DSE en privacy komedie voor drie heren?
Tijdens de DSE bijeenkomst – over internet, privacy en de AVG van woensdag 23 mei – leek het zo nu en dan wel een komedie voor drie heren. Dat had wel tot gevolg dat alle toehoorders goed bij de les of beter gezegd bij de uitleg bleven.
Mede dankzij het duivelsadvocaat spelen van Wim Hendriksen en de reacties van Egbert-Jan Sol en Eric Ideler ontstond er een levendige discussie over de voor en tegens van Facebook Google en ander data verzamelaars. Zoals hoe plezierig het is om samen met anderen je muzikale belangstelling te delen, maar ook de sociale media verslaving en dat je ongevraagd getagd wordt in een foto.
Duidelijk werd ook dat behalve de door je zelf geplaatste berichten de data verzamelaars ook via “volg cookies” en “onzichtbare pixels” in staat zijn om een uitgebreider profiel van de gebruikers samen te stellen. Ook kwam het Chinese “bigbrother” voornemen aan de orde zie www.dse.nl/hoe-bepalen-ze-je-sociale-acceptatie-score/
Hoe DSE omgaat met je gegevens overeenkomstig de nieuwe wet is hier te vinden:
Privacybeleid DSE.
Wie na die DSE-bijeenkomst nog meer kritische kanttekeningen m.b.t. de AVG wil lezen raad ik het artikel aan dat recent gepubliceerd is op netkwesties.nl:
https://www.netkwesties.nl/1243/advocatuur-winnaar-van-nieuwe-privacywet.htm?utm_source=mailing%2027-mei-2018&utm_medium=e-mail&utm_term=advocatuur-winnaar-van-nieuwe-privacywet
Daar staat ook een uiterst interessante reeks onthullende artikelen over de werkwijze van Facebook:
https://www.netkwesties.nl/dossier-de-macht-facebook-boek
We gaven in onze bijeenkomst ook een een tip om het zeer recente (engelstalige) boek “The People vs Tech” van Jamie Bartlett te lezen. Die gaat in op de macht van de Big Data verzamelaars (zoals Facebook, Google, etc) en wat dat betekent voor onze democratie. Lees en huiver …