AI als dokter?

Afgelopen weekend las ik in de Volkskrant van 9-12-’23 een interessant artikel van Michiel van der Geest over hoe artificiële intelligentie kan ondersteunen in de gezondheidszorg waarbij ik wel moest lachen bij de illustraties van studio V die een normale stekker aan een stethoscoop hadden gefotoshopt.

Ik zou als arts toch echt kiezen voor “mijn usb stethoscoop”

Kort samengevat kwam het hier op neer:

Toepassingen van AI in de Zorg:
AI wordt ingezet voor diverse medische toepassingen, zoals het herkennen van heupafwijkingen bij baby’s, het analyseren van hersentumoren, het optimaliseren van borstkankerscreening, en het voorbereiden van antwoorden op patiëntenvragen.

Efficiëntere Borstkankerscreening:
AI wordt gebruikt bij borstkankerscreening om het proces efficiënter te maken. Onderzoek suggereert dat bevolkingsonderzoek met AI ruim 40 procent efficiënter kan zijn dan de huidige praktijk.

Heup-Echo op Mobiele Telefoon:
Een onderzoeker aan het Radboud-umc heeft een app ontwikkeld waarmee jeugdartsen zelf heupecho’s kunnen maken met behulp van echo-apparaten die op mobiele telefoons kunnen worden aangesloten. Dit kan onnodige doorverwijzingen voorkomen.

Snelle Diagnose van Hersentumoren:
AI wordt toegepast om het type hersentumor snel en betrouwbaar te diagnosticeren door het dna-profiel van een tumor in korte tijd uit te lezen. Dit kan leiden tot minder complicaties en heroperaties.

Antwoord op Patiëntenvragen voorbereiden:
In samenwerking met Epic, een leverancier van elektronische patiëntendossiers, wordt een GPT-algoritme gebruikt om antwoorden op patiëntenvragen voor te bereiden door informatie uit het patiëntendossier te gebruiken. Dit kan tijd besparen voor artsen.

Menselijkheid in de Zorg:
Hoewel AI taken kan overnemen, benadrukken experts dat het beroep van arts niet zal verdwijnen, maar eerder snel zal veranderen. AI kan artsen helpen bij repetitieve taken, waardoor ze meer tijd kunnen besteden aan menselijk contact met patiënten.

Toekomstige Uitdagingen en Overwegingen:
Er zijn nog uitdagingen, zoals wet- en regelgeving, die moeten worden aangepakt voordat geavanceerde toepassingen van AI in de geneeskunde praktisch mogelijk zijn.
-==-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

Als door deze ontwikkeling de (huis)arts inderdaad meer tijd krijgt voor zijn patiënten qua menselijk contact is dat de moeite waard. De belangrijke kennis die vooral de huisarts heeft van de familie/het gezin zie ik nog niet zo snel overgenomen worden door de Ai computersystemen, of vergis ik me nu?

Voor onze lezers die iets meer van AI willen weten is er de nationale AI cursus waar afgelopen oktober dit te lezen was:

Huh… chatGPT?
Iedereen heeft het over chatGPT. Het is een soort Microsoft Word waar je zelf de woorden niet meer in hoeft te tikken. Dat kan in sommige gevallen heel handig zijn (bij saai repetitief werk) maar ook ongewenst (als je leerkracht bent en je leerlingen de lesstof eigenlijk zelf moeten verwerken).
De moeite waard om hier rond te snuffelen en de cursus gratis te volgen.

Voor wat voorbeelden van chatGPT is deze bijdrage het lezen waard:
dse.nl/ki-of-mi-waar-ben-je-het-meest-bang-voor/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *