Kijken naar de zon tijdens de Oranjemarkt

mijn zonnetelescoop opgesteld op de Oranjemarkt aan de Willemstraat. Zeker 150 mensen namen een kijkje door de zonnekijker en konden voor het eerst zelf de Zon bekijken.


mijn zonnetelescoop opgesteld op de Oranjemarkt aan de Willemstraat. Zeker 150 mensen namen een kijkje door de zonnekijker en konden voor het eerst zelf de Zon bekijken.

Als je door een zonnetelescoop kijkt moet je oog eerst even wennen aan de andere kleuren licht. Eerst zie je een oranje-rode bol en na een tijdje ga je steeds meer detail zien. Het lukte vrijwel iedereen om de protuberansen te zien en veel mensen konden ook de zonnevlekgebieden en filamenten aan het oppervlak van de Zon zien.

Protuberansen zijn door de zonnetelescoop te zien als pluimpjes of lussen aan rand van de Zon. Dit is materiaal van de zon wat door het magnetisch veld boven het oppervlak van de Zon beweegt.

Gebieden met zonnevlekken zijn door de zonnetelescoop die ik gebruik te zien als lichtere vlekken. Pas als de zonnevlekken groot genoeg zijn zie je door deze H-alpha kijker ook donkere vlekken. Dit komt doordat je met een H-alpha zonnekijker alleen naar de kleur licht kijkt die wordt uitgestraald door waterstof (H).

Filamenten zijn te zien als donkere slierten die voor de zon hangen. Dit is hetzelfde als wat je ziet als protuberansen aan de rand van de zon, maar nu houden de pluimen gas juist het zonlicht tegen.

Het bovenstaande plaatje is niet door een gewone zonnekijker gemaakt, maar door een sateliet die vanuit de ruimte de Zon bestudeert. Ondanks dat deze foto is gemaakt in een andere kleur licht (ultra violet) laat hij zien wat je ongeveer aan de Zon kunt zien door een zonnekijker. Omdat de Zon zelf om haar as draait en het oppervlak van de Zon constant in beweging is ziet de Zon er steeds weer anders uit. Dit is goed te zien op dit filmpje van de Zon op Koninginnedag.

De bezoekers van de Oranjemarkt vonden het erg leuk dat ze eens zelf de Zon konden bekijken. Ik kreeg veel leuke reacties en ze wilden graag meer weten over wat ze nou precies zagen.

Wil je ook zelf eens de Zon bekijken? Kom dan naar de zonnedagen van de Dr. A. F. Philips Sterrenwacht op 15 mei of 12 juni tussen 13:00 en 17:00. De Sterrenwacht heeft twee verschillende zonnekijkers waarmee je bij zonnig weer naar de Zon kunt kijken. Of hou mij (@zonnekijkster) in de gaten op twitter; ik zet mijn zonnetelescoop vast nog eens voor publiek op deze zomer.