DSE en digitale democratie
Het was donker en mistig, een wat nevelig begin van het nieuwe jaar. Terwijl ik mijn gedachten liet gaan over de toekomst van DSE staarde ik naar de kale takken, het bladerentapijt en de winterjasmijn in onze tuin die met zijn kleine gele bloemen toch mijn ogen trok.
De toekomst
Wat zal er uit die nevelen opdoemen voor onze Digitale Stad Eindhoven, nu mail en een website niet langer meer gratis zijn? Als het stof van de verhuizing naar onze gewaardeerde sponsor Flexwebhosting is neergedaald, kan er dan weer makkelijk een DSE-account aangemaakt worden, tegen een klein bedrag?
Welke onderwerpen zullen we behandelen tijdens onze bijeenkomsten? Voor wie zijn die dan nog toegankelijk? Alleen voor gebruikers met een DSE mailadres? Als je voorheen geïnteresseerd was in het onderwerp, kon je snel een gratis DSE account aanmaken en je aanmelden. Ik ben benieuwd naar de visie van ons DSE-bestuur hierop.
Onze portal
Ik dacht na over onze ontmoetingsportal die goed beschouwd echt uniek is. Ga maar na: geen enkele reclame, ja onze sponsor als een simpel plaatje in de zijkolom, maar voor de rest nada, niets. DSE verzamelt géén data zoals de Googles, Facebooks en Microsofts die al onze data opslaan en ons ongevraagd bespioneren. Een klein voorbeeld hoe ver dat kan gaan; Ik maakte een notitie in mijn mobiele Android agenda over een afspraak met de tandarts. Later terugkijkend, is die “verluchtigd” met een absoluut ongevraagd plaatje van een tandenborstelglas met tandarts-spiegeltje!
Digitale Democratie
Onze ontmoetingsportal wil ik graag nog veel bekender en beter gebruikt zien. Vooral ook als een vorm van digitale democratie met een gelijk speelveld voor inwoners, bestuurders en bedrijfsleven. Waar we gelijkwaardig met elkaar kunnen filosoferen, discussiëren en onze mening vormen, naast ruimte voor meedenken en Crowdsourcing.
DSE heeft in zijn 25 jarig verleden veel organisaties en inwoners op het internet geholpen die daardoor hun plek gevonden hebben.
Nu kunnen we een blijvende rol spelen in onze regio bij het digitale democratische proces. Hierbij speelt gelijkwaardigheid de hoofdrol in plaats van top down: als we niet alert zijn dreigt de van bovenaf ontwikkelde software de dominante te worden. Op de volgende sites lees je daarover veel meer; lokale-democratie.nl/ – digitaleoverheid.nl/proeftuin-digitale-democratie/ – weblog/dilemmas-van-de-digitale-democratie We gaan vast een interessant jaar tegemoet.
Ik wens al onze lezers en DSE-gebruikers een gelukkig en vooral gezond 2020.
Update hier is een interessant rapport te vinden: Initiatieven_voor_digitale_democratie_op_nationaal_niveau.pdf