Dubbele petjes? Geen probleem! UPDATE

Update: de oorspronkelijke tekst is gebaseerd op de informatie zoals die voor het publiek bekend was. In de loop van 2 juni, de dag van publicatie, verscheen op de website van het Eindhovens Dagblad een artikel van Michel Theeuwen waarin ook hij tracht uit te leggen hoe het zit: “Tijdelijk contract supervisor Winy Maas is nog niet geregeld in Eindhovense soap“, (www.ed.nl, 3 juli 2021). De onderhandelingen / arbeidsvoorwaardengesprekken lopen nog, zo blijkt.

De wethouder lijkt vast te houden aan een constructie zoals Poetin en Medvedev in 2008 introduceerden. Je wisselt tijdelijk van plek, je komt ermee weg en alles komt goed. Het enige wat je nodig hebt, is een volksvertegenwoordiging die bereid is aan een dergelijke constructie mee te werken. Geen Rus die toen geloofde dat Poetin’s invloed en macht was ingeperkt. Torunoglu en diens adviseurs proberen nu water stroomopwaarts te laten stromen, althans zo moet het lijken. Zelfs het Eindhovens Dagblad krijgt dat niet verkocht…

+++++

De oorspronkelijke tekst d.d. 2 juli 2021:

Best verbazingwekkend. Juni is zojuist overgegaan in juli en dus is haast geruisloos de vervolgovereenkomst van onze gemeente met de wereldvermaarde superstadsupervisor Winy Maas in werking getreden. De SP heeft er nog wel een paar vragen over gesteld, maar het bleef daarna van de kant van de gemeente stil.

Wij van MVRDV adviseren MVRDV…

En zo kunnen we opnieuw de vibe der verbazing delen. Want net als een half jaar geleden, is de kwestie niet opgelost maar gecamoufleerd, weggeschminkt en bovenal gebagatelliseerd. Maas kan prima aanblijven om als supervisor zijn fiat te geven aan ontwerpen van de ontwerper Maas. En nou is Winy Maas misschien wel een kei goei menneke, we kunnen er misschien toch beter een Maas automaat neerzetten. Dat brengt toch een kleinere kans op vooringenomenheid met zich mee…

Menselijk
Het kunstje/de keus van wethouder Torunoglu doet mij denken aan Harrie Mens die John Wolbers van Easylife aan tafel had. Ogenschijnlijk belangenloos liet Mens de goedgekapte Wolbers in september 2007 uitleggen hoe fantastisch het geldvermeerderingsproduct was dat diens Easylife ‘in de markt’ had gezet. Het was iets met Amerikaanse overlijdenspolissen, als ik het mij goed herinner. En het kon niet misgaan, dat was heel belangrijk.

Harry Mens is natuurlijk een makelaar en geen stadssupervisor of wethouder, maar één zinnetje van Mens galmt ook nu weer door mijn hoofd: ‘Ik heb het product bekeken en ik denk dat het een solide product is dat op geen enkele wijze de vergelijking kan doorstaan met verkeerde producten’. Eigenlijk had iedereen toen al moeten weten dat Wolbers, de financiële supervisionair, een heleboel geld zou overhouden aan een constructie die eigenlijk voor geen meter klopte of op zijn minst enorm risicovol was. Velen hadden het nakijken.

Terug naar de stad
Maar ach, straks zijn er verkiezinkjes, doen we een stoelendansje en wie dan leeft, wie dan zorgt. En de rekening? Die smeren we uit over de inwoners van onze stad gedurende de aankomende 10 tot 30 jaar terwijl we ze voor de hoofdprijs in appartementjes proppen waarin ze hun kont niet kunnen keren. Er is immers een cultuuromslag nodig.

Tot die tijd maaien een paar andere prominenten het financiële gras voor de voeten van wethouder Torunoglu weg. De Eindhovense Steen van wethouder Rik Thijs bijvoorbeeld. Die wordt waarschijnlijk drie keer zo duur als voorheen voorgespiegeld. Of wat te denken van de wonderbaarlijke extra uitgave aan een topsportzwemtoernooitje door wethouder Steenbakkers? Het is kinderspel; gerommel in de marge… het zoveelste handjevol kleingeld in de bodemloze chloorput.

Superliga
Wethouder Torunoglu daarentegen opereert in de hoogstedelijke superliga. Hij kiest bewust voor de instandhouding van de dubbele petten van Winy Maas tegen de achtergrond van een schijnsamenhang in de vastgoedontwikkeling in ons stadscentrum. Ondanks de ijsbergmeldingen zet hij op volle kracht koers naar zijn gedroomde stad van de toekomst. Het gladstrijkorkestje van Eindhoven three-six-five speelt intussen door alsof er geen eindje aan komt. Eindhoven is zo’n sterk merk dat het onzinkbaar is. Als kapitein Edward John Smith dit tafereeltje toch eens kon zien…

Kapitein Edward J. Smith (Bron: New York Times)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *