De Engelse ziekte is gevaarlijk.
Zo goed als het in onze regio gaat met de techniek, zo twijfelachtig is het gesteld met de taal. Die wordt hier in vergelijking met techniek onbelangrijk gevonden. Een van de gevolgen is dat er met taal geklungeld wordt. Zo trof ik in ons eigen ED (27 september) een groot artikel aan over ‘Een grote doe-het-zelf-kermis’. Die titel is duidelijk: het ging over ‘het grootste maakfestival van Nederland’ dat plaatsvindt in de hoofdstad van onze Metropoolregio.
Maar wat blijkt dan de officiële naam die ze aan dit maakfestival gegeven hebben? Niet Makersfestijn of iets dergelijks, maar Maker Faire! En wat mij verbaast: er is op de redactie van onze krant blijkbaar niemand die hierover de wenkbrauwen gefronst heeft. Trouwens, naar ik nu pas zie: ook op deze site is de kreupele naam voor zoete koek geslikt.
Waarschijnlijk hebben de bedenkers van de Maker Faire te weinig Engelse boekjes gelezen of niet goed opgelet tijdens de Engelse les. Want een kermis is in het Engels toch echt een ‘fair’ en geen ‘faire’. Nooit gehoord van een fancy fair? Ik zou zeggen: jongens, meisjes, blijf voortaan bij je moerstaal; de Engelse ziekte is gevaarlijk!
Dat het een internationaal beeldmerk geworden is. blijkt wel, Dat het Amerikaans Engels is, ook. Dus ik zal er over ophouden. Maar ik vind het een afwijking van het oorspronkelijke Engels en daar hecht ik meer aan.
Tja heeft onze taalpurist gelijk? In eerste instantie dacht ik van wel, maar…. wat te denken van deze site:
makerfaire.com/makerfairehistory/
The launch of Maker Faire in the Bay Area in 2006 demonstrated the popularity of making and interest among legions of aspiring makers to participate in hands-on activities and learn new skills at the event. 200,000 people annually attend the two flagship Maker Faires in the Bay Area and New York, with an average of 44% of attendees first timers at the Bay Area event, and 61% in New York. A family-friendly event, 50% attend the event with children. In 2017, over 190 independently-produced “Mini Maker Faires” plus over 30 larger-scale Featured Maker Faires will have taken place around the world, including Tokyo, Rome, Shenzhen, Taipei, Seoul, Paris, Berlin, Barcelona, Detroit, San Diego, Milwaukee, and Kansas City.
Zou hier sprake zijn van een verschil tussen Brits en Amerikaans Engels en is het misschien toch correct Lau? Het kan natuurlijk ook een internationaal beeldmerk zijn.