Help de Strijkstokken de wereld uit

Input
Om een kubieke meter aardgas uit de grond te krijgen en naar mijn huis te transporteren is in de afgelopen jaren niet duurder geworden. OK, gas samenpersen en in een schip van Texas naar de Eemshaven in Groningen varen kost wel iets meer dan gas door een pijpleiding vanuit Rusland naar Nederland laten lopen, maar het prijsverschil kan niet echt groot zijn.

Elektriciteit opwekken is ook niet duurder sinds we de kolencentrales weer op volle toeren laten draaien in plaats van gasgestookte centrales. Het milieu is dan wel de pineut, maar daar maakt zich deze maand niemand zorgen over.

Output

Toch moet ik voor mijn kubieke meter gas vier keer zoveel betalen dan vorig jaar.

Een kilowattuur elektriciteit, zelfs groene stroom die is opgewekt met een windmolen of een zonnepaneel, is ook drie tot vier keer zo duur als in augustus vorig jaar.

Output – Input = Winst

Waarom snap ik dat niet? Tussen het opwekken of delven en mijn huis zitten dus een aantal strijkstokken die ervoor zorgen dat het allemaal zo duur wordt. Wie heeft dat bedacht en hoe heeft die het voor elkaar gekregen dat ik daar intrap? Ik kom er niet achter.

Oorzaak

De helft wordt veroorzaakt door de belasting en btw op energie. Als bijvoorbeeld ons gas duurder wordt dan wordt de btw als percentage over het bedrag ook hoger. Dat klinkt niet logisch, maar je hoort de overheid niet klagen.

De andere helft, en dat is gewoon pure winst, wordt door Strijkstokken in de zak gestoken. En die hoor je ook niet klagen.

Wie is de Sukkel

De sukkel van een consument krijgt er geen vinger achter hoe het spel gespeeld wordt en weet dus ook niet hoe hij zich kan verdedigen tegen dit soort vuile commerciële spelletjes.

Help even mee

Weet iemand hoe je dit systeem de nek om kunt draaien en hoe je ervoor moet zorgen dat wij een acceptabel bedrag per m3 en per kWh moeten betalen voor ons gas en onze elektriciteit?

5 reacties

  • G de Greef

    het zal de regering ’n biet zijn, dat zie wel in openbare parlementaire commissie. Het gaat om het leegtrekken van een aardgasveld maar om een veilige manier. Maar iedereen snapt als je iets onttrekt uit de bodem deze zich gaat zetten met aardbevingen als gevolg. Maar slachtoffers compenseren. Ho maar…tijd rekken. Zij moeten de asielzoeker toestroom ook financieren dus meer inkomsten via de energieprijs in de vorm van diverse accijnzen komt de Staat goed uit. Maar omringende landen compenseren hun burger, Rutte 4 onttrekt zich aan hun verantwoordelijkheid, wel cashen.

    • Rien,
      Welk probleem lost nationalisatie van essent, vattenvall, en die andere 25 energiemaatschappijen op? De baten vallen volgens mij tegen.
      Het kost de belastingbetaler wél de hoofdprijs op dit moment!

      En onze overheid is op dit moment niet geïnteresseerd, want ze zijn met stikstof bezig.

      • Rien Valk

        Mischien de moeite van een extra bijdrage waard…. Maar Wim, een tegenvraag; wat zijn we opgeschoten met de privatisering en de zogenaamde vrijemarktwerking van de PNEM, PLEM, PGEM, enz. tot in het totaal ruim 36 afzonderlijke energie leveranciers? Waarvan bij sommigen de winst naar het buitenland gaat!

        • We hebben het geld dat we met de verkoop hebben opgestreken uitgegeven aan dingen waar we allemaal iets aan hebben. Provinciale Staten hebben erop gelet dat het zo goed mogelijk besteed is.
          Je mag zelf bepalen of ik dat meen of dat ik het sarcastisch bedoeld heb.

          Natuurlijk willen de commerciele kopers dat geld weer terugverdienen. Zeg maar in een jaar of 10. En wie moet dat betalen? De Nederlandse Burger via de energierekening.

          Conclusie: De verkoop van de energiemaatschappijen aan commerciele partijden kun je uitleggen als een verkapte belastingverhoging.
          Zoiets noemen we ‘een sigaar uit eigen doos’.

          En als we die clubs weer gaan nationaliseren dan moeten we opnieuw geld van de belastingbetaler inzetten. Dus dan kan de Nederlandse Burger nog een keer betalen via nog een belastingverhoging.

          Conclusie: in alle gevallen zijn wij de ‘sukkels’ in dit spel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *