‘Minimal Viable Product’ in het Stadhuisgebied
Wat is een Mimimal Viable Product volgens Wikipedia
Een minimum viable product (MVP) ofwel minimaal levensvatbaar product is een product met genoeg functionaliteit om voldoende waarde te hebben om vroeg aansluitende klanten aan te trekken en om terugkoppeling te krijgen voor de verdere productontwikkeling. Als criterium of een product viable (levensvatbaar) is, wordt meestal de stelregel gehanteerd dat klanten bereid moeten zijn ervoor te betalen.
Het laat een startend bedrijf toe de cash flow onder controle te houden. Deze techniek wordt vaak gebruikt bij startups, waarbij het de bedoeling is om risico’s te reduceren die zouden kunnen ontstaan door het te ver ontwikkelen van een product op basis van incorrecte aannames.
Binnen een agile-benadering van softwareontwikkeling streeft men ernaar om na elke iteratiestap een minimum levensvatbaar product op te kunnen leveren, met extra functionaliteit.
MVP voor Stadhuisgebied
Ter voorbereiding van de preview-bijeenkomst over het Stadhuisgebied op 16 november in het Muziekgebouw kunnen we het begrip Minimal Viable Product ook toepassen op hoogbouw in het Stadhuisgebied in Eindhoven.
Allereerst de vraag wie de belangrijkste ‘stakeholders’ zijn oftewel voor wie bouwen we al die woningen? Het antwoord is simpel: Voor de bewoners! Alle andere stakeholders, zoals de projectontwikkelaars, de gemeente en de andere belangen- en pressiegroepen moeten ervoor zorgen dat de bewoners in dit gebied gelukkig worden.
De minimale eisen waar de bouw in dit gebied aan moet voldoen?
- Het gebied tussen Catharinakerk en Gemeentehuis en tussen de Rechtbank en het voormalige Stadskantoor
- Ongeveer 1.200 woningen, waarvan 30% sociale woningbouw en 70% betaalbare woningen.
- Sleuteloverdracht naar de bewoners van de te bouwen woningen vóór 1 januari 2027.
Kortom: het goede product op het goede moment voor de goede prijs.
Voldoen aan deze drie eisen levert het Minimal Viable Product op. Alle toevoegingen aan dit lijstje maken de woningen duurder of ze worden later opgeleverd en zijn dus niet in het belang van de toekomstige bewoners.
We zullen de voorstellen van gemeente en projectontwikkelaars op 16 november langs deze lat leggen.
Alleen Betaalbare Woningen
Merk op dat er in het het lijstje 100% betaalbare woningen staan. We willen geen discussies zoals bij de Victoriatoren waar de projectontwikkelaar de regels wil oprekken van 20% naar 50% onbetaalbare woningen. Hoe krijg je het bedacht! Bewoners hebben alleen behoefte aan woningen die betaalbaar zijn.
Wat is betaalbaar? Wat betaalbaar is voor de één, is het niet voor een ander. Als we de lat van betaalbaar leggen bij de minst kapitaalkrachtigen, dan is dat onhaalbaar. Een juiste balans tussen aanbod is van belang. Net als je in de supermarkt kan kiezen tussen A-merken en B-merken. Of een veel te dure Nike-schoen of een lekkere doorstappers van de Scapino.
Peter,
Mee eens!
Maar je moet meer goedkope schoenen maken dan hele dure, want daar is toch het meeste vraag naar. Wie loopt er nou op Manolo’s.
=wim=
Leuke filantropische gedachten Wim, projectontwikkelaars en investeerders gaan zich failliet werken. En al die bouwvakkers komen gratis opdraven, materialen worden met verlies geschonken of goedkoop uit onderbetaalde derde wereld landen vergaard. Zolang het maar niet te duur word voor de eindgebruiker, die wil ook nog op vliegvakantie!
Net zoals je weet dat kleren kopen bij de primark niet deugt, of die stadions in Qatar niet deugen. Weet jij ook dat jou idee ook niet deugt, kan simpelweg niet.
Is juist prima als bewoners met grotere portemonnee bijdragen om een project rendabel te maken, zodat mensen met een kleinere portemonnee in de binnenstad kunnen wonen.
Je schiet jezelf in je eigen voet. Je veronderstelt een relatie tussen de realisatie van dure woningen die dan ‘logischerwijze’ voor goedkopere zou moeten zorgen. Dat zal in de blauwe ogen van de dames en heren projectontwikkelaars vast zo zijn, maar zoals jij zelf al zegt: die gaan zich niet failliet werken, die werken aan maximalisatie van rendement.
Beste Eindhovenaar,
Maak je toch niet zo druk en reageer op wat ik schrijf in plaats van je zelf denkt belangrijk te vinden.
Natuurlijk gun ik projectontwikkelaars en investeerders hun nieuwe Bentley. Van mij mogen ze best een realistische vergoeding krijgen. De bouwvakkers moeten ook betaald worden en de materialen ook. Dat heeft niks met filantropie te maken.
MAAR:
Ik probeerde aan te geven dat we goedkoper moeten ontwerpen omdat het anders niet meer te betalen is. Dat deugt WEL.
Dat je duur wilt bouwen en dat wilt laten betalen door een stel sukkels die de te dure penthouses wel gaan betalen is leuk bedacht, maar misschien hebben we niet genoeg sukkels met geld in Eindhoven om dat voor elkaar te krijgen. Dat businessmodel stinkt.
=wim=
Ps
Lees mijn vervolgverhaal waar ik probeer uit te leggen wat ik bedoel.
https://dse.nl/hoe-bouw-je-een-minimal-viable-product/