Te grote papier containers voor Eindhovenaren?

Foto: Rien Valk

Eindhovenaren zijn onlangs geconfronteerd met de invoering van de extra papierbak naast de bestaande containers voor huisvuil en groenafval. Het was een verrassing om te ontdekken dat de gemeente zonder enig overleg met ons, de bewoners, besloot om een bak van zo’n omvang (240ltr.) bij onze huizen te plaatsen. Voor mensen met kleine tuinen en schuurtjes is zo’n grote bak niet alleen onpraktisch, maar ook een sta in de weg. Terwijl er na het besluit in de gemeente raad in 2021 genoeg tijd was geweest om met ons inwoners te communiceren!

Klachten
De gemeente heeft weliswaar gezegd dat er weinig klachten zijn binnengekomen over die grote containers, maar als er dan in de media door de wethouder wordt gezegd dat er geen alternatieven zijn, en er geen kleinere bakken geleverd worden, dan wordt de moed om te protesteren meteen de kop ingedrukt. Zeker als ook nog gezegd wordt dat pas in oktober geëvalueerd zal worden.

Overleg met de inwoners
Het is jammer dat de gemeente niet van tevoren met ons in overleg is gegaan om te vragen welke afmetingen het beste zouden passen bij onze behoeften. Misschien was er dan een beter alternatief uitgekomen. Nu is het voor ons een veel te grote bak geworden zonder zicht op een alternatief.

Wisdom of the crowd
Waarom heeft de gemeente geen gebruik gemaakt van de wijsheid en kennis van alle Eindhovenaren? Als de gemeente van tevoren met ons in overleg was gegaan, hadden we als gemeenschap kunnen nadenken over mogelijke oplossingen en alternatieven. Waarom heeft de gemeente niet ingezet op de ‘wisdom of the crowd’?

Taak van de gemeenteraad
Ook de gemeenteraad had hier aandacht aan moeten besteden om te voorkomen dat dit soort voldongen feiten zich in de toekomst blijven voordoen. Onze DSE portal biedt graag alle ruimte voor ideeën en suggesties. Het is tijd om de krachten te bundelen en te zorgen dat de bewonersstem gehoord wordt! Want wie vindt deze 240 litercontainer ook te groot en zou graag een 140 liter container hebben? Ik in ieder geval wel!

Naschrift
Het begint duidelijk te worden dat er veel meer mensen zijn die een kleinere bak willen, dan het aantal wat Wethouder Rik Thijs hieronder noemt.
Laat daarom op de DSE portal weten dat je graag een kleine bak wilt dan zal de redactie als we meer dan 700 reacties ontvangen, die digitaal aanbieden aan de wethouder die de volgende aantallen in het ED van 30/3 liet op tekenen:
Wethouder Thijs wist te vertellen dat er tot 20 maart 14.400 bakken in de stad zijn uitgedeeld, van de 70.000 in totaal. Het aantal mensen dat een kleiner model bak wil en dat ook heeft aangegeven bij inzamelaar Cure, is 30. “Slechts 0,2 procent van wat er tot nu toe is uitgezet.”

Geef het door!
Vraag in je omgeving of er meer mensen zijn die hier hun voorkeur voor een kleinere bak willen doorgeven. Een kort commentaar of een zinnetje als “Ik wil een kleinere bak” en een geldig email adres is voldoende.
Hiermee doen we precies wat in Over Ons staat geschreven.

Let op het duurt even voordat je reactie zichtbaar wordt om spam te voorkomen!

Om te reageren hoef je je niet te registreren via schrijf mee! Scrol wel door naar beneden om je reactie te plaatsen!

PS
Al 2018 werd op radar.avrotros.nl/mag-je-een-papiercontainer-van-de-gemeente-weigeren aandacht besteed aan het weliswaar aangekondigd maar ongevraagd afleveren van papier containers mailde mij iemand. De gemeente waar het over ging heeft wel afdoende(?) wettelijke maatregelen genomen.
Zie ook: https://dse.nl/heeft-tilburg-een-beter-afvalsysteem-dan-eindhoven/
Onder die bijdrage kun je eventueel extra alternatieve ideeën kwijt

858 reacties

 • Jacqueline Verhoeven

  Graag een kleine papiercontainer, weinig ruimte voor in mijn achtertuin. Geen plaats voor in mijn mini schuurtje.

 • Als je draagvlak voor het milieu wil creëren moet je inspelen op de behoeften en wensen van de inwoners. Geef ze de keus tussen een grote of kleine papierkliko of zelfs een gezamenlijke met een of meerdere buren.

 • Lea

  Vreselijk zo’n grote bak! Waar laat je ‘m?
  Graag een veel kleinere!

 • Chris

  Heel graag een veel kleinere papiercontainer, nergens voor nodig zo’n grote, en past ook niet lekker in m’n tuin of schuurtje.

 • Sars

  Ik wil een kleinere papiercontainer.!!
  Een sta in de weg en wij krijgen die bak in een half jaar nog niet vol.

 • B. Stoel

  Graag een kleine papiercontainer.

 • Sj Herps

  Deze geleverde MEGA grote papiercontainer is bijna net zo groot als mijn (postzegel-)schuurtje. Mijn fiets, de grijze kliko en deze bak passen er niet samen in. Dus wat moet ik nu buiten laten staan? Heb geen tuin; alleen een eenpersoons bovenwoning.

  Cure al gemaild maar kreeg n standaard brief terug met dat de ‘wenperiode’ uitgezeten dient te worden tot men gaat ‘evalueren’ (?) WTF…?!

