Kan Eindhoven de Corona onlusten beteugelen met muziek?
Die vraag kwam bij me op toen ik me de film The Shawshank Redemption weer voor de geest haalde, terugdenkend aan de vernielingen in Eindhoven waar onze burgervader Jorritsma zo geëmotioneerd van raakte. In de film zit de tot levenslang veroordeelde hoofdpersoon in de gevangenis. Op zijn gedrag daar is verder niks aan te merken waardoor hij de mogelijkheid krijgt in de gevangenis bibliotheek te gaan werken. Daar heeft hij ook toegang tot de geluidsinstallatie van de gevangenis. Op een moment krijgt hij langspeelplaten bij de bibliotheekboeken toegestuurd en slaagt erin om het sull’aria duet uit Le nozze di Figaro van Mozart uit te zenden dat door heel de gevangenis te horen is ook op de luchtingsplaats.
Wat er dan gebeurt in de buitenlucht was de aanleiding tot de vraag: kan muziek helpen om “demonstraties” vrediger te laten verlopen?
Als je de film nog nooit gezien hebt is het absoluut een aanrader om dat alsnog te doen, zeker in deze corona tijd. Deze film uit 1994 vol van hoop, staat al jarenlang op nummer 1 in de Internet Movie Data base https://www.imdb.com/The Shawshank Redemption met meer dan 8500 mooie recensies. Regelmatig wordt het een keerpunt genoemd in het leven van de betreffende kijker.
Hieronder twee vertaalde reviews:
Eeuwige hoop
Ik ben de tel kwijtgeraakt van het aantal keren dat ik deze film heb gezien, maar het zijn er meer dan 20. Het moet een van de beste films ooit zijn. Het deed me Morgan Freeman en Tim Robbins opmerken zoals ik nog nooit eerder acteurs had opgemerkt.
Ik ben van jongs af aan een grote fan geweest van alles wat Stephen King schrijft en had het korte verhaal waarop deze film is gebaseerd al jaren voordat ik deze film zag, gelezen. Niet alles wat Stephen King heeft geschreven dat in een film wordt omgezet, komt goed uit, maar dit is zo dicht mogelijk bij perfectie en heeft alles wat je ooit zou willen in een film.
Iets dat opvalt, is het feit dat het geen echte actie, geen speciale effecten en geen gimmicks heeft. In 99% van de film praten alleen mannen in gevangenisuniformen. Toch raakt het je absoluut bijna vanaf het begin en ben je tot het einde aan het scherm gekluisterd.
Wat voor mij deze film echt tot een van de beste maakt, is de boodschap van eeuwige hoop die hij overal overbrengt. De nooit opgegeven hoop-houding van de hoofdpersoon zo goed overgebracht door Tim Robbins. Het einde geeft gewoon een warm gevoel elke keer dat ik het zie, ongeacht hoe vaak ik het heb gezien. Briljante, briljante film en een aanrader voor iedereen.
Het dichtst bij poëtische perfectie ooit
Deze ontroerende en hartverwarmende film is het meest perfecte voorbeeld van de menselijke geestkracht die ik ooit heb gezien. Andy Dufresne, ten onrechte veroordeeld voor de moord op zijn vrouw en haar geliefde, vindt de kracht om niet alleen zichzelf te veranderen, maar ook om hoop te brengen aan de mensen om hem heen in de Shawshank Prison. Dit inspirerende verhaal is verweven met een soundtrack die vele emoties oproept, van spookachtig en huiveringwekkend tot opwindend en mooi. Als je naar een film gaat en het raakt je met zijn poëzie, muziek en zijn sfeer, en geeft je een gevoel van emotionele voldoening, dan is dat een triomf. Field of Dreams was de eerste film die deze emoties bij mij opriep. Shawshank Redemption is zelfs nog krachtiger vanwege zijn eenvoud. Het pretendeert niet schoon te zijn, en het kan ook geen familiefilm worden genoemd. Het is soms brutaal en gewelddadig, afschuwelijk en misselijkmakend. De titel zegt echter alles. Verlossing is waar dit verhaal over gaat. En het is niet per se verlossing voor de feitelijke misdaden die je misschien hebt begaan, maar het is verlossing voor de manier waarop je je leven hebt geleefd. Wat tevoorschijn komt, kan alleen een magisch kunstwerk worden genoemd. Dit is hoe films bedoeld waren.
Grappig idee! Als er protesten zijn en de sfeer wordt grimmiger, dan komt er een enorme geluidswagen aanrijden die een mooie klassieke Aria of inspirerend Duet door de binnenstad laat klinken…Of de Stones met ‘ You Can’t Always Get What You Want’ natuurlijk, afhankelijk van de doelgroep 😉 Alleen al bij wijze van expiriment de moeite van het proberen waard zou ik zeggen.