Het plan van 18 miljoen
De gemeente Eindhoven pakte eerder deze maand haar verantwoordelijkheid. Ze zal in totaal 1200 asielzoekers huisvesten. Een deel van de huisvesting is al gerealiseerd, maar zo’n 550 plekken worden nog gebouwd (bron: Studio040). Waar komt het enthousiasme vandaan?
Burgemeester en wethouder
In hetzelfde artikel valt te lezen dat het stadsbestuur in maart het besluit nam voor extra opvangcapaciteit. Burgemeester Dijsselbloem (PvdA) en wethouder Samir Toub (GroenLinks) zeggen het aldus de stadsomroep zo: “Met het openen van deze locaties zetten we verdere stappen in het volbrengen van ons aandeel. We hadden een forse inhaalslag te maken namelijk”, gevolgd door “Als vijfde stad van Nederland pakken we ons aandeel”.
Eén dag terug in de tijd
Gisteren schreef ik een klein stukje over het voormalige belastingkantoor aan de Karel de Grotelaan. Het verbaasde me dat eigenaar Trudo het gebouw niet degelijk herontwikkelt voor starters op de woningmarkt. We zitten in Eindhoven te springen om goede woonruimte en deze mini-toren heeft nota bene een heuse parkeerkelder. In plaats daarvan wordt dit voormalige kantoor omgebouwd tot opvanglocatie voor asielzoekers, spoedzoekers en wellicht jongeren met een woningprobleem.
De sleutel?
Wat ik gisteren niet rijmen kon, kreeg vandaag een vleugje logica. Een trouwe lezer meldde zich en wees me op een regeling die dit jaar door PVV-minister Faber in het leven is geroepen. Op Valentijnsdag schreef de bewindsvrouw een brief aan de Tweede Kamer:

Bron: NOS.nl
Prudente perverse prikkel
Laten we prudent met de getallen (en met de vluchtelingen) omspringen. Dat is niet hetzelfde als er niet over praten of schrijven. Stel nu dat er huisvesting voor slechts 600 statushouders wordt gerealiseerd. Het gaat dan om zo’n 600 nieuwe Nederlanders die de gemeente eenmalig 18.000.000 euro opleveren. Het huisvesten van een geboren en getogen Eindhovenaar levert het stadsbestuur niets op. Fabers prikkel blijkt een keerzijde te hebben.
Waar parkeer je statushouders?
Het meest voor de hand liggende antwoord: op een parkeerterrein. De gemeente heeft een geschikt terrein gevonden. Tussen het De Tongelreep en de ijsbaan ligt het inmiddels vergroende parkeerterrein. Eerder stond er een locatie van de GGD-coronatestploeg, aldus de gemeente. Dat is een prima plek om 250 statushouders onderdak te bieden. Het levert de gemeente een paar miljoen euro op dat is altijd mooi meegenomen als je zwembadbouwdepot organisch is gegroeid van 18 miljoen naar ruim 60 miljoen euro.
Tot slot
We blijven aanmodderen in ons grote dorp zolang we in Eindhoven de buitengrenzen op slot blijven gooien, de industriezones weigeren om te bouwen naar woonplekken en juichend op vakantie gaan vanaf ons eigen vliegveld. De stad zit compleet op slot zolang dit stadsbestuur daarnaast een nieuw thuisje wil blijven spelen voor iedereen van buiten de stad. Burgemeester en wethouders in Eindhoven presteren voor de eigen woningzoekende Eindhovenaar bepaald ondermaats. Alle ballen op grootschalige projecten op de duurste ontwikkelplekken in de stad. Geen wonder dat de bouwopgave achterloopt. Daar kan geen enkele statushouder iets aan doen.
Eens zien wat we volgend jaar in de Raad voor reactie gaan krijgen op dit perverse verdienmodel, waarvan we met zijn allen weten dat dit eindig is. Eindig omdat dit niet meer betaalbaar is.
Dan mag de PVV Eindhovense tak het nekschot gaan uitdelen, en wandelt deze stad de Artikel 12 procedure binnen.
Ach nee, dat zal niet gebeuren, want dat is dan ook één van de nieuw gevestigde partijen geworden, en burgemeester Dijsselbloem zal dat nooit accepteren.
Of te wel, de rit richting “puinhoop Brainport” gaat nu pas beginnen.