100 jaar Eindhoven: creatief voor Woensel?
Verticaal denken betekent meer van hetzelfde, lateraal geeft nieuwe mogelijkheden (vrij naar De Bono). Zo’n creatieve aanpak stond in een verfrissend ED-artikel “Woensel moet nodig op de schop”. De schaarste aan woonruimte aanpakken door splitsen van ruime eengezinswoningen: niet de hoogte in, wel horizontaal met de schop werken. En dan stoot Woonbedrijf op de bestaande regeltjes (van andere tijden/omstandigheden). Ondertussen wordt Woensel XL steeds leger. In de Raad discussieert men dan ook over oplossingen zoals vrij parkeren. Het lijkt dus om oplossingen te gaan, en wel op de korte termijn. Als je naar een leefbare stad wil bewegen zal er toch vooral in alternatieve scenario’s (=lateraal) gedacht mogen worden. Bijvoorbeeld met theater(s), bibliotheek, school en bioscoop; sluit aan bij de winkels en maak het een nieuw hart voor deze grootste wijk van Eindhoven.
Je hoeft niet verbaast te zijn als je met dezelfde –verticale—aanpak steeds dezelfde problemen tegen komt. Best wel boeiend om eerst naar de sterren te kijken en vanuit die vergezichten met twee benen op de grond een leefbare stad te ontwerpen i.p.v. steeds maar hetzelfde bouwen in de richting van die sterren. Waar zijn dan de wensen van de mensen?
Woensel blijft mij inderdaad verbazen. Ruim 100.000 bewoners zo goed als zonder culturele voorzieningen. Ik ben benieuwd naar de ware behoeften van de Woenselsen. Ook de Stichting Cultuur is zoekende, maar weet het ook nog niet.
Daarnaast is het vreemd dat eerst Strijp-S en nu de binnenstad van Eindhoven volgebouwd moeten worden met torens tot 160m hoogte terwijl Woensel schreeuwt om vernieuwing.
Het Woonbedrijf durft zijn nek uit te steken met verdubbeling/splitsing. Wie volgt?
Peer