Huygens Lyceum gaat live voor 1100 bezoekers!

Door de lockdown zijn alle scholen gesloten. Zo ook het Huygens Lyceum in Eindhoven. Terwijl het splinternieuwe gebouw waar de leerlingen in 2022 les gaan krijgen gebouwd wordt, is het huidige gebouw aan de Von Flotowlaan een lege school zonder leerlingen.

Rector Loes Corbeij

‘Het voelt onwerkelijk en vreemd’, vertelt Loes Corbeij, rector van het Huygens Lyceum. ‘Onze onderwijs missie is om onze leerlingen te kennen en goed aan te sluiten bij hun veelzijdigheid. Dat doen we nu dus met onze lessen online. Ik mis hen in de school en zo ook alle groep 7 en 8 leerlingen die normaal afgelopen weekend fysiek een bezoek hadden gebracht aan het Huygens Lyceum. Ik ervaar de open dag als bijzonder en met leerlingen en docenten laten we dan zien hoe leuk en inspirerend ons onderwijs is! Door rond te lopen in het gebouw proef je de sfeer, en ervaar je hoe enthousiast de leerlingen zijn die al eerder voor het Huygens Lyceum hebben gekozen. En je ziet de betrokkenheid van alle medewerkers, die je te woord staan en alle vragen kunnen beantwoorden. Zeker voor een school als het Huygens, waar persoonlijke aandacht en omzien naar elkaar zo belangrijk is, is een digitale open dag wel even wat anders.’

Muzieklessen

Gelukkig heeft het Huygens Lyceum genoeg creativiteit in huis om de open dag digitaal te maken. Dus is er gekozen voor een livestream, die op zaterdag 16 januari om 11.00 en om 13.00 uur werd uitgezonden. De aula van de school werd omgetoverd tot een echte tv studio en onder het licht van studiolampen werden live interviews gehouden met leerlingen en docenten over de onderwerpen die op de school belangrijk zijn. Zoals de mentorlessen die de brugklassers vier keer per week het eerste uur hebben , de vakoverstijgende projecten voor alle leerlingen waarin het aanleren van algemene vaardigheden aan bod komt en de individuele projecten voor leerlingen die wat extra uitgedaagd mogen worden. Ondertussen konden de groep 7 en 8 leerlingen die thuis met hun ouders meekeken vanachter de computer via de chat vragen stellen, die dan weer door leerlingen en docenten beantwoord werden. 1100 ‘computers’ keken mee en dat vindt het Huygens Lyceum een mooi resultaat voor een digitale open dag.
Leerlingen vertellen in de livestream over hun ervaringen op de school, een ouder vertelt waarom zij voor het Huygens heeft gekozen en hoe zeer zij de aandacht voor haar kind waardeert. De computersimulatie waarin je door het toekomstige gebouw kan lopen wat in de zomer van 2022 klaar zal zijn is ook te zien.

De TV studio in full swing

Loes Corbeij: ‘Het hoogtepunt van de livestream vind ik zelf de vlog van twee leerlingen die de leukste plekjes in de school tonen. Heerlijk om te ervaren hoe leerlingen naar onze school kijken. Door hen de ruimte te geven , bijvoorbeeld met het maken van hun eigen vlog, kunnen ze zichzelf nog verder ontwikkelen en dat is precies waarom onze school het predicaat goed heeft gekregen van de inspectie.’


Na afloop van de livestream was iedereen het er over eens, ondanks de beperkingen is het gelukt om de sfeer van de school over te brengen. En dat is zo bijzonder in deze tijd, dat iedereen die meewerkt een manier vindt om het eigen verhaal mooi en krachtig over te brengen. Een geweldige prestatie van alle betrokkenen. Het voordeel van een live open dag: mochten leerlingen de livestream gemist hebben, dan kunnen ze hem via de website huygenslyceum.nl nog steeds bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *