VVD roept vragen op over Ons Net Nuenen
Teletekst van Omroep Brabant meldt dat de VVD vragen heeft gesteld aan de Minister van Economische Zaken. Het glasvezelnetwerk van Ons Net Nuenen zou verkocht zijn aan het bedrijf dat het net heeft aangelegd.
Teletekst van Omroep Brabant meldt dat de VVD vragen heeft gesteld aan de Minister van Economische Zaken. Het glasvezelnetwerk van Ons Net Nuenen zou verkocht zijn aan het bedrijf dat het net heeft aangelegd. Hier zit subsidie van EZ in van 8 miljoen euro.
Op de website van Ons Net Nuenen staat nog iets anders vermeld: men kan lid worden van Ons Net voor 20 euro per jaar. Alleen dan kan je internet erbij nemen. Dit komt dan neer op 36 euro per maand.
Als lid kan je een internetabonnement nemen met 10 mb lijn voor 15,95 per maand. Telefoon kost 9,45 en radio/tv 13,95 euro per maand (totaal 59 euro). Echt concurrend is dit niet, want bij Versatel krijg je hetzelfde voor 45 euro.
Hoe het verder gaat met het stukje Kenniswijk in Lakerlopen, Tongelre is ook nog steeds onduidelijk. IAE heeft de overeenkomst voortijdig opgezegd en stopt met signaal per 1 december 2005. De 170 nieuwbouwwoningen hebben wel een aansluiting tot aan de meterkast, maar kunnen niet worden aangesloten, aangezien het stukje glasvezelnetwerk zich hier in juridisch niemandsland bevindt.
Kamervragen onvindbaar
De Kamervragen van de VVD zijn nog onvindbaar. Er is wel een website geopend http://onsnetnee.tk
Die constructie met het heffen van vastrecht van 20 euro, dat is wel vreemd. Het betekent dat je dus 20 euro per maand betaalt, zonder dat je er iets voor terugkrijgt.
De tarieven bij Ons Net Nuenen zijn m.i. niet echt hoog te noemen, maar erg laag evenmin. In Rotterdam zijn de tarieven voor tv/radio en internet via glasvezel een stuk goedkoper.
Mogelijk dat de OPTA raad weet of een geschillencommissie? Is Ons Net Nuenen wel aangesloten bij een geschillencommissie? Je hebt als burger in elk geval het recht om bezwaar te maken tegen wijziging van leveringsvoorwaarden.
Dit wordt het eerste abonnement dat ze kopen
De nuenense klanten/deelnemers van Ons Net Nuenen gaan nu voor de eerste keer een abonnement aan.
Er is dus geen sprake van verhoging van een vorig abonnement.
Het tarief zou wellicht best lager kunnen, maar Ons Net heeft ook beloofd om de andere 2 dorpen in Nuenen aan te sluiten, daarvoor willen ze eerst weten of ze als cooperatie voldoende rendabel zijn.
Bovendien gaan de ontwikkelingen snel, dus moet er ook geld zijn om die ontwikkelingen bij te houden.
Ze hebben vroeger wèl beloofd dat ze onder de marktprijs zullen blijven. Ik denk dat dat met deze tarieven net lukt.
Hoewel er vast goedkopere telefoonaanbieders zijn en een kleiner internet abonnement ook goedkoper kan, maar we hebben het hier wel over een redelijk snel abonnement. Dat gaat met adsl voorlopig niet lukken.
Wel vind ik dat ze het gemeenschaps aspect van die nuenense cooperatie onvoldoende benutten.
relatief duur
Ik vind het wel opvallend dat Ons Net Nuenen een stuk duurder is dan andere aanbieders van glasvezel. Verder vind ik het nogal onbegrijpelijk, dat vastrecht. Tegen het hoge vastrecht bij KPN heeft OPTA indertijd ook bezwaar gemaakt. Zeg dan gewoon dat internet 35 euro per maand kost.
Ik dacht trouwens dat je bij IP-telefonie wel degelijk een IP-adres krijgt, en dus eigenlijk al gebruikmaakt van internet. Die constructie doet me denken aan het internetabonnement Chello van UPC. Formeel betaal je daar ook dubbel, namelijk vastrecht radio/tv plus nog eens het internetabonnement.
