Opwarming van de aarde tegengaan – Dat kost een paar centen!
Minister Jetten heeft bij de verdediging van zijn plan in de Tweede Kamer om E 28 miljard uit te geven om de opwarming van de aarde tegen te gaan aangegeven dat dit bedrag wel 0,000036 graden Celsius opwarming zal schelen. Poeh hè, Tommy!
Ik kan daar dus helemaal niks mee, dus maar een paar sommen gemaakt.
Om 36 miljoenste graad opwarming van de aarde te voorkomen moeten we 28 miljard Euro uitgeven.
Dat is vast niet genoeg. We willen eigenlijk wel 1 graad opwarming van de aarde tegengaan. Dat kost dan 800 duizend miljard Euro.
Als we dat als Nederlander even willen oplossen dan kost dat 45 miljoen Euro per Nederlander. Dat gaan we dus niet doen.
Als alle wereldburgers meebetalen dan is het nog maar 100.000 euro per persoon. Dat gaat hem ook niet worden.
Er zijn twee mogelijkheden:
- De getallen van Jetten kloppen en het kost inderdaad zo veel. In dat geval heeft het geen zin en kunnen we dat geld beter besteden
- Ze hebben bij het Ministerie niet goed nagedacht waardoor de effectiviteit van de plannen zo beroerd is dat het veel te weinig opbrengt. In dat geval heeft het geen zin en kunnen we dat geld beter besteden
Conclusie: Het draagvlak voor dit voorstel is verdampt: Onze regering is stapelgek om zoiets voor te stellen. Wie doet daar wat aan?
Beste Wim.
De wenselijkheid van het voortbestaan van de mens is een waardeoordeel. Ik vertelde een vriend dat volgens een aantal schattingen van deskundigen van wereldniveau, de mensheid bij voortzetting van het huidige gedrag in de periode 2150 tot 2200 zal uitsterven. Hij merkte op: “Prima, de dieren zullen blij zijn”.
Gevoelsmatig stel ik het echter op prijs dat de mensheid langer meegaat. Ooit dacht ik dat het nog wel een miljard jaar zou duren.
Als ik 800.000 miljard ofwel 800 biljoen euro afzet tegen het bruto nationaal product van de wereld, 73.000 miljard ofwel 73 biljoen dollar per jaar in 2022, dan komen we inderdaad niet ver. Zelfs al verbieden we alle luxe bestedingen. Het wordt dan volgens de uitspraak van Lodewijk de vijftiende: “Na ons de zondvloed” En dat lijkt ook inderdaad te gebeuren.
Groeten, BreugelJaap
Beste Jaap,
Je gaat ervan uit dat de rampmodellen die overheden gebruiken kloppen terwijl er bij clintel, 1600 (niet betaalde) klimaatwetenschappers (ofzo) verenigd zijn, die een ander geluid laten horen. Helaas worden die in een verdomhoekje geslagen. Als je dan toch iets wil doen qua CO2 reductie ga dan eens kijken waar het meest te halen is. Ik hoop dat ik mag zeggen dat je genoeg verstand hebt om te beseffen dat CO2 moeiteloos de grenzen overwaait. Wat een vrachtwagen uitstoot in Nepal of India is duizenden keren zoveel als hier. De efficientie slag die je daar kunt halen is dus een veelvoud van wat je in Nederland kunt behalen tegen een veel lager kostenplaatje. Is niet zo moeilijk om dat te begrijpen. Dus ja, ik geef Wim gelijk, Ze zijn knettergek in Den Haag en ongenuanceerd. Incompetent of….. verkocht.
Beste Frans,
Mijn opvatting over het uitsterven van de mensheid door klimaatverandering in combinatie met andere ontwikkelingen is vooral gebaseerd op de inzichten van mensen als Stephen Hawking, Erin Brockovich en Mayer Hillman. En op feitelijke rampen zoals enorme bosbranden en enorme hoeveelheden smeltend ijs, die vrijwel elke dag door de nieuwsvoorziening worden vermeld.
Een duidelijk verhaal vind ik het volgende artikel over de opvatting van Mayer Hillman:
https://www.theguardian.com/environment/2018/apr/26/were-doomed-mayer-hillman-on-the-climate-reality-no-one-else-will-dare-mention
Het verhaal beperkt zich tot de klimaatverandering.
De conclusie van het verhaal is dat het uitsterven van de mensheid hoogstens uitgesteld kan worden, maar dat net als bij de individuele mens een goede levensavond nog een aantrekkelijk perspectief kan bieden.
Als men even verder kijkt dan 2100 en ook ander milieubederf zoals vermindering van soorten planten en dieren plus verspreiding van gifstoffen meeneemt, dan is 2150 -2200 een realistische schatting van de einddatum voor de levensavond van de mensheid.
Bij de 28 miljard euro van Jetten gaat het over wat de Nederlandse bevolking kan doen aan de klimaatverandering. Het ligt dan niet voor de hand om het bedrag te besteden aan vrachtwagens in India of Nepal. Of de afbouw van olie- en gasproductie in Noord-Amerika. Als men kijkt naar de enorme bedragen die ook de Nederlandse bevolking besteedt aan luxe producten, dan is 28 miljard euro een bescheiden bedrag. Het gaat om de periode tot 2030; dat betekent gemiddeld 4 miljard per jaar.