De stemmers hebben het beleid van de gemeenteraad goedgekeurd

Uitslag Gemeenteraadsverkiezingen 2022

We hebben een nieuwe Eindhovense Gemeenteraad gekozen op 16 maart 2022.

Wat opvalt is dat er geen grote verschuivingen zijn waar te nemen. De oude coalitie kan gewoon doorgaan met waar ze mee bezig waren. Het oude coalitieconvenant kan zo weer hergebruikt worden, want het beleid van de afgelopen vier jaar is goedgekeurd door de stemmers. Dat scheelt weer twee maand coalitievorming.

Goen-Links

Groen-Links heeft nu de meeste zetels, dus die krijgen meer in de melk te brokkelen. Misschien kan Groen-Links een echte hoogbouwwethouder voordragen? We kennen wel iemand die dat best graag zou willen doen.

Burgemeester

De burgemeester moest nog even de niet-stemmers van de stad een veeg uit de pan geven. Het ED schreef op 17 maart: ‘ik kan de mensen niet van de bank trekken om te gaan stemmen’ en ‘ze snappen er niks meer van’. Wat een arrogante kwast is het ook. Hij zei: ‘ we moeten ons afvragen of het systeem nog wel aansluit’. Dat klopt dan weer wél.

Huiswerk voor de Gemeenteraad

Zinvol huiswerk voor de nieuwe gemeenteraad wordt dus : hoe betrek je de gemiddelde Eindhovenaar meer bij het bestuur van de stad.

Het systeem van inspraakavonden op voorstellen uit het gemeentehuis spreekt maar een paar mensen aan. ‘Eindhovenaar’ merkte al op dat steeds dezelfde mensen op die avonden acte de presence geven. Er moeten nieuwe concepten bedacht worden om de meningen van de bewoners te peilen en mee te wegen in de besluitvorming. Misschien kan internet daarbij helpen. DSE biedt aan om hier een actieve rol in te spelen. EHVXL doet vast ook wel mee. Het helpt ook om de bewoners van de stad gewoon serieus te nemen. En een beetje meer transparantie en minder geheime afspraken is ook nooit weg.

Lakmoesproef: gemeenteraadsverkiezingen 2026

Of het gewerkt heeft kunnen we zien aan een hogere opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen 2026. Als de opkomst is gestegen van 42% in 2022 naar pakweg 60% in 2026 dan zijn ze geslaagd.
Dat werkt beter dan ‘de burger naar de stembus slepen’, meneer Jorritsma!

 

3 reacties

  • Eindhovenaar

    Zoek je er niet teveel achter. Misschien interesseert het een groot deel gewoon echt niet. Je hebt namelijk wel een bepaalde basis van interesse nodig om je er druk over te maken. En is het erg dat het je buurman totaal niks kan schelen of de torens naast het station 250m of 10m hoog worden. Die heeft misschien meer interesse in het nieuwste iPhone model of de bitcoin en vind dat iedereen daar iets van moet vinden.

    Dus is er echt weerstand? Want die heeft gisteren niks van zich laten horen. Piraten partij of gewoon Eindhoven is nauwelijks op gestemd, Andersom kun je stellen dat de mensen die het wel wat interesseert en zijn gaan stemmen het wel eens is met het beleid van de laatste 4 jaar.

    Het is jammer dat de opkomst in heel het land niet hoog is, misschien dan maar een stemplicht zoals in België? Of trek de binnenstad in en vraag het op de man af.

  • Pieter

    Gefeliciteerd beste (nieuwe) raadsleden met het resultaat. Succes de komende 4 jaren!

    Over de uitkomst van de verkiezingen, daar kunnen wij van alles van vinden.
    De kiezer heeft echter wel altijd gelijk.
    De kiezer in Eindhoven is weggebleven.
    Wat betekent dit?

    Meer dan 100.000 kiezers hebben de lokale politiek niets gezegd.
    Meer dan 100.000 Eindhovenaren. Ruim 58% van de stemgerechtigden.

    Meer dan 100.000 Eindhovenaren, hadden zoveel “Brains” dat ze de Port de rug hebben toegekeerd.
    Dit zegt iets, geeft ernstig te denken.

    Het recentelijk onderzoek, dat slechts 15% van de Eindhovense burgers vond dat de huidige Raad die er nog zit, “het goed doet”, sluit dus aan op de verkiezingsuitslag van gisteravond.

    Er is een consistente politiek/ambtelijk bestuurlijke lijn uitgezet, die gisteravond is bevestigd, lijkt te zijn doorgezet. Dat is een risico.

    Hopelijk gaan alle partijen volgende week eens bij elkaar zitten. Om na te denken; hoe nu verder. Want om nu te zeggen; “We gaan door, we hebben een mandaat…”, dat lijkt een beetje te voorbarig. Er zijn meerdere opties en mogelijkheden. De wereld is ook aan het veranderen.
    En risicovol.

    Er is een risico aanwezig dat er een grotere weerstand richting de politiek, het nieuwe college komt – dan de voorgaande periode. Van bijv. de ruim 58% van de Eindhovenaren. Burgers die om welke reden dan ook niet zijn gaan stemmen.
    De zwijgende meerderheid kan zomaar voor de deur staan, of met andere ideeën komen.

    De politiek dient daar rekening mee te houden. Anders worden ze weggespeeld, en komt de stad en samenleving; Eindhoven op nog meer achterstand te staan. En dat wil niemand in deze slimme stad, toch?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *