Nieuwbouwvraagjes: witte gij het?
Vier vraagjes maar, ze hebben betrekking op nieuwbouw binnen de Eindhovense gemeentegrenzen.
Vraag 1:
Tot 2030 is in de bouw van nieuwbouwappartementen voorzien. Het gaat dan om gestapelde woningen. Hoe groot is het aantal?
Vraag 2:
Tot 2030 is in de bouw van nieuwbouwhuizen voorzien. Het gaat dan om grondgebonden woningen, u weet wel: huis met een tuin(tje). Hoe groot is dat aantal?
Vraag 3:
Hoe groot is het actuele aantal woningzoekenden dat op de Eindhovense markt een nieuwbouwappartement zoekt?
Vraag 4:
Hoe groot is het actuele aantal woningzoekenden dat op de Eindhovense markt een grondgebonden woning zoekt?
Dat was het voor nu. Ik ben benieuwd naar de uitkomsten. Ik neem aan dat de antwoorden ergens terug te vinden zijn. De gemeente zal niet zonder deze gegevens gekomen zijn tot haar huidige visie, maar ik krijg ze maar niet gevonden.
Deze is ook wel interessant:
telegraaf.nl/financieel/1987464685/bouw-betaalbaar-aan-de-rand-van-de-stad
“Bouw betaalbaar aan de rand van de stad” is het advies. Dus wat doet men in Eindhoven? Zo veel mogelijk in de binnenstad. 馃檪
Enkel omdat iemand bij de gemeente zonodig een dure supervisor moest aanstellen. In samenspraak met projectontwikkelaars (verdienmodel)?
De schade voor de gemeenschap blijft niet beperkt tot de facturen van de supervisor. De gemeente, lees de gemeenschap, moet bijvoorbeeld ook rekening houden met een beduidend hoger budget voor de lokale brandweer. Die jongens krijgen te maken met een compleet nieuwe dimensie, compleet met training, andere uitrusting en een toename in het aantal manschappen. Dat hoop ik in ieder geval voor de toekomstige bewoners van de woontorens.
Een andere kostenpost voor diezelfde lokale overheid vloeit voort uit het feit dat een toename van de bevolking in het gespecificeerde gebied 贸贸k moet kunnen rekenen op beschikbare politiemensen. We moeten niet denken dat alles in het nieuwste stukje Eindhoven bestaat uit peace, love and unity. ‘Reuring’ is een leuk woord, bijna liefelijk. Maar het zou wel heel na茂ef zijn als we ervan uitgaan dat in het nieuwe flatparadijs alleen maar vioolmuziek op de achtergrond zal klinken. Meer politiemensen dus, maar dat regelt de opvolger van burgemeester Jorritsma allemaal vast nog wel met Den Haag.
Wat gelukkig wel al duidelijk is, is dat Eindhoven kan bogen op een voortreffelijke reputatie wanneer het gaat over grotere infrastructurele werken. Als alles doorgaat, gaan die er gelukkig volop 茅n soms zelfs gelijktijdig komen. Je kunt een flat immers wel door ontwikkelaars laten bouwen; je moet als gemeente toch echt regelen dat je er ook na oplevering ook kan komen. Straatwerk, groenvoorzieningen (en het onderhoud ervan), een warmtenetwerkje… allemaal zaken waarvan de bekostiging geen rol lijkt te spelen laat staan de haalbaarheid van die bekostiging. ‘Gaandeweg ontwikkelen’ is het credo, maar onze kinderen krijgen vroeg of laat de rekening ( meestal: begroting x 1,5 ) op hun bordje. De expats hebben hier overigens een streepje voor aangezien zij door de fiscaal gunstige ‘30%-regeling’ makkelijker de verhoogde belastingen kunnen ophoesten. Profvoetballers uit Verweggi毛 overigens ook want goede voetballers zijn in Nederlands ook maar dun gezaaid. Al moet ik met die laatste opmerking oppassen, want straks ben ik nog profvoetbal-o-foob…
Bob,
Bedankt voor het op een rijtje zetten van de vragen die meer Eindhovenaren bezig houden en ik hoop oprecht ook onze vertegenwoordigers in de gemeenteraad.
Alle leden van de raad zijn van harte uitgenodigd omdat hier met ons te bespreken waarbij er nieuwe inzichten en idee毛n kunnen ontstaan
Hier decentrale.regelgeving.overheid.nl/ vond ik wel een stukje historie waarbij je je mag afvragen of deze voorgenomen aantallen ook echt gebouwd zijn.
woning planning periode 2010-2020
———— Sociaal——Vrij——-Totaal
SRE………. 7.344……. 18.496….. 25.840
De Peel…….1.631 ……. 3.029….. 4.660
De Kempen…..1.064 ……. 1.596 …. 2.660
Hier is ook terug te vinden in hoeverre die taakstelling is gelukt tot 2010 had Eindhoven 41% waargemaakt
Voor 1 of meer van de antwoorden heb ik het idee dat je het beste te rade kunt gaan bij een woningbouwvereniging, bijvoorbeeld Sint Trudo.
Als de gemeente Eindhoven die gegevens nu niet duidelijk kenbaar heeft gemaakt, dan gebeurt dat waarschijnlijk nooit.
Het beste lijkt om de gemeente Eindhoven maar een beetje te laten rotzooien en het meeste daarvan v贸贸r 2030 weer af te breken. Op de afbraaklijst zouden in elk geval gebouwen hoger dan 100 meter moeten staan; die ruimte kan dan gebruikt worden als stadspark.