Ga zelf je milieu verbeteren: wat kunnen we DOEN – deel 2
Wat ik gisteren dacht toen ik Wim’s oproep las op Digitale Stad Eindhoven om tot meer persoonlijke milieu-inzet te komen? Ik dacht: ‘Wat flik je me nou?’. Je doet net of we niet keihard bezig zijn om te vergroenen, milieubewuster te eten en je wordt gek van de vintage-kledingzaakjes. Ga me nou niet zeggen dat Eindhovenaren nóg milieuvriendelijker moeten worden?!
Groene oairsco’s
Heeft Rik Thijs niet van de week nog met een gerecyclede krat het startschot gegeven voor een oase die tevens airco is op het Clausplein? Preekt Maarten Steinbuch niet onophoudelijk over milieuvriendelijke autolatieven voor onze vervuilende Peugeots en Volkswagens? En groeien de bomen op de Trudo Toren niet hoger dan de plint? Jawel Wim! Jawel!
Eindhoven = respect voor milieu
Je ziet het in alles, als je maar goed kijkt. Ik zal een aantal voorbeelden noemen. Allereerst het aantal fastfoodzaken in de Eindhovense binnenstad. In eerste instantie zag ik op tegen de bergen afval, maar het valt reuze mee. Rietjes worden dit jaar alwéér minder vaak verstrekt en bij sommige flitsaurants zit niet eens meer een papiertje om het ijshoorntje waardoor je het gewoon kunt opeten. Je hoeft de speeltjes in het vrolijk bedrukte kindermenu-doosje niet te accepteren en dus ook niet meer ongebruikt in de vuilnisbak te gooien. Doe je dat wel, dan wordt alles gerecycled. Staat ook op bijna al hun verpakkingen, dus…
Fijn Fijnstof Festival?
En dan nog iets. Was je rond december niet in de stad?! Dat dacht ik wel! Je hebt wat gemist… Er lag in het hart van de binnenstad een heuse ijsvloer. En die werd niet gekoeld met ammoniak, nee nee, meneertje. Daar doet de gemeente Eindhoven niet meer aan mee. De dampende koelapparatuur die het ijs tegen de warmterecords omhoog vroor werkte met milieuvriendelijke alternatieven. En niet met een dieselaggregaat maar gewoon aan de (kracht)stroom op de Markt. Hulde!
Spuitgespuis in de Berenkuil
En dacht je nou echt Wim, dat in de Berenkuil, waar onze Urban Roots als het ware uit de grond zijn komen borrelen, dat daar nog gespoten wordt met spuitbussen met lak op basis van chemische verdunners? It is twenty twenty, Wim! Wake up! Die busjes sprayen allemaal watergedragen nevelen. En die spuitgasten zijn zo inventief dat ze het coronavirus al drie zomers geleden zagen aankomen.
Inflyencers
Een andere misvatting waar ik menig criticaster op betrap is dat Eindhoven365 mensen van buiten Eindhoven invliegt. Maar dat gebeurt al bijna niet meer via het conventionele milieubelastende Vlieglab aan de Luchthavenweg. Zodra de drie prachtige torens van District E klaar zijn, dan waaien die influencers zo vanuit de trein in één keer door naar de Witte Dame. Die torens zijn overigens allemaal zo hoog om te voorkomen dat we bouwstoffen moeten weggooien. Hoe hoger je bouwt, hoe meer materiaal per vierkante woonmeter je nodig hebt. Anders zakt het zaakje in elkaar en dat geeft kei veel pfas. Bovendien lijkt mij één Jean-Marie meer dan genoeg.
Knoop XL
Tot slot Wim, het spoor wordt zo enorm leidend. Eigenlijk staat het treinvervoer in Eindhoven centraal. Er komen rechtstreekse verbindingen richting Duitsland en zelfs Helmond wordt aangesloten! En dan niet door een iets langer treintje bij de Nederlandse Spoorwegen te bedingen tussen de Helmondse stations en Eindhoven Centraal. Neen, in plaats daarvan komt er een Lightrail! En wordt iedereen beter van lightrail als openbaar vervoer? Reken maar van yes!
Op nu.nl wordt die vraag mooi beantwoord door OV-expert Van Oort:
“Lightrail staat inderdaad weer prominent op de agenda en deze vorm van openbaar vervoer is zeker kansrijk, mits projecten goed ontworpen worden. Lightrail moet geen doel op zich zijn, maar als onderdeel van een breed scala aan mobiliteitsoplossingen gezien worden.”
Die hele alinea ademt toch gewoon Eindhoven? Of ben jij het prachtige Phileasproject vergeten? Ik bedoel maar!
Kort en goed
Eindhoven de Gekste, Fijn fistje nie? en ga zo maar door; we gaan gewoon lekker coronaval vieren. Ik kan niet wachten tot ik weer tot mijn enkels in de kapotgetrapte plastic bekers mag hossen, springen, zwaaien en zwieren. Dat kapotstampen van die bekers is sowieso kei-goed voor het milieu: het is juist de eerste stap in het afbraakproces van dat plastic. En voor de rest? Voor de rest hoeven wij Eindhovenaren, niks te doen. Prins Megalomanus, John Jorritsma zelf, heeft het laatst nog gezegd: ‘Ik hef het glas en zeg u andermaal: Leve Techniek, Design en Kennisen. Leve de circulaire, inclusieve, sustainable Triple Helix.
Potverdikke Bob, je maait me zo wel het gras voor de voeten weg 😇.
En nee, het is nog niet genoeg.
We doen namelijk niks, maar we ouwehoeren wel veel in Brainportcountry.
We doen van alles Wim, maar of al wat we doen ook hout redt, dát is de vraag. Ik zal in een serieuzere bijdrage ook eens proberen kansen te benoemen. Een voorbeeld: bezoek aan de super, broodafdeling, die twee broodjes pak je die in de hand mee of stop je die in een zakje? Ook als je ze bij buitenkomst meteen wegknaagt?