Architectuur voor Eindhovenaren

Rekenen met een Rekenlineaal
Een rekenlineaal is een ding waarmee je handig sommen kunt maken. Je kunt ermee vermenigvuldigen, delen, kwadrateren, worteltrekken, sinussen berekenen en nog een paar dingen. Het ding wordt nu niet meer gebruikt na de uitvinding van de rekenmachine die dat beter en nauwkeuriger kan.

Een rekenlineaal, door de gebruikers liefdevol ‘rekenlat’ genoemd, bestaat uit een vast deel en twee bewegende delen. Het ene deel is de centrale schuif en het andere deel is de doorzichtige schuif.

Vermenigvuldigen gaat alsvolgt: Bijvoorbeeld hoeveel is 2 x 3:

  • Je zet de 1 van de schuif op de 2 van het vaste deel,
  • Je zet de doorzichtige schuif op de 3 van de schuif,
  • Je leest op het vast deel het antwoord af, dat is 6.

2 x 3 = 6

  • Daarna moet je nog even uit je hoofd uitrekenen hoeveel nullen er achter of voor de komma staan. 20 x 0,03 reken je namelijk op dezelfde manier uit. Dus dan is het antwoord 0,60. Dit is de reden dat oude knarren meestal wel in de gaten hadden dat er iets niet klopt door krom rekenwerk. Jonge knarren zien dat niet meer want die vertrouwens blindelings op het elektronische rekentuig.

Een andere som is 15 x 15 = ?

15 x 15 = 225 of 1,5 x 15 = 22,5 of …

 

Bouwen met Rekenlineaal-architectuur
Nu we als een malloot nieuwe huizen gaan bouwen in Eindhoven kunnen we nog nèt een beetje invloed uitoefenen op de vormgeving van al die nieuwe gebouwen. Wat vinden wij Eindhovenaren nou mooi en wat vinden we lelijk. Daar proberen we een beetje zicht op te krijgen.

Over lelijke gebouwen kunnen we kort zijn, want daar hebben we voorbeelden genoeg van in Eindhoven. Ik durf te stellen dat er hier na het Evoluon uit 1966 niet veel bijzonders meer gebouwd is. Het is allemaal leuk geprobeerd maar het doet allemaal pijn aan de ogen.

De architecten van nieuwe gebouwen mogen zich van mij laten inspireren door technische dingen. Hier een voorstel voor hoogbouw in de vorm van een rekenlineaal. Een heleboel Eindhovenaren weten nog hoe je met zo’n ding sommen moet maken, dus die krijgen allemaal warme gevoelens bij zo’n gebouw.

Zo’n ding heeft een lange schuif in het midden en een doorzichtige schuif over de volle breedte. Zo weet je meteen waar je de liften moet laten, namelijk in die schuiven. Het leuke is dat de lange schuif dan ver boven de flat uitsteekt als de lift op de bovenste verdieping staat. Zo heb je dus een flat van 100 meter hoog, maar met de lift op de bovenste verdieping is het ding ineens 190 meter hoog. Ik zie de discussie over de maximale hoogte acuut verstommen want iedereen is blij dat ‘ie toch gelijk heeft gekregen! De logaritmische schaalverdeling kan gebruikt worden om de ramen op een nette manier in te tekenen. Onregelmatige ramen, maar toch mathematisch correct, dus volgens de laatste mode zonder de techneuten in de gordijnen te jagen. Onderin zo’n rekenlineaal zit een boogje, dus daar kun je mooi onderdoor lopen en zo aansluiten op de olifantenpaadjes die in de Hoogbouwvisie zo worden aangeprezen.

Eindhoven365 of Eindhoven247, ik weet het verschil niet, kan dan mooi reclame maken voor Eindhoven met zo’n rekenlatgebouw. De campagne is dan gericht op middelbare scholieren met wiskunde in het pakket. Gidsen gaan dan uitleggen dat

log (a x b) = log a + log b

dus dat je daarmee kunt vermenigvuldigen door op te tellen. Zo werkt een rekenlineaal!

Hoe één en ander constructief in elkaar moet gaan zitten weet ik niet, maar dat weten we ook niet van de natte dromen van de andere te bouwen gebouwen die we gezien hebben. Daar komen ze vanzelf achter als ze het ding echt wilt gaan bouwen. (Het hoogste houten gebouw ter wereld tot nu toe is 105 meter hoog. Dutch Mountains aan de Dorgelolaan moet 150 meter hoog worden. Dat gaat vast ook niet zonder kopzorgen van de constructeur. (Zie Wikipedia ))

Een reactie

  • Eindhovenaar

    Ik vind hem mooi gevonden, een goede compromis tussen de hoogbouw puristen en de anti-hoogbouw geluiden. Nog een kroon/spiraal erop van 30m en dan komt ie nog net boven Rotterdam uit.. krijgt Eindhoven365 net dat duwtje in de rug voor de media aandacht..

    Onderin een giftshop waar je linialen in een Snow globe kunt kopen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *