Ondoordachte plannen

Strijp S

Er wordt vaak verwezen naar woningnood om ongebreidelde hoogbouw goed te praten. Gek genoeg wordt er juist in gebieden buiten het centrum lager gebouwd dan zou kunnen. Bij het Campinaterrein zijn de torens verlaagd, terwijl het aan het Kanaal best wat hoger mag. Ook op Strijp S wordt de potentie niet volledig benut. Nog steeds een fraai gebied, maar wel wat behoudend, met veel dezelfde bouwblokken. Zo ook op de kop, juist waar je een “iconisch” gebouw zou verwachten, zoals door hoogbouwliefhebbers altijd wordt bepleit. Echter komt dit kleine, simpele kantoorgebouw er:

(www.kraaijvanger.nl/nl/projecten/kantoorgebouw-strijp-s/)

Had hier een bijzondere toren neergezet, met kantoren onder en woningen boven. Iets wat zegt, dit is Designstad Eindhoven.

Nieuwe Eindhoven

Is al verschillende keren aangepast. De huidige toren is nog niet zo slecht, behalve op de begane grond. Hier zie je dus wat dat “groene bombardement” van supervisor Maas betekent. Groen omdat het moet, niet omdat je er wat aan hebt.

Vroeger had men hier een probleem met drugsdealers, die zullen de enige zijn die dit sociaal onveilige donkere bosje zullen waarderen. Verder heeft niemand wat aan deze verder gesloten gevel. Gemiste kans.

(www.stein.nl/project/de-nieuwe-eindhoven)

En zo zal het ook gaan met de meeste andere plannen in de binnenstad. Klimop en een paar bomen op het dak. Niet functioneel. Een groene binnenhof of parkje gaat wel gebruikt worden. Maar dat gaat in tegen het principe van de Verdichtingsvisie. De naam zegt het al, verdichten. Elke open plek zoveel mogelijk vol bouwen. Projectontwikkelaars moeten tenslotte geld verdienen. Een prettige, leefbare stad levert het niet op.

Herinrichting van de binnenstad

Het is alsof ontwerpers tegenwoordig last hebben van “agorafobie“: angst voor open ruimtes. Ook de winkelstraten moeten helemaal volgepropt worden. Hier en daar een kleine boom erbij prima, maar deze afbeelding, wederom uit de koker van Winy Maas, doet denken aan een jaren ’70 woonerf:

Gezellig hoor, alleen strookt het totaal niet met de realiteit. Zo druk wordt het dus in de Rechtestraat en Demer:

(zie ook dat mooie karkas van de V&D wat nu een glazen blok moet worden. Van www.ED.nl)

Dan moet je er dus niet heel veel struiken en bomen bij gaan plaatsen. En dan hebben we het nog niet eens over 1,5 meter afstand houden door corona.

Dezelfde fout

Eindhoven dreigt dus weer dezelfde fout te maken. In de drang om het altijd “anders dan anders” te doen, werden destijds rode stenen gekozen. Maar zoals altijd, wat even vernieuwend is, is na een paar jaar weer gedateerd. Ga dan nu wel voor een nette, luxe bestrating. Iets wat elders ook werkt, zoals bij de Nieuwe Emmasingel. Dan had het er al jaren kunnen zijn. Maar het moest weer iets bijzonders worden, met als resultaat dat het nog steeds niet veranderd is.

De nu gekozen grijze steen is denk ik wel ok, maar waarom dat goedkope asfalt in het midden? Omdat supervisor Maas zonodig weer fietsers in de winkelstraten wil. Veel te druk en gevaarlijk natuurlijk, alles door elkaar. De ondernemers op Stratumseind hielden zelfs een actie om fietsers te weren. Waarom het dan toch doen? Hier geldt hetzelfde als voor de andere plannen van Maas: leuke plaatjes, maar in de praktijk klopt het niet.

En dat geldt ook bij de Verdichtingsvisie. Ook hier dreigt Eindhoven weer de mist in te gaan, door het weer anders dan anders te willen doen. In vrijwel geen enkele Europese stad worden hoge torens midden in het centrum gebouwd (alleen aan de rand). En dat is met reden. Maar in Eindhoven denkt men het weer beter te weten. Met een grote kans dat het straks weer tegenvalt. Kijk naar hoe andere steden het doen, leer ervan en maak niet dezelfde fouten als vroeger.

Een reactie

  • Rien Valk

    Beste Middenweg,
    De portalredactie heeft deze bijdrage qua beeld afmetingen opnieuw voor je aangepast en geplaatst zoals we dat ook vragen in dse.nl/schrijf-mee/
    Er staat nog een bijdrage in de wacht waarover we heel graag willen overleggen.
    Liefst met een kumpke koffie erbij. We hebben al een aantal mails verstuurd maar helaas nog geen reacties ontvangen. Is het adres waarmee je je registreerde esmit232@ niet meer in gebruik? Zie ook de update van onze schrijf mee tekst.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *