Raad Eindhoven stemt voor Turks seniorencomplex
Raad Eindhoven stemt ondanks protest voor Turks seniorencomplex. Segregratie : het nieuwe integreren?
Raad Eindhoven stemt ondanks protest voor Turks seniorencomplex. Segregratie : het nieuwe integreren?
http://www.omroepbrabant.nl/?news/212806782/Raad+Eindhoven+stemt+ondanks+protest+voor+Turks+seniorencomplex+.aspx
De protesten uit de buurt (300 handtekeningen, demonstraties,aanwezigheid bij de raadvergadering) hebben niet geleid tot een ander inzicht van de raad.
Waarom is dat opmerkelijk? De exclusiviteit van het beoogde complex voor Turkse ouderen wordt uit gemeenschappelijke middelen gefinancierd (Trudo, sociale woningbouw en gemeente eindhoven heeft in elk geval onderzoek gesubsidieerd). Vragen over integratie en toegankelijkheid van de alle inwoners lijken alleen daarom al relevant. Maar belangrijker is dat de multi-kulti kul zo door de eigen voorstanders daarvan ondermijnd wordt.
Ongetwijfeld zou een flink deel van links eindhoven protesteren als het een slechts-voor-autochtone-nederlanders seniorencomplex zou zijn geweest. Enkel de LPF lijkt relevante vragen te hebben gesteld. http://lijstpimfortuyn-eindhoven.nl/index.php/raadsvragen/839-seniorencomplex-turkse-ouderen-
Ik ruik de dubbele moraal en de selectieve verontwaardiging van de eindhovense politiek.
Het is prima als een groep een initiatief neemt, maar neem dan ook de verantwoordelijkheid voor de volledige financiering. Van de andere kant, dit is een precedent en van gijzel en de zijnen kunnen nu niet anders meer dan vergelijkbare initiatieven zonder gedoe ook toelaten.
Wel jammer dat de subsidie/gemeenschapspot bij dit soort individuele initiatieven wordt aangesproken. Dat is een verkeerde besteding van belastinggeld. Belastinggeld moet alleen voor algemeen nut worden ingezet.
Even aub de ideologie erbuiten houden…
Ik heb tijdje geleden een bericht gehoort over het werven van nederlandstalig zorgpersonneel voor Australie. Het bleek dat nederlandse emigranten van de jaren ’50 daar op hun oude dag hun Engels kwijtraken en op het Nederlands terugvallen. Zelf hun eigen, engelstalig opgegroeide kinderen kunnen ze vaak niet meer verzorgen, omdat ze nooit Nederlands hebben geleerd.
Niemand, zelf de LPF in Eindhoven, zou deze ouderen een nederlandstalige enklave misgunnen, want ze is zorgtechnisch noodzakelijk.
Niemand, zelf de LPF in Eindhoven, zou de Turkse ouderen in Eindhoven een turkstalige enklave misgunnen, als deze op de zelfde manier zorgtechnisch noodzakelijk is. Toch?
Dat het ooit zorgtechnisch noodzakelijk zou kunnen zijn, dat Nederlandse ouderen in Nederland in een puur autochtone omgeving moeten worden verzorgd, lijkt me lastig te onderbouwen, eerlijk gezegd.
senioren, geen verpleeghuis en geen ideologie
Mijn nieuwsbericht ging niet over ideologie maar was een reactie op het eindhovense nieuws van gisteren. Het australisch nederlands talig voorbeeld voor zorgpersoneel heb ik ook ergens opgemerkt.
Maar de bedoelde australische situatie betrof hulp voor zorgbehoevende dementen van hoge leeftijd en gebrekkige gezondheid. Het turkse seniorencomplex gaat om senioren die nog in de maatschappij staan. Net zo als de locatie van het complex, willaertsplein, naast het Franz Leharplein, winkelcentrum van de Bennekel, midden in 1 van de meest levendige plekken van Gestel staat.
Omdat het bij het turkse seniorencomplex niet gaat om zorgtechnische noodzakelijkheid gaat je betoog niet op. Overigens wel een terecht punt dat (dementerende?) hulpbehoevenden mogelijk hulp in eigen taal nodig kunnen hebben.
Tenslotte las ik vandaag dat er ook chinese en surinaamse seniorencomplexen zijn in eindhoven. De constatering daarbij blijft dat elke groep inwoners niet perse streeft naar integratie. Laten over die constatering eens nadenken.
Tenslotte kan ik me goed voorstellen dat nederlandse ouderen in een puur autochtone omgeving zouden moeten worden verzorgd, om precies dezelfde reden die Vaccaro aangeeft, namelijk taal. Lokaal dialect bijvoorbeeld. Ik mag hopen dat we dan geen onderscheid maken voor autochtonen die terugvallen op hun dialect en wordt die terugval in taal dan niet als ideologie gezien.
Ok verpleeghuis. Maar echt geen ideologie?
Ik ben met geert-jan kennelijk erover eens dat een goede zorg goede communicatie vereist. Een zekere concentratie van – laten we zeggen – Turkstalig zorgpersoneel en zorgpatiënten bij elkaar kan hiervoor bijvoorbeeld handig, want efficiënt zijn. Dit zorgt dan automatisch voor een bovengemiddeld aandeel van Nederlandstalig autochtone op andere plekken (misschien kamers, misschien vleugels, misschien faciliteiten), zonder dat het een mijn expliciete goedkeuring behoeft of menig vorm van actievoering door wie-dan-ook met-welke-insteek-dan-ook behoeft. Of het dan ergens ook ‘puur autochtoon’ MOET zijn, zoals Geert-jan het zich blijkbaar voorstelt, weet ik dan weer niet. Ik mag hopen, dat hij dat pragmatisch ziet, en niet ideologisch.
pragmatische hulp
Bij hulp in de zorg gaat het over pragmatisme lijkt me. Voorwaarde is dat je met elkaar kan praten. Daar zijn we het over eens.
Ik stel me voor dat er meerdere afkomsten onder 1 dak zullen wonen waar zorgverleners die de benodigde, diverse talen spreken helpen. In het geval van hoge leeftijd (wat is hoog?) en dementie, zorg dan dat de zorg vertrouwd is, eventueel zet je mensen van dezelfde afkomst bij elkaar als dat helpt. Je moet dan wel mensen vinden in de zorg die bij die afkomst passen. Dat zal een uitdaging zijn.
Mensen die echter in het leven staan, zouden zich echter niet moeten afzonderen, en zeker niet met publieke middelen.