Masterplanning Bouwen Binnen de Eindhovense Ring

De puinhopen die Eindhoven de komende jaren zullen sieren worden veroorzaakt door twee grote verstorende aktiviteiten: de herbestrating van het voetgangersgebied en de bouw van veel heel grote gebouwen. Waar kunnen we nog langs en waar moeten we vooral wegblijven, want ‘Bouwvakkers Only’?

Een goede manier om inzicht te krijgen in wat wanneer gebeurt is een ‘strokenplan’. Dat is misschien wel handig om ook toe te passen op de Eindhovense bouwambities.
De postzegelplannen binnen de Ring van Eindhoven laten zich samenvatten in één plaatje. Ik noem dat maar een Masterplan:

 

Het is een lijst met de bouwprojecten waarvan per kwartaal in een kleurbalkje is aangeven dat er gebouwd wordt. De schaal loopt van 2022 tot en met 2026.
Het was nogal een gezoek om de startdatum en de opleverdatum van de grote projecten bij elkaar te krijgen. De groene balkjes zijn redelijk vaste plannen, de roze zijn wat vager. Dat vage geldt met name voor de projecten waar de Raad van State nog een eitje over moet leggen.
De bouwprojecten zijn gesorteerd op de verwachte opleverdatum.

Als je wilt weten waar die projecten allemaal zijn, kijk dan maar eens op het handige landkaartje op EHVXL.

Een observatie? Alles gebeurt tegelijk: heipalen de grond in heien op een stuk of 10 bouwplaatsen tegelijk in de komende winter 2022-2023. In de lente worden alle grote bouwkranen uit heel Nederland opgebouwd binnen de Ring. Ontzettend veel betonvrachtwagens rijden door de stad in de rest van 2023 en 2024. Glas wordt in 2024 en 2025 schaars. Daarna de afbouw van de woningen. Elke bouwvakker in deze fase heeft zijn eigen bus met spullen en gereedschap. Dat zijn dus honderden witte bouwvakkersbusjes die her en der in de weg staan, want ze passen niet in de parkeergarages.

Eigenlijk zijn de huidige bewoners binnen de Ring best wel te beklagen de komende tien(!) jaar. Immers, KnoopXL op Fellenoord en het Stadhuisgebied staan nog niet in de planning. Die zullen wel vanaf 2025 op gang komen.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Geschiedenisboek:

De oude versies van de plannen staan hieronder:

Versie 1 van 3 mei 2022:

9 reacties

 • Eindhovenaar

  Snap de strekking van je verhaal niet? Ja er word gebouwd, en dan heb je idd overlast. maar op Strijp-S zijn in de laatste 3 jaar ook 8 hoogbouw projecten uit de grond getrokken op een veel kleiner oppervlak en dat is toch ook prima verlopen.

  Alle bouwkranen van Nederland? In Utrecht staan momenteel 35 kranen, welkom in een stad.

  Tevens is er een bouwdepot op de hurk, om zo efficiënt mogelijk te werken.

  VDMA gaat echt nog niet starten, Dutch Mountains is een luchtkasteel. Er gebeurd eigenlijk heel weinig! De student hotel is in 2017 opgeleverd en Onyx 2019, verder staan de plannen voor het centrum al jaren stil door een klein clubje dat ten kosten van alles de Eindhovense woningmarkt op slot gooit. En de kosten daarvan krijgen de toekomstige bewoners straks op hun bord. Wees er maar trots op.

  • Beste Eindhovenaar,

   We zijn er niet trots op dat het niet opschiet met stenen stapelen en beton storten in Eindhoven om extra huisvesting voor de oude en de nieuwe Eindhovenaren op te leveren.

   We zijn op een hopeloze manier aan het prutsen.
   – Vier projecten hebben de hoon van de huidige bewoners te verduren gekregen en dat wordt uitgevochten bij de Raad van State, die uitspraak doet in juli. Het spel is dus niet goed gespeeld door ALLE betrokkenen. Daar moeten we van leren.

   – Twee projecten zijn gewoon gestart. De processen liepen zoals het hoorde. Chapeau voor de projectontwikkelaars.

   – Vijf projecten moeten starten en of het lukt om dat op tijd af te krijgen ligt niet aan de bewoners maar aan de projectontwikkelaars, aannemers en overheden.

   – Twee projecten gaan over fietsenstallingen. De ene is een jaar uitgelopen door discussies over wie de btw moest betalen en bij de andere duurt de bouw TWEE hele jaren. Voor een fietsenstalling!

   Kortom prutswerk door iedereen die hiermee bezig is.

   =wim=

   Ps
   Wat weet jij over Dutch Mountains en VDMA wat wij nog niet weten? Die starten allebei dit jaar nog, zeggen ze zelf.

   • Peter

    Leuk overzicht Wim. Alleen jammer dat je er weer zo’n negatief oordeel aan moet hangen en iedereen voor prutsers uitmaakt. Het siert je niet, mensen constant veroordelen zonder kennis van zaken te hebben.

 • johan

  Een prachtig overzicht, Catharina kerk bovenop Flat , paper only , papieren werkelijkheid , da’s goed zo !

 • Pieter

  Hoi Wim.
  Dank voor dit duidelijke plaatje. Ik ben benieuwd of er al een kwartje gaat vallen bij de bewoners, ondernemers en politici. De bouw van deze zaken gaat inderdaad heel wat stof doen opwaaien.
  Een natuurlijk moet dit nog worden aangevuld met projecten. Want er zijn er al héél veel door de Gemeente als behaalde resultaten ingeboekt. Of dit reëel is, is wat anders.
  Ik vraag mij ook wel af waar alle auto’s van bezoekers aan de binnenstad straks worden geparkeerd.
  De huidige bezoekers, gaan niet 20 minuten in de bus zitten vanaf een transferium, om daarna het centrum te bezoeken. Er gaan denk ik wel een aantal winkeliers failliet gaan door deze verdichtingswoede.
  Feitelijk denk ik, dat Eindhoven bezig is haar eigen hartinfarct te creëren. Het is een soort verslaafde van fastfoodtorens. Ik ken geen stad die dit tot op heden heeft gepresteerd, maar ben echt bang dat Eindhoven dit gaat realiseren. Ik hoop dat ik het helemaal mis heb.
  De projecten die je er o.a. bij kan zetten zijn:
  – “De Nieuwe Eindhoven” (bouwproject aan de Vestdijk).
  – Fietsenkelder Zuidzijde Station Eindhoven Centraal.
  – Herontwikkeling Muziekgebouw/winkelcentrum.
  – En dus minimaal 3 of 4 ontwikkelingen aan het Stadhuisplein.

  Succes met alle aanvullingen.

  • Hoi Pieter,
   Dankjewel voor de aanvullingen. Ze staan nu in het Masterplan.
   De herontwikkeling Muziekgebouw/winkelcentrum noemen ze ‘de Muziekberg’, maar dat is tot nu toe niet verder gekomen dan een een losse flodder in de krant.
   =wim=

 • Help alsjeblieft mee om dit Masterplan zo nauwkeurig mogelijk te maken door nieuwe info aan de leveren.

  Als ik een fout in een project heb gemaakt laat dat dan even weten, dan pas ik het aan.
  Als ik een project ben vergeten, laat dat dan ook even weten. Liefst met een link waar ik de begin- en einddatum kan vinden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.