  Ik wil géén bak.
  Ondergrondse container aan de straat kan een oplossing zijn. Of gw ophalen aan de straat.
  En als het MOET een draagbaar mini bakje zoals met chemisch afval….

 • Frea

  Wij willen graag een kleinere papiercontainer.

 • Wilbert

  Wij willen graag een kleine papiercontainer zodat we er nog een plekje voor kunnen vinden in ons relatief klein jaren-30 huis/tuin.

  Nog beter is 1 grote kliko met een combi van groen en papier

 • Ellen van Hooff

  Wij hebben graag een kleinere papiercontainer zodat deze in onze kleine tuin past.

 • Hélène

  Ik zou niet weten waar ik de container kwijt moet geraken in mijn postzegelschuurtje en tuintje dat ik ook graag zo groen mogelijk wil houden ( dat wordt toch ook gestimuleerd) en zeker niet zo’n grote. Ik ben voor het scheiden van afval en recyclen. Maar dan graag een centraal papiercontainer bv op de plekken waar nu ook de glas en plastic containers staan. Daar ga ik toch naar toe met mijn geringe afval. Ik woon in Stratum

 • Elly

  Ik wil helemaal geen container.

 • Wij produceren samen met zijn tweeen onevenredig veel oud papier, maar zelfs dan krijgen we de 240 literbak maar halfvol. We hebben maar een kleine achtertuin. De GFTbak en de restbak hebben ook de kleine maat. Wij zouden graag een kleine papierbak hebben.
  We konden ons ook redden zonder papierbak, maar we snappen de logica van de gemeente dat een papierbak voordelen heeft.

 • Stefan

  Ik wil een kleinere bak! Vind de wijze van opdringen vrij asociaal. Plus mijn kleine achtertuin is nu minder vrij van plastic.

 • Arthur

  Ik wil het liefst geen papiercontainer!

 • Janet

  Wil graag een kleinere kliko die past bij mijn huishouden

 • Eduard

  Ook ik wil een kleinere container van 140 liter. De geleverde 250 liter is veel te groot voor ons.

 • Max

  Wij willen graag een klein formaat papiercontainer!

 • Henriette Klamer

  Het fijnste zou het zijn als het papier gewoon opgehaald zou worden. De lastste jaren werd het een rotzooi, grotendeels doordat hele straten overgeslagennwerden bij het ophalen. Logistiek weet ik niet hoe dat werkt, maar het is gebleken moeilijk.
  De grote bak is veel te groot voor ons en een sta in de weg. Als het niet anders kan, dan willen we liever een kleinere container.

 • Charlotte

  Ik wil liever helemaal geen kleine papiercontainer maar terug naar het ophalen van het papier aan de straat of ik breng het zelf weg. Wij hebben een kleine tuin waar al amper 2 bakken in passen, laat staan 3 (en dan ook nog een hele grote!).
  dus liever geen container en anders een (veel) kleine(re).

 • Met het reduceren van huis-aan-huis reclamemateriaal, meer overgang naar digitale post en een 2-persoons huishouden is een 240 liter container veel te groot. 170liter voldoet ruimschoots bij 1x per maand ophalen.
  Afgezien van het feit dat containers voor het ophalen oud papier een slechte keuze is, waar helaas geen inspraak voor is geweest.- liever helemaal geen container.

 • Tini van den Heuvel

  Graag ‘n kleine papierbak,ik bestel niet dagelijks online mijn boodschappen en heb niet veel karton wat weggegooid moet worden.En ik heb ‘n klein schuurtje en geen plaats voor zo’n grote container.

 • Frank van Gennip

  In onze straat stond van 13 huizen het oud papier dat makkelijk in 4 grote containers kon.
  Zelfs een kleine container is voor mij te groot.
  Ik kan mijn papier makkelijk in de containers van anderen erbij doen.
  Ik wil geen grote container.
  Wat een verspilling om dat niet direct aan te kunnen geven.
  Groet,
  Frank

 • Gliding albatros

  Ben invalide en kan die bak niet hanteren.

 • R van de Ven

  Alstublieft gemeente Eindhoven, graag een kleine papiercontainer.

 • Ik wil een kleinere papiercontainer!!
  Zo moeilijk hoeft dat volgens mij niet te zijn. De kleine grijze bakken zijn er al bij cure, nu alleen nog kleine blauwe deksels

  • M.E. Kies

   Dag Maaike, die kleinere blauwe deksels voor een 140 liter container bestaan al. Ik zag ze her en der in mijn omgeving (Gestel). Bij iemand aangebeld om te vragen hoe hij daaraan kwam. Hij vertelde dat Cure zo’n kleine papiercontainer jaren geleden als optie aanbood. Dus waarom kon het toen wel, en nu ineens niet meer? En – nog erger – waarom vraagt Cure die mensen nu om hun kleine papiercontainers in te wisselen voor zo’n idioot grote bak? Aan de vuilniswagen kan het niet liggen, die kan beide formaten aan.

 • Henrie Wagenknecht

  Ik wil een kleinere papiercontainer

 • Frans Daman

  Wij willen graag een kleine container!

 • Paardekam

  Ik wil een kleine papiercontainer.
  Ik vind het bizar dat dit op deze manier is uitgezet. Dat bewoners niet vooraf kunnen aangeven welke maat bak past bij de hoevelheid aan te leveren papier.. En of ze wel papierafval hebben,,dus zelfs helemaal,geen. bak nodig hebben
  Een staaltje machtsvertoon va de gemente Eindhoven…..!!!

 • Chris Oldenburg

  Graag een kleine papiefcontainer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *