DSE gaat naar de Cloud van FlexWebHosting

De server van DSE gaat dit jaar per 31 december uit de lucht, maar daar mogen de DSE gebruikers niet veel last van hebben. Gisteren zijn we met drie accounts overgestapt naar de servers van Flexwebhosting. Dat ging eigenlijk best goed. Je moet natuurlijk wel even uitkijken wat je aan het doen bent en voor de verandering ook *LEZEN* wat er staat in de begeleidende teksten, maar als je dat na de derde mislukking gewoon doet dan valt het best mee.

Omdat de emailadressen en het domein hetzelfde blijven is dat natuurlijk best even complex als je twee versies van hetzelfde ding hebt.

De overstap gaat in 4 stappen:

  1. DSE opdracht geven om jouw mail en website over te zetten naar de servers van Flexwebhosting waarna je een DSE-account moet aanmaken bij Flexwebhosting
  2. DSE en Flexwebhosting zorgen dat alle files en mails van de DSE server naar de servers van Flexwebhosting overgezet worden. Dat duurt even, maar je krijgt een mailtje als het allemaal gelukt is. Tijd zat voor een kop koffie.
  3. Je moet daarna zelf via je account bij Flexwebhosting weer bij je mail kunnen. Hoe dat moet staat in dat mailtje. Met webmail kun je nu checken of de conversie gelukt is en dat je er weer bij kunt.
  4. Nu moet je al je apparaten waarmee je mail leest nog vertellen dat de mail op een andere server staat. Dus je moet de oude DSE mailaccount op al je PC’s en foons en iPad’s en laptops weggooien en nieuwe accounts aanmaken. Dat kost nog het meeste tijd. Bij een PC gaat dat net anders als bij een iPad, dus dat is even studeren. RTFM. Dit is ook een mooi moment om over te stappen op IMAP voor de mensen die de vorig eeuw het achterhaalde POP3 hadden ingesteld.
  5. Nu is voor de mail alles weer zoals het was en klaar = kees.

Al met al ben je toch nog een paar uur bezig, vooral met stap 4.

Nog een advies: We waren bij DSE wel verwend met 1 password voor alles, dat wordt anders. Schrijf dus alle paswoorden die je aanmaakt op en schrijf erbij waar ze voor zijn. Je hebt dat lijstje vaak nodig!

Instinkers: Let verder op voor het verschil tussen l (kleine letter el) en I (hoofdletter iii) en het verschil tussen O (hoofdletter oooo) en 0 (cijfer nul). Passwords zijn hier gevoelig voor 🙂

De volgende stap is een grotere groep overzetten op 9 oktober bij Hotel Pierre. Als je mee wilt doen, meldt je dan even aan bij helpdesk@dse.nl.

7 reacties

  • Ferry

    Flexwebhosting

    Waar ik al bang voor was is dat het tarief na enkele jaren enorm is verhoogd, 153%! Van 7,50 naar 18,99.

    Wat een leuk sympathiek bedrijf leek dat we voor een zacht prijsje onze e-mailadressen konden blijven gebruiken blijkt gewoon een sluw commercieel bedrijf. Bijna voor niks een klantenbestand overnemen en dat nu uitmelken.

    Ik heb dit e-mailadres al jaren maar ga het nu opzeggen. Bedankt dse.nl.

  • Ard van dalen

    Ik loop al bij stap 1 vast……..hoe geef ik DSE opdracht om mijn gegevens over te zetten?

    • Dat klopt: zoals in diverse mails is aangegeven was conversie mogelijk tot half december. Nu is de server uit de lucht en alle data is gewist.

      Conversie is dus NIET meer mogelijk.

    • Rien Valk

      Om het nog eens extra visueel te verduidelijken dit is een uitsnede van een foto die Eric Ideler nam bij het weghalen van de servers bij onze voormalige hoster en sponsor Interconnect.

      shutd

  • Als je POP3 gebruikt dan staat je mail op je PC en niet bij DSE of Flexwebhosting.
    Dus als je overgaat met je mail naar IMAP dan moet je natuurlijk zelf je POP3 emails op je eigen PC bewaren en beheren, net als vroeger.

