Eindhoven en de Grote Lockdown
Het is misschien te vroeg en wellicht moet ik nog niet over grenzen van onze huidige ellende kijken, maar het Internationaal Monetair Fonds heeft een wereldwijde recessie voorspeld. Een ongekende teruggang van de wereldeconomie die sterker zal zijn dan de recessie van 2008. Het IMF stelt dat het gaat om de sterkste negatieve economische ontwikkeling sinds de Grote Depressie van bijna 100 jaar geleden. Overigens heeft het IMF de aanstaande recessie een naam gegeven zodat we weten waarover we het hebben in de tweede helft van dit jaar en volgend jaar; de Grote Lockdown.
Economische gevolgen corona
In Trouw valt te lezen dat de economie in Nederland met zo’n 7,5 procent zal dalen; krimp dus. In Italië en Spanje wordt een nog sterkere daling verwacht. Dat is geen goed nieuws, alhoewel misschien toch: het milieu wordt naar mijn verwachting de grote winnaar. Want een terugloop in bedrijvigheid zal hoe dan ook tot minder milieu-onvriendelijk gedrag leiden en dat wereldwijd. Zo wordt verwacht dat we minder snel het vliegtuig zullen pakken, meer thuis gaan werken en nog lange tijd niet kunnen terugkeren naar de patronen van vóór de huidige pandemie.
Gemeente Eindhoven
We weten dus wat ons land te wachten staat. De vraag is wat wij in onze stad Eindhoven concreet gaan merken van de aanstaande recessie. In feite is de teruggang al volop aan de gang: het UWV schrijft steeds meer werklozen in, bedrijven verzoeken om overheidssteun en veel ZZP-ers kunnen nauwelijks een kant op. Wat kunnen we op basis van de actuele ontwikkelingen en de voorspellingen in Eindhoven doen om het effect te dempen? Wordt daar al over nagedacht?
Verrassingen
Het is niet voor niets dat ik die vraag.stel. Toen Wim op dit DSE-platform eind januari al aangaf dat het coronavirus er waarschijnlijk zat aan te komen, dacht ik twee dingen: a) de omvang zal meevallen en b) de overheid heeft vast in dit soort situaties een plan van aanpak en hulpmiddelen klaarliggen. Naar later bleek waren beide aannames onterecht.en dat nog wel ondanks het feit dat een pandemie zoals de huidige al decennia geleden voorspeld werd.
Het is de vraag of we op de aankomende recessie beter voorbereid zijn. Wordt er bijvoorbeeld nagedacht over het beschikbare Brainportgeld? Over de groter wordende groep mensen zonder werk en dus zonder eigen inkomen? Zal er een effect zijn op de groeiverwachting van onze stad? Blijven bouwbedrijven overeind? Kan wethouder Torunoglu bouwen met mogelijkerwijze beperkter budgetten? Is er straks nog wel een winkel over in de binnenstad waar voor rond de 20 miljoen nieuw straatwerk in komt te liggen? Ik laat me verrassen, maar ik hoop onze beleidsmakers niet.
De les van 2008
De Bankencrisis of Kredietcrisis schokte de wereld in 2008. Ook Nederland kon zich er niet aan onttrekken. En wat voor Nederland gold, bleek ook in Eindhoven te kloppen. Aangetrokken broekriemen, bezuinigingen, weinig nieuwbouw en uiteindelijk ook nog eens een leeg spaarpotje. Het is nog niet zolang geleden dat Eindhoven onder curatele gesteld dreigde te worden en ook dat was mede-veroorzaakt door de Bankencrisis. Ik hoop dus dat we binnen ons gemeente-apparaat genoeg ambtenaren aan het werk hebben die zich nog iets herinneren van wat 12 jaar geleden in Amerika begon. Dat bijvoorbeeld rooskleurige scenario’s over de ontwikkeling van grondprijzen anders kunnen uitpakken, dat projectontwikkelaars kunnen omvallen en dat burgers hun overheid nodig hebben om overeind te blijven als de economie in elkaar zakt. Het zou mij verrassen als er lering getrokken is uit de crisis van 2008. Maar ach, dat blijkt vast nog wel.
Ter info: De crisis heeft een officiële naam – de Grote Lockdown – en wordt dramatisch (Trouw, Hans Nauta, 14 april 2020)
We denken graag mee hier op DSE. Wat betreft onze binnenstadse bestrating kunnen we vermoedelijk miljoenen besparen wat we in reserve kunnen houden om Eindhoven door de Grote Lockdown heen te helpen. Zie wat wim schreef begin dit jaar: dse.nl/waarom-moeten-die-rode-steentjes-eruit/
Een argument om de steentjes te vervangen was dat ze te glad zijn tijdens de regen. Dat is ontegenzeggelijk waar en moeten we oplossen.
De oplossing? Laat Rik Thijs onze wethouder eens gaan praten met de gemeente Steenwijk! Daar hebben ze in 2017 die gladde steentjes opgeruwd. Kosten van de opruwtest was: 11.500 euro. De totale kosten +/- €.150.000 Die testen zullen niet meer nodig zijn denk ik. destentor.nl/steenwijkerland/gladde-steentjes-in-steenwijk-opgeruwd~a49e0349/
Rik, we lezen graag of dit idee de moeite van het onderzoeken waard is. Het gemeente bestuur van Steenwijkerland steenwijkerland.nl/Over_Steenwijkerland/Contact kan er vast meer over vertellen.
De Grote Lockdown is een nogal negatieve term.
Men kan beter spreken van het GROTE OVERDENKEN plus de GROTE HERSTART.
Bij allerlei activiteiten moet een nieuwe oplossing gevonden worden. Bijvoorbeeld openbaar vervoer: bij een pandemie is dat in de vorm van 2019 nauwelijks meer mogelijk. Hoe dan? De fiets en toch de auto?
De luchtverontreiniging is flink verminderd. Dat moeten we vasthouden. Kantoorwerk voortaan thuis, tenzij: plus voorzieningen in de buurt?
Eigenlijk is een economische terugslag van deze omvang nodig om de mensheid te redden. De gevaarlijkste diersoort moet daartoe misschien een tijdje worden opgesloten.
Maar voor velen is het een enorme tragedie.
Ik vind die term eigenlijk niet zo negatief uiteindelijk proberen we het virus buiten te sluiten. En… het moet voor internationaal gebruik natuurlijk Engels zijn 🙂