Het aantal tv-kanalen bij Ons Net Nuenen is wel iets groter dan wat UPC analoog aanbiedt.
kamervragen en antwoorden
Op [url=http://www.ez.nl/dsc?s=obj&c=getobject&objectid=36419&sessionid=15WDcV!js3t!8jhb9oWMdxXKwqyxTegM35UqYyWRZ1zCSrobBaqys3l14qVxDU@p&dsname=EZInternet&sitename=EZ-nl&loggetobject=true]deze link[/url] zijn de antwoorden van de minister op de kamervragen te vinden.
Het blijkt dat de geachte vvd afgevaardigde zich vooral hebberig afvroeg of de kenniswijksubsidie die aan de nuenenaren is verstrekt, weer teruggevraagd kon worden. Nu het er op lijkt dat de echte zeggenschap niet bij de 95% cooperatie leden ligt, maar bij de eigenaar van de 2 prioriteitsaandelen.
Maar, zegt het ministerie, de mensen hebben voor hun subsidie een breedband internet verbinding gekregen, die voldeed aan de kenniswijk voorwaarden. De subsidie is dus correct besteed en kan niet meer teruggevraagd worden.
Dat ze na het experiment en het verbruiken van de subsidie, de nieuwe abonnementsprijs te hoog vinden dat is een zaak die ze onderling moeten uitzoeken. Na het aanleggen en 1 jaar gebruiken van de breedband verbinding, is de subsidie relatie beeindigd.
Dat niet de subsidie ontvangers eigenaar zijn van een mogelijk lucratief netwerk, maar een derde partij. dat is ook een uitkomst van het experiment kenniswijk.
Opmerkelijk vind ik wel dat in het antwoord niet wordt ingegaan op het feit dat de zeggenschap nu nog lijkt te liggen bij de eigenaren van de 2 prioriteitsaandelen.
Maar of het relevant is voor de dienstverlening en de hoogte van de tarieven? Dat moet de cooperatie maar uitzoeken.
Ik heb de indruk dat dat nu al gebeurt doordat de mensen in Nuenen die mogen kiezen dat ook bewust doen: Mee blijven doen of niet.
Vragen over ontwerpbegroting 2006 EZ
Formeel betrof het geen Kamervragen, maar vragen in het kader van de Begroting 2006 van EZ. Ik had in die hoek ook wel gezocht, maar de vragen en antwoorden staan nu pas bij EZ op de website.
http://www.dse.nl/~vnkessel/Vraag-antwoord.pdf
Inmiddels blijkt dat de acht abonnee’s stilzwijgend aangesloten blijven. Het IP-adres wordt verstrekt door een server van Kenniswijk. Die PC staat ergens dus onbeheerd, zonder eigenaar op het TUE-terrein. De voortzetting is gepland tot ongeveer februari 2006. Aangezien dit gratis is, kan ik nu rustig 50 euro overmaken aan DSE.
Voor februari 2006 krijgen de 170 bewoners van het stukje nieuwbouw in Lakerlopen een aanbod van Ons Net Eindhoven voor een ‘gratis’ aansluiting op glasvezel.
De antwoorden van de Minister van Economische Zaken geven maar weinig duidelijkheid. Ook in Eindhoven is nu een cooperatieve vereniging opgericht, vergelijkbaar met die van Ons Net Nuenen. De tarieven zullen wel even hoog komen te liggen.
Kijk, als men het tarief voor 10 MB verbinding stelt op 35 euro per maand, dan is dat heel billijk. Het is toch wat anders om het tarief kunstmatig op te splitsen in vastrecht van 30 euro en 15 euro internet.
Bovendien moet de ledenvergadering van de vereniging nog akkoord gaan met de tarieven.
Ledenvergadering
In een gesprek van Ons Net Nee met Marco Westenberg van Volkers en de Nem is duidelijk geworden dat de leden geen inspraak krijgen over de prijzen.
ze mogen adviseren over de statuten en evt meedenken over nieuwe diensten. Warover de leden stemrecht krijgen.
Inhoudelijk over prijzen en andere aanbieders krijgen de leden geen stemmen.
Er is nog geen geschillencommissie.