18 miljoen voor herinrichting Eindhovense binnenstad
Nieuwe Eindhovense steen voor groenere binnenstad
Vanaf 2020 gaat de Eindhovense binnenstad op de schop. “We gaan de rode steentjes vervangen door een eigentijdse, Eindhovense steen. Daarvoor hebben we nu een keuze gemaakt. En zeker zo belangrijk is dat we onze binnenstad gaan vergroenen. Er komen meer bomen en planten. We streven naar een klimaatbestendige, groene en gezonde omgeving, waar het voor iedereen fijn is om te zijn”, aldus wethouder Rik Thijs.
Het centrum van Eindhoven ontwikkelt zich de komende jaren verder tot het hart van Brainport Eindhoven. Veel bouwplannen en initiatieven staan op stapel, zoals District E en KnoopXL. Vanaf volgend jaar ondergaat de binnenstad een metamorfose. De huidige bestrating is aan vervanging toe en de inrichting is verouderd. Na het testen van de nieuwe bestrating dit najaar, start in 2020 de uitvoering. Eerst het Stratumseind, aansluitend de Rechtestraat en daarna volgen de andere straten waar nu nog de rode steentjes liggen.
Nieuwe bestrating
“De ervaringen met de proefbestrating in de binnenstad gaven aan dat Eindhovenaren het belangrijk vinden dat de nieuwe bestrating levendig is, van goede kwaliteit en een Eindhovens karakter heeft. Daar hebben we naar geluisterd”, aldus Rik Thijs. Op zoek naar dat karakter is via grondboringen inspiratie gezocht in de Eindhovense ondergrond. Samen met de Eindhovense bureaus Atelier NL en Envisions en supervisor Winy Maas is een verdiepingsslag gemaakt met kleuren, vormen, texturen en patronen. De nieuwe, Eindhovense steen is van modern beton en heeft een warme, grijze basiskleur. De levendige schakering van kiezeltjes in verschillende kleuren verwijst naar de ondergrond.
Verdere inrichting
Alle straten krijgen een gelijkvloerse stoep-straat-stoep indeling, begrensd door banden in natuursteen. De nieuwe betonsteen komt in de stoepen, het straatgedeelte (middenloper) wordt uitgevoerd in asfalt of materiaal met dezelfde eigenschappen. Ondergronds komt een klimaatadaptief watersysteem door de aanleg van gescheiden riolering en ondergrondse berging. Zo’n honderd klimaatadaptieve bomen en planten zorgen voor meer groen en diversiteit, passend bij het Brabantse landschap. De binnenstad krijgt verder nieuwe, slimme verlichting en verspreid door de binnenstad komen objecten zoals bankjes en afvalbakken.
Kosten
De totale kosten voor de herinrichting, de complexe en ingrijpende maatregelen voor waterberging en investeringen in groen bedragen ruim 18 miljoen euro. Uit oogpunt van kostendekking kiest het college ervoor om nu nog niet de Markt te herinrichten, maar daar de komende tijd alternatieve middelen voor te zoeken. In september moet de gemeenteraad nog instemmen met de kosten en dekking van de herinrichting.
Dat is heel veel geld, wat vinden wij Eindhovenaren van de steen en de plannen, mooi maar lopen we niet te hard van stapel kan het niet in fases en waren die verdiepingsslag, grondboringen en die advies bureaus nu echt nodig? Kunnen de rode steentjes misschien toch wat langer mee en kan voor dat geld een betere bestemming gevonden worden?
De nieuwe, Eindhovense steen is van modern beton en heeft een SAAIE grijze basiskleur. De levendige schakering van kiezeltjes in verschillende kleuren ZAL VISUEEL IN DE GRIJZE MASSA VERLOREN GAAN.