord) aansluiting. Alleen KPN kan de knop omdraaien. Ik zou per brief aan KPN dan ook dreigen met een dagvaarding voor het kantongerecht, of rechtbank die in de voorwaarden wordt genoemd.
Beëindiging?
Zou onsnet Eindhoven dit kunnen overnemen? Ze hebben al op meer plaatsen in de stad projecten lopen. Misschien de moeite waard om het daar eens na te vragen. De overnamekosten kunnen misschien wel een probleem zijn.
Opta
KPN heeft geen vergunning voor het verlenen van electronische diensten in Eindhoven. Dit valt op te maken uit register vergunningen van de OPTA.
Voor de abonnees lijkt het me zinvol om bezwaar te maken tegen het stopzetten van de verbinding. De Telecommunicatiewet stelt immers minimaal een maand opzegtermijn verplicht. De opzegging kan op zijn vroegst ingaan per 1 februari 2006.
De OPTA zou je kunnen verzoeken dat KPN een verbinding niet zo maar kan opheffen. KPN is in dit verband de MMA (marktpartij met aanzienlijk belang).
KPN zou het stukje netwerk moeten aanbieden aan derden. Omdat het met subsidie is aangelegd, zal het wel niet veel kosten. Vreemd dat de Minister van Economische Zaken dergelijke voorwaarden nooit heeft gesteld bij de subsidieverlening. Ons Net Eindhoven moet dit stukje netwerk dan technisch wel aan haar net koppelen.
Volgens KPN is aanleg van glasvezel alleen economisch rendabel bij nieuwbouwwoningen. Er worden de komende jaren nog heel wat woningen gesloopt in de regio Eindhoven, dus dat biedt in die zin wel perspectief.
De situatie in bijv. Meerhoven is mij nog onduidelijk. Dat is een nieuwbouwwijk, maar er is geen glasvezelnet aangelegd.
De bewoners moeten bovendien omrijden vanwege de knip in de Sliffertsestraat. Als gevolg van sluipverkeer dat eigenlijk in de file op de Poot van Metz moet staan.
Mogelijk actief blijven van KPN FttH netwerk
Als gebruiker van het KPN FttH netwerk heb ik inmiddels contact gehad met OnsNet, de contactpersoon bij de gemeente en de eigenaar van het netwerk. Allen zijn zeer verrast door deze stap van de KPN. Wel wil men kijken of het mogelijk is het netwerk actief te houden. Dit zal echter niet lukken voor de door KPN aangegeven datum van 2 januari waarop zij met de service stoppen. Ook kan men géén garantie geven dat het inderdaad zal lukken.
Ik heb dus maar besloten, met tegenzin, een ADSL abonnement met korte minimum contractduur aan te vragen, in de hoop dat er inderdaad een oplossing gevonden wordt en ik opnieuw van de glasvezelaansluiting gebruik kan maken.
Mensen die op de hoogte willen worden gehouden roep ik op contact met mij op te nemen.
Gerard Lokhoff
bezwaar maken
Ik zou niettemin formeel per brief bezwaar maken tegen de opzegging door KPN. KPN moet zich conform de Telecommunicatiewet gedragen. De opzegging moet minimaal een maand vooraf worden gedaan. Deze verplichting geldt wederzijds. Het kan toch niet zo zijn dat een telecomaanbieder zich niet aan de wet houdt. Zeker daar het hier de MMA (grootste aanbieder) betreft.
Als je geen bezwaar maakt, dan ga je akkoord met de opzegging.
bezwaar…
Telefonisch heeft KPN aangegeven dat de verbinding in stand zal worden gehouden tot begin februari. Of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren of dat dit slechts is gezegd vanwege de minimum opzegtermijn van 1 maand, weet ik niet. Er werd bij vermeld, dat dit ook in de nieuwe brief (de eerste zending was verstuurd met vermelding van verkeerde adresgegevens) zou zijn opgenomen, maar dat is niet het geval. Maar het lijkt er dus op dat ze de minimum opzegtermijn van 1 maand willen omzeilen, zodat bezwaarmaken op die grond geen zin heeft.
opzegtermijn
Via Networks (IAE) deed hier ook nogal omzichtig over. IAE houdt de e-mail tot 1 januari 2006 in stand (opzeggingsbrief 10 november).
Bezwaar maken heeft wel degelijk zin. Tenzij je zelf stelt dat het geen zin heeft. Heeft je bestaan dan nog wel zin? Kortom: laat KPN reageren op het bezwaar. Dat hoef je niet zelf te doen. Je moet bovendien een redelijke termijn hebben voor een nieuwe aansluiting, dat kan tegen 1 januari lastig worden. En verder moet overdracht van het netwerk mogelijk blijven, bijv. aan Ons Net.
Mogelijke overdracht
Even voor de duidelijkheid: het glasvezelnetwerk in de Woenselse Watermolen is van Trilink, een samenwerkingsverband van Volker Stevin en BAM. KPN heeft dit voor de pilot gehuurd, en heeft het huurcontract opgezegd. Trilink is op zoek naar een mogelijkheid het actief te houden, omdat de investeringskosten er nog niet uit zijn. Hierbij zoekt men naar een dienstenaanbieder die zowel internet als telefonie (Voice over IP) kan leveren. OnsNet zou dus in principe in aanmerking komen. Nu maar hopen dat men er uit komt, want het lijkt vooral een financiële kwestie te zijn.
Ik vraag me trouwens ook af hoe het zit met het contract met XS4All: we hebben destijds 2 overeenkomsten gesloten, één met KPN, één met XS4All. Is nu door de brief van KPN ook de overeenkomst met XS4All opgezegd ? Misschien dat iemand hier iets zinnigs over kan zeggen ? Ik ben vooralsnog niet van plan het antwoordformulier aan KPN terug te sturen…
Voor ieder die op zoek is naar een oplossing ter overbrugging: Demon heeft DSL pakketten in de aanbieding met een minimale contractduur van 3 maanden, daarna per maand opzegbaar. Wel even op de speciale voorwaarden letten: op- c.q. afwaarderen van de snelheid is niet mogelijk, dus vooraf goed nadenken welke keuze je maakt.