Oproep aan architecten voor Eindhoven: stop met luchtfietserij en teken wat wél gebouwd wordt
Woningnood
In Eindhoven heerst al jaren woningnood van jewelste maar er wordt nauwelijks nog wat gebouwd. Dit kwartaal start er geen enkel bouwproject waar we echt garen mee op de klos krijgen en er is geen realistisch ontwerp gepresenteerd voor bijvoorbeeld het Stadhuisgebied.
Belachelijke ontwerpen
We zien wel zo hier en daar belachelijke ontwerpen van architecten die iets bijzonders willen bouwen maar wat gegarandeerd veel te duur is óf met geen mogelijkheid te bouwen is óf zo lelijk is dat een gang naar de Raad van State onvermijdelijk is. Het is leuke bezigheidstherapie voor creatieve kunstenaars die zichzelf architect noemen en die bij hun collega-vriendjes willen patsen, maar hun ontwerpen voldoen niet aan waar wij bewoners van de stad behoefte aan hebben.
Een paar voorbeelden
Een voorbeeld is dat smalle hoge ding bij de ingang van Strijp-S waar ED over berichtte op 7 juli 2022. Na heel veel ontwerptijd en sommenmakerij bleek ineens dat een toren met een vloeroppervlak van 18×18 meter en 170 meter hoog veel ruimte nodig heeft voor liften en dat er dus geen ruimte meer was voor voldoende woonruimte in de appartementen. Goh, hoe kan dat nou? Ook werd de fundering zo complex dat er geen ruimte meer was voor het fietsenhok. Nu roepen ze dat de regelgeving en de opgelopen bouwkosten de oorzaak zijn van het mislukken van het project. Nee, dames en heren architecten, de oorzaak is dat jullie een ding hebben willen bouwen dat gewoon niet realiseerbaar is. Eigen schuld!
Een ander voorbeeld stond op 7 september 2022 in ED en ging over een gebouw in de vorm van een gloeipeer van een meter of zeventig hoog op een klein voetje. Ook gestopt. Heeft er al iemand met de glazenwasser gesproken over hoe je bij de ramen kunt komen? Heeft er al iemand met potentiele bewoners en keukenboeren gesproken over hoe leuk het is om een ronde kamer met ramen die dertig graden voorover hellen in te richten? Dat is nog lastiger dan die paalwoningen van Pieter Blom in Helmond, dat was ook zo’n artiest. Onrealistisch en gewoon oerlelijk, zelfs in Eindhoven. Dan had je maar iets beters moeten tekenen. Project gestopt? Eigen schuld!
Wensen voor nieuwe ontwerpen
Nieuwe woningen bouwen mag wel mooi zijn maar het moet vooral praktisch zijn, en goedkoop, en snel(!) realiseerbaar. De kosten voor de Vereniging van Eigenaars moet de komende vijftig jaar binnen de perken blijven. Kerels die met touwen naar beneden moeten zakken om de plantjes aan de gevel water te geven en de bomen te snoeien is niet de goedkoopste oplossing. Ramen moeten schoon gemaakt kunnen worden zonder al te veel akrobatische toeren. Bakstenen mogen niet uit de gevel vallen een jaar of tien na de oplevering. Op straatniveau moet je een bakfiets kunnen stallen. Kerken horen op de grond te staan en moeten niet met graftombes en al bovenop een flat van vijftig meter staan te wiebelen. Een volkstuin bovenop een flat die bereikbaar is met een trap van dertig meter hoog wordt niet gebruikt. Hoge flats naast een spoor waar te veel gevaarlijke stoffen over vervoerd worden is vragen om moeilijkheden. Fietsenstallingen voor vijfduizend fietsen met een toegangetje van drie meter breed gaat niet werken. Flats waar de bewoners hun auto in een wijk verderop moeten parkeren is aso. Houten torens die hoger moeten worden dan ooit ergens anders op de wereld gebouwd zijn is vragen om moeilijkheden. Als het niet betaalbaar is dan is het de schuld van de ontwerper en niet van de buitenwereld.
Advies
Advies aan de architekten en projectontwikkelaars: stop met jullie luchtfietserij en begin met ontwerpen van mooie realiseerbare betaalbare slimme woningen waar mensen graag in willen wonen. Of is dat ook al te veel gevraagd?