Onze democratie
Zo zeker op het einde van april, misschien nog nagenietend van het koningsfeest, begint voor veel mensen het (her)denken van de tweede wereldoorlog. In veel toespraken wordt dan herdacht dat men gevochten heeft voor vrijheid en democratie. Dat wij Nederlanders ons gelukkig mogen prijzen dat wij in dit mooie landje mogen leven. Waar vrijheid en democratie hoog in het vaandel staan.
Behalve in de ministerraad van Rutte. Deze ministerraad neemt het niet zo nauw met de democratische grondbeginselen. Informatieplicht aan de tweede kamer? Nu ff niet hoor! Komt niet goed uit, zou zomaar slecht uit kunnen pakken zijn voor sommige. Tja, wat heeft hen toch bewogen om zo te liegen, de mensen die democratische gekozen zijn te belemmeren in hun werk? Wat heeft hen bewogen om in gezamenlijkheid te kiezen voor list en bedrog? Om dit door vele gekoesterde democratische systeem te misbruiken? Om zelf op het pluche te kunnen blijven zitten?
Als mensen in gezamenlijkheid iets doen wat niet mag, wordt dit bijvoorbeeld door justitie zwaar aangerekend. Zo niet voor Rutte en zijn ministersploeg. Sterker nog, zo leert de verkiezingsuitslag, veel mensen vinden dat hij door mag gaan. Nog 4 jaar in het torentje. Nog 4 jaar om onze democratie verder uit te hollen. Ondanks de verkiezingsuitslag hoop ik toch dat mensen zo af en toe denken aan de 4 mei toespraak van de koning: ” niet ‘normaal’ maken wat niet normaal is” Rutte en de ministerraad hebben zich apart gezet, hebben zich boven een van de grondbeginselen van onze democratische regels verheven. Dat is niet normaal!
Het koesteren van onze democratie op 4 en 5 mei mag geen wassen neus zijn. Democratie als systeem moet ons beschermen tegen willekeur en onrechtvaardigheid. Het blijft de moeite waard om hier aan te werken.
Carla
Een pleidooi voor de bescherming en versteviging van de democratie op de Koninginnedag van weleer. Ook op lokaal niveau gelden helaas dezelfde principes als bij het landelijke bestuur. Ook hier mag er niet te kritisch gesproken worden in de raad hetgeen zelfs geïnstitutionaliseerd is een omgangsconvenant waarbij het vooral gaat om het feit dat we het primair gezellig moeten houden met z’n allen.