Een gezonde verdichting in Eindhoven?
Violette Schönberger gaat met Don Murphy en Jeroen de Willigen in gesprek over de betekenis en impact van deze groei op ons eigen Eindhoven.
Kun je eigenlijk spreken van een “gezonde” verdichting en heeft er iemand een idee wat de minimale ruimte is die mensen nodig hebben om fatsoenlijk te kunnen wonen en leven in de eenentwintigste eeuw?
Deze bijeenkomst die door het architectuur centrum georganiseerd wordt is misschien ook een mooie gelegenheid voor stichtingen als van Abbe, EHVXL, SBE en wederopbouw Eindhoven om elkaars standpunten beter te leren begrijpen en elkaar op deelgebieden te vinden? Hier op onze portal geven wij graag ruimte aan een oprechte dialoog! Persoonlijk ben ik ook meer geïnteresseerd in de nuance dan in hoger hoger of lager lager waarbij iconische hoogbouw op de juiste plaats ook een aanwinst kan zijn maar niet tegen elke prijs.
Datum/tijd: 16 januari 2023 – 20:00 – 22:00
Locatie: Natlab Kastanjelaan 5616 LZ Eindhoven
Kaarten: uitverkocht ?
We lezen hier graag een verslag van deze bijeenkomst.
Meer informatie: architectuurcentrumeindhoven.nl
Goed dat er maandag een bijeenkomst is en dit gesprek wordt gevoerd die avond.
Veel succes met elkaar, een mooie creatieve sessie toegewenst, en hopelijk worden de juiste punten geraakt, om e.e.a. te verrijken/verbeteren!
Helaas kan ik niet komen luisteren, daarom schrijf ik maar eens op, wat ik hoor van anderen, en (nog te vaak) zie gebeuren.
Om de vele sociaal maatschappelijke-/woonproblemen die Eindhoven kent (nu) op te lossen, is het juist noodzakelijk minder grootschalige bouwplannen op en rond het Stadhuisplein te gaan prioriteren. Dit soort zaken, kent namelijk een lange complexe doorlooptijd, met hoge afbreukrisico’s.
Voor “de -relatief- korte termijn” zou het college samen met corporaties en ontwikkelaars juist veel meer op andere; kleine te renoveren/revitaliseren (woon)locaties in Eindhovense woonwijken moeten inzetten. Dit zou een eerste prioriteit moeten zijn, hopelijk één die politiek-breed wordt gesteund.
Het verdichten van woonwijken, en daarmee ook verduurzamen, heeft meer zin. Het verbetert de bestendigheid in buurten/wijken direct, en dus de leefbaarheid!
Helaas zien we in veel buurten momenteel vormen van verval optreden om diverse redenen. Dat wil je zien te voorkomen, je wilt niet verder afglijden. Daar moet men politiek-breed actief op inzetten.
Daarnaast heeft het verhogen van de (basis)kwaliteit van de aanwezige openbare (verblijfs)ruimte in buurten ook een veel grotere urgentie.
Bewoners komen -als dit beter wordt- dan ook weer meer gezamenlijk bij elkaar in diezelfde openbare ruimte. Zij zullen er ook zelf beter/samen voor gaan zorgen. Het heruitvinden van het begrip ‘collectiviteit’ of ‘collectieve verantwoordelijkheid’ begint bij de bewoners zelf.
Ook daar zou de politiek/college nog meer ruimte in moeten bieden. En dan gaat het juist niet over de kleur van nieuwe straatsteentjes, een wip-kip, etc…
Maak het centrum veel aantrekkelijker. Nee: echt onderscheidend!
Zorg in de dagelijkse situatie ook voor veel beter (schoonmaak)onderhoud/ruimtelijk beheer van deze openbare (publieke)ruimte. De binnenstad verloedert nu, wat ondernemen nog moeilijker maakt.
Zorg in de binnenstad juist dat alle kleine leegstaande plekken die de binnenstad kent (vaak (boven) diverse winkel-/kantoorcomplexen), actief worden her ontwikkeld.
Het aantal bewoners neemt zo sneller toe. Het centrum is na 18:00 uur ’s avonds niet meer doods, maar wordt dan wat meer bruisend.
Eindhoven heeft in haar totaliteit op veel meer terreinen dus een veel sterkere basiskwaliteit nodig. Denk hier eens wat meer integraal over na. Handel als politiek/bestuur/ambtenarij hier naar.
Een kwaliteitsbasis is namelijk rand voorwaardelijk om (w)elke vorm van een zogenaamde schaalsprong dan ook te kunnen gaan maken.
Dit alles, met een juist door het Stadhuis zelf te stimuleren medewerking, richting haar eigen inwoners, zou gaan helpen. De kracht van verandering ligt per slot van rekening bij diezelfde eigen inwoners. Niet geheel onbelangrijk.
Tot slot iets over het desolate, kaalgeslagen Stadhuisplein.
Wat het Stadhuisplein en omgeving betreft; “Pak dit jaar als eerste de openbare ruimte groots aan!”
Dus niet na 10/20 jaar durende herontwikkelingen van wat je er toekomstig wilt gaan bouwen.
Nee, vergroen of creëer nu water, investeer fors en creatief! Doe dit serieus en maak dit toekomstbestendig, dat dit herontwikkelingen niet (altijd) in de weg zit.
Voorkom dat als je op het Stadhuisplein staat, je nu maar één ding wilt en dat is: wegwezen!
Laat Eindhoven niet weer de nationale prijs winnen; “lelijkste plein van Nederland..”