Olga Misik en het verzet in Rusland

Er was eens een moedig meisje…

Dit verhaal gaat onder andere over Olga Misik. In 2019 las zij op 17-jarige leeftijd de grondwet van Rusland voor tijdens een demonstratie. De foto waarop Misik in kleermakerszit voor de oproerpolitie zit, ging de wereld over.

Ze werd vervolgd voor een aantal van haar protestacties en kreeg iets meer dan 2 jaar huisarrest opgelegd. Tijdens de rechtszaak trok Misik een vergelijking met Sophie Scholl. De Duitse studente Sophie Scholl verzette zich ten tijde van de Tweede Wereldoorlog tegen het naziregime. Ze had samen met haar oudere broer Hans pamfletten verspreid, waarbij ze werden betrapt. Samen met een derde lid (Christoph Probst) van de verzetsgroep Weiße Rose werd ze in een schijnproces door de nazi-rechter Roland Freisler veroordeeld tot de doodstraf. Sophie Scholl werd nog dezelfde dag geëxecuteerd d.m.v. de guillotine. Toen ik op de middelbare school zat, vertoonde mijn docent Duits de film ‘Sophie Scholl – Die letzten Tage (2005)’. De film maakte destijds grote indruk op mij. Ik zou willen dat ik ooit dezelfde moed had.

“Die Sonne scheint noch” – Sophie Scholl

In mijn ogen wordt er te weinig gesproken over mensen zoals Olga Misik. Ze zijn niet in de meerderheid, maar daarom niet minder belangrijk. Joshua Wong, Greta Thunberg, Olga Misik, Alexei Navalny. Zij zijn ‘recente symbolen’ die voor iets groters staan. De Katniss Everdeens uit de echte wereld. Je hoeft het niet op alle vlakken met ze eens te zijn, maar het is goed en belangrijk dat deze mensen er zijn. Zij die zich krachtig uit durven te spreken. John F. Kennedy en Stan Lee zeiden al dat één iemand het verschil kan maken. Daarin hadden ze zeker gelijk. Kijk maar wat Martin Luther King, Rosa Parks en Nelson Mandela hebben bereikt. De wereld kun je niet in één dag veranderen, maar één iemand kan wel een positieve verandering in gang zetten.

“Russia teaches us to be afraid all the time. It is a country that is trying to kill you every day. And if you are not part of the system, you are already as good as dead.” – Olga Misik

Vandaag de dag wordt men in Rusland opgepakt voor het demonstreren met een leeg vel papier. Belangrijke mensen met een verkeerde opvatting vallen soms plotseling uit het raam. Navalny, Nemtsov, Politkovskaja, Litvinenko enzovoort. Ze zijn allen uit de weg geruimd omdat ze één man in de weg stonden. Vladimir Poetin zorgt ervoor dat vrijheid in Rusland slechts een naïeve illusie is. In navolging van onder andere de organisatie Memorial, werd de krant The Moscow Times van Derk Sauer vorige week ook op de zwarte lijst gezet. Tegen Joelia Navalnaja werd vorige week een arrestatiebevel uitgevaardigd. Veel critici zitten vast in Rusland of zijn Rusland inmiddels ontvlucht. Mensen zoals mensenrechtenactivist Oleg Orlov, oppositieleider Vladimir Kara-Moerza en journalist Evan Gershkovich zijn zonder eerlijk proces achter slot en grendel gezet. Schaaklegende Garri Kasparov is Poetin ook een doorn in het oog. Rusland is natuurlijk niet het enige land waar politieke tegenstanders worden opgesloten. In Turkije zit bijvoorbeeld Osman Kavala onterecht een levenslange gevangenisstraf uit en in Guantánamo Bay (marinebasis van de Verenigde Staten) zitten nog steeds mensen vast die nooit een proces hebben gehad. Gelukkig bestaan er organisaties die opkomen voor de rechten van deze mensen.

Oorlog en onrecht zijn de wereld nog niet uit. In Gaza worden dagelijks vele onschuldige mensen gedood. Behalve in Oekraïne en Gaza zijn ook in andere landen conflicten gaande. In Soedan, Jemen en Syrië is het ook niet echt rustig. Daarnaast zijn er nog vele landen waar dagelijks mensenrechten worden geschonden. Ik zou niet graag in Myanmar, Noord-Korea of Iran leven. Zolang de mens bestaat, is er al oorlog. Er zullen altijd conflicten tussen mensen blijven bestaan, maar laten we eens proberen om elkaar wat minder vaak de hersens in te slaan. We leren niet echt van onze geschiedenis. Veel mensen kennen de geschiedenis niet eens. De emmer van de wereld zit al redelijk vol. Laten we hopen dat de druppel die de emmer doet overlopen, niet valt. Ik zou liever geen Derde Wereldoorlog meemaken. We moeten conflicten niet uit de weg gaan. De Canadese psycholoog Jordan B. Peterson stelt dat uitgesteld conflict leidt tot een aanzienlijk groter conflict in de toekomst. Die mening deel ik met hem. Laten we conflicten in een zo vroeg mogelijk stadium uitpraten. Woorden en ideeën zijn in zekere zin krachtiger dan kogels.

Ik sluit dit stuk af met een stuk uit de monoloog van Charlie Chaplin in de film The Great Dictator (1940): “The hate of men will pass, and dictators die, and the power they took from the people will return to the people. And so long as men die, liberty will never perish.“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *