Hittestress
Wij krijgen allemaal heel veel last van ‘Hittestress’. Tenminste dat beweert de gemeente en de klagers tegen Hoogbouw. Maar wat is dat nou eigenlijk: ‘Hittestress’? Ik heb geen idee. Als in de lente het zonnetje begint te schijnen dan zitten de terrasjes in de zon al snel vol met blije mensen die hun vitamine D weer op peil willen krijgen. Als het warmer wordt dan vinden de meeste mensen dat wel fijn, zo zonder jas door de stad wandelen. Als het echt heet wordt dan gaan mensen de schaduw opzoeken. Dat laatste is ongeveer een maand per jaar. In alle gevallen levert het geen stress.
En hoe ervaar ikzelf het weer als het warmer wordt? Dat is simpel, want hoe heter het wordt des te minder ik uitvoer. Dus geen sprake van hittestress bij mij, ik ben eerder hittelui.
De gemeente gebruikt het woord Hittestress om de plannen voor hoogbouw binnen de Ring een positieve draai te geven. Dus de oplossing van de gemeente is veel hoge gebouwen in de weg zetten zodat er geen zon meer op straat komt. De gevels van die hoge gebouwen vangen wel veel zon op en stralen dan wel warmte af maar dat wordt opgelost met groene gevels: planten en bomen tegen de gevel.
In de praktijk komt daar niks van terecht want de meeste ontwerpen die in de krant staan hebben glazen of stenen gevels en niks groen. Soms zijn er een paar heesters en azalea’s ingetekend op de onderste verdiepingen, maar of dat opweegt tegen de hete gevels op hogere verdiepingen, dat durft niemand uit te rekenen. Er is wel uitgerekend dat in de buurt van de Bijenkorf de temperatuur op straat 6 graden hoger wordt door de aanwezigheid van District E. Dat is best wel veel: 36 graden gaat nog net, 42 gaat net niet voor ons mensen.
Wat is eigenlijk de definitie van ‘Hittestress’? Iedereen gebruikt het en niemand weet wat het betekent. Zelfs de Dikke van Dale weet het niet. Dan maar even googelen:
Definitie 1: HITTESTRESS: aandoening bij mensen en dieren veroorzaakt door extreme hitte, die zich uit in diverse lichamelijke klachten; aandoening waarbij mensen en dieren warmte niet kwijt kunnen na een periode van extreme hitte; warmtestress
Definitie 2: HITTESTRESS: Verschijnsel tijdens een periode met uitzonderlijk warm weer. Wanneer vochtverlies van het menselijk lichaam, door overmatig transpireren, niet of weinig wordt aangevuld kunnen grote problemen ontstaan. Het lichaam droogt uit en zelfs een hartaanval of een beroerte kan het gevolg zijn. Vooral ouderen en zieke mensen zijn gevoelig voor deze hittestress.
Het hitte-eilandeffect of urban heat island effect (UHI) is volgens Wikipedia het fenomeen dat de temperatuur in een stedelijk gebied gemiddeld hoger is dan in het omliggende landelijk gebied. De belangrijkste oorzaken van het UHI zijn de absorptie van zonlicht door de in de stad aanwezige donkere materialen en de relatief lage windsnelheden. Door het UHI worden problemen tijdens hittegolven, zoals hittestress, verergerd. Bouwkundige maatregelen en meer groen in de stad verminderen het UHI.
Het temperatuurverschil tussen stad en omgeving kan oplopen tot wel vier graden en is ’s nachts het hoogst. Vroeger dachten we dat het in de stad warmer was dan op het platteland omdat we meer brandstof opstookten in de stad. Nu weten we dat absorbsie van warmte van de zon belangrijker is.
In dat artikel staan ook de dingen die je kunt doen om het hitte-eilandeffect kleiner te maken.
- Meer water verdampen dus veel planten en bomen planten
- Minder warmte absorberen dus witte bestrating, witte gebouwen, witte daken
- Gebouwen met airco niet toestaan, natuurlijke ventilatie is beter
- Afkoeling door straling vergroten (hoe doe je dat?)
- Afkoeling door de wind: door gebouwen zo te bouwen dat warmte met de wind wordt meegevoerd
Misschien is het handig om nieuwe gebouwen en nieuwe bestrating ook te beoordelen op deze aspecten en niet alleen op het effect op de skyline van de stad.