Komt het Evoluon straks achter een muur van bebouwing te liggen?
Het Evoluon is verkocht en krijgt een nieuwe bestemming. Waarschijnlijk heeft dat grote gevolgen. Onder andere zijn er plannen voor gebouwen aan de rand van het terrein. In het ED was sprake van ‘lintbebouwing, van 12 tot 15 meter breed en maximaal ook zo hoog. En ‘op plekken waar je nu nog vol zicht hebt op het pand (…), gaat dat wel grotendeels verdwijnen. Bijvoorbeeld aan de Noord-Brabantlaan.’
Onmiddellijk werden er stemmen gehoord van verontruste burgers. Ik voeg me bij hen. Want het Evoluon is een gebouw dat wegens zijn bijzondere architectonische vormgeving ook vanuit de omgeving gezien moet kunnen worden. Niet gedeeltelijk maar geheel; het heeft een grote radiale zichtruimte nodig. Bij de keuze van de locatie is daar indertijd kennelijk rekening mee gehouden.
Ik moest in verband hiermee onmiddellijk denken aan de ligging van het Rijksmuseum in Amsterdam. Daarvoor heeft men, lang geleden al, – met smaak en vooruitziende blik – een enorme groene ruimte uitgespaard, het Museumplein. Daardoor is het imposante bouwwerk vanaf de Van Baerlestraat in zijn volle pracht en omvang zichtbaar. Het Stedelijk Museum en het Van Gogh Museum zijn zorgvuldig ter linkerzijde van dit plein gelegd, zodat het zicht op het Rijks niet onderbroken wordt.
Stel je voor dat er langs de Van Baerlestraat, tegenover het Concertgebouw een lange muur of lintbebouwing geplaatst zou worden, die het Museumplein zou afsluiten! Verschrikkelijk en in Amsterdam ondenkbaar! Even rampzalig zou het zijn, in Eindhoven het Evoluon vanaf de Noord-Brabantlaan zelfs maar gedeeltelijk aan het zicht te onttrekken.