    De Helpdeskvan Flexwebhosting of DSE kan je dus niet helpen bij het redden van je POP3 mail!

  • Rien Valk

    Of het pop3 protocol achterhaald is? Het wordt nog overal aangeboden. Hieronder een korte uitleg:

    Verschil tussen IMAP en POP
    Bij het ophalen van je e-mail kun je 2 verschillende e-mailprotocollen gebruiken: POP en IMAP. Afhankelijk van jouw wensen, is 1 van deze 2 het meest geschikt voor jou. Het gekozen protocol stel je in bij het aanmaken van een nieuw account binnen je e-mailprogramma.

    POP
    POP (Post Office Protocol) is het meest vanzelfsprekende e-mailprotocol. Bij dit protocol worden e-mailberichten van de server opgehaald en (afhankelijk van instellingen binnen het e-mailprogramma) verwijderd. De e-mailberichten staan vervolgens alleen op jouw computer en zijn niet meer online te bekijken. Dit protocol is het meest geschikt als je gebruikmaakt van een enkele e-mailclient, bijvoorbeeld je thuis-pc. Er zitten 2 voordelen aan het gebruik van POP. Ten eerste wordt de e-mail snel opgehaald. Daarnaast raakt je mailbox bij je provider niet vol.

    IMAP
    IMAP (Internet Message Access Protocol) is een uitgebreid protocol voor het lezen, opslaan en beheren van je e-mail, waarbij je online kunt werken. Dit betekent dat de acties die jij in het e-mailprogramma op je computer uitvoert, worden gereflecteerd in je mailbox op de server. Dit geeft je meer flexibiliteit en maakt het mogelijk dat je thuis, onderweg en op kantoor je e-mail bij de hand hebt. Een nadeel is dat de e-mail wordt opgeslagen in zowel je e-mailprogramma als de mailserver van je provider, waardoor je mailbox sneller vol raakt afhankelijk van de ruimte die je daar krijgt.

    Zelf gebruik ik meestal pop3 waarbij ik in kan stellen of de mail nog even op de server moet blijven staan. Via webmail of uitvinken maakte ik dan regelmatig mijn ruimte op de mailserver leeg, als de mail op al mijn computers en mobiele apparaten binnen was. Op de oude DSEmailserver stond dat zo ingestel:

    Tijdens het overzetten van DSE naar de flexwebserver, waarbij ik de spits mocht afbijten, heb ik mij door de aanwezige IT-specialisten laten overhalen om nu maar eens het imap protocol te gebruiken. En ja zoals Wim hierboven schrijft wel even goed lezen maar in een omgeving waar je niet op je vingers gekeken wordt lukt dat iets makkelijker 🙂 Imap ziet er dan zo uit:

    Maar of dat zo blijft? 🙂 🙂

    • Rien,
      Jouw verhaal klopt helemaal:

      Vroeger had je 1 PC waar je je mail op verwerkte.
      Dus Pop3 was voldoende; je pc bewaarde je masterversie en kopien had je niet. De provider bewaarde allen de nieuwe mail en dat werd gedelete na update van je masterversie op je pc.

      Tegenwoordig verwerk je je mail op een hele trits van apparaten en met POP3 heb je dus een heleboel kopien van je mail op een boel plaatsen staan. er is geen master. Je moet zelf zorgen dat al die kopien gelijk blijven. Jij gebruikt de truc om de mail toch even op de server te laten staan om al je pop3 kopien te voeden..

      Pop3 geeft een hoop sores wat je weg kunt automatiseren met IMAP:

      Beter is om de server mailbox ’master’ te maken en op je apparaten waar je mail mee verwerkt een kopie van die master. Dat regelt IMAP volautomatisch allemaal voor je.. Je hebt dan geen omkijken meer naar het synchroniseren van master en al die kopien. Het wordt dus gemakkelijker.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *