Bouwkosten rijzen de pan uit

Feyenoord City

In Rotterdam zijn er problemen met de bouw van Feyenoord City, waar rond een nieuw Feyenoord stadion in de Maas ook een grote hoeveelheid woningen en kantoren gebouwd worden. Er zijn al enige tientallen miljoenen euro’s uitgegeven aan projectkosten en architecten waaronder OMA. Om dit te kunnen betalen is een lening afgesloten bij Goldman Sachs met het oude Feyenoord stadion als onderpand. (Bron:FD 11-11).


Weerbarstige werkelijkheid

Maar de kosten van bouwmaterialen en personeel zijn het afgelopen jaar sterk gestegen. BAM de Bouwer heeft de prijs voor de bouw van het stadion daarom verhoogd van 320 miljoen euro naar 500 miljoen euro (+56%!) en dat is Feyenoord Stadion te gortig dus die heeft de stekker eruitgetrokken. (Bron:Teletekst 11-11).

Dus het is niet ondenkbaar dat binnenkort de Amerikaanse bank Goldman Sachs de trotse eigenaar is van het Feyenoord Stadion in Rotterdam en dat Feyenoord daar nog even moet blijven voetballen. Supporters hebben van blijdschap al een berg illegaal vuurwerk afgestoken.

Kaartenhuis

Alle andere bouwsels rond dat nieuwe stadion staan nu ook op de tocht omdat het nieuwe stadion een onmisbaar ding is in het plan. De financial engineers van het plan kijken wat zenuwachtig in het rond met alle grond die ze al hebben aangekocht en de kosten die al zijn gemaakt, want de rente stijgt en de bouw wil maar niet starten. Ondertussen hebben ze al wel de bestaande bebouwing afgebroken. Kortom, het kaartenhuis dat ze al sinds 2006 in elkaar willen zetten is in elkaar aan het storten. Wat overblijft is een kale vlakte in Rotterdam waar de komende tien jaar helemaal niks gebeurt want er moet eerst een nieuw kaartenhuis worden opgetuigd.

Ontwerp brug over de Gender 2050

Eindhoven

Nu gebeurt in het Westen gelukkig alles een paar jaar eerder dan hier in de provincie, dus je kunt nu mooi een beetje in de toekomst kijken. Rotterdam was het grote voorbeeld voor Brainport Metropool met zijn grootstedelijke uitstraling. Wordt het nu ook het grote voorbeeld voor een financieel drama en lege plekken binnen de Ring van Eindhoven?

Wie het weet mag het zeggen.

2 reacties

  • Twee meldingen in het ED van deze week:
    1. De nieuwe bestrating wordt significant duurder dan begroot. Ik gok dat het budget verdubbeld moet worden om het passend te krijgen.
    2. Een van de drie torens tussen station en Bijenkorf wordt 15 meter lager omdat dat goedkoper is.

  • BreugelJaap

    Het ligt voor de hand dat deze Rotterdamse ontwikkeling zich op meer plaatsen zal voordoen. Het is de consequentie van de huidige marktgerichte opzet in Nederland. Het is in beginsel mogelijk dat het in Eindhoven ook gebeurt.

    Zodra de grond van mislukte projecten tegen lage prijzen verkocht wordt, kan een gemeente die opkopen voor de realisatie van sociale woningbouw met een hoogte van bijvoorbeeld 6 verdiepingen. Dat soort gebouwen is minder duur dan hoogbouw. In Rotterdam, maar ook in Eindhoven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *