De Canon van Eindhoven
Het is nu zo’n vier jaar geleden dat ik op initiatief van én in samenwerking met mijn opleidingsdocent geschiedenis de Canon van Eindhoven digitaliseerde. De digitale Canon van Eindhoven omvat momenteel 26 canonvensters. Ten tijde van de digitalisatie bestonden er nog maar 23 canonvensters.
In de landelijke canon (de Canon van Nederland) zijn meer dan twintig personen opgenomen. In de Canon van Eindhoven staan veel minder personen centraal. In de Eindhovense variant zijn daarentegen wel veel gebouwen opgenomen. Er valt onder andere genoeg te lezen over de Sint-Catharinakerk, het Van Abbemuseum en het Evoluon.
Het mooie aan alle canons is dat ze nooit echt ‘af’ zijn. Zo ken ik bijvoorbeeld iemand die er niet blij mee was dat Annie M.G. Schmidt een eigen venster in de Canon van Nederland heeft. Haar venster bleef na de vernieuwing in 2020 bestaan. Onder anderen Karel V en Willem Drees verdwenen uit de geschiedeniscanon. De herijking van de Canon van Nederland zorgde er wel voor dat bijvoorbeeld Marga Klompé en Anton de Kom nu wel een eigen canonvenster hebben. Hopelijk wordt er nog lang over de verschillende canons gediscussieerd. Zo nu en dan moeten de canons naar mijn mening veranderen. Verandering is soms vervelend, maar soms ook nodig. Ik heb een hekel aan verandering zonder visie, maar verandering met een goede achterliggende reden is gezond.
Ik nodig iedereen van harte uit om eens een kijkje te nemen in de Eindhovense canon. Welke persoon of welke gebeurtenis ontbreekt er naar uw mening in de Canon van Eindhoven?
De Canon van Eindhoven:
https://www.canonvannederland.nl/nl/page/164316/canon-van-eindhoven
Ik plaatste eerder al meerdere bijdragen op dse.nl. Dat deed ik onder het pseudoniem ‘The Grey Wanderer’. Sinds vandaag streef ik ernaar om onder mijn eigen naam iedere maand minstens één bijdrage op dse.nl te plaatsen.