Pollenallergie in het najaar
Een paar dagen terug stond er op de homepage in het Eindhovens Dagblad een poll waarbij de vraag was: “20 graden of meer? Dan moet de ijsbaan dicht”. Ik vond het wel een aardige stelling, zeker met de tijdelijke ijsbaantjes in de regio die tijdens de afgelopen winters veranderden in peuterzwembadjes. Aleen… de enige ijsbaan die op dit moment geopend is, is die aan de Antoon Coolenlaan.
IJswarm
De korte lezersenquête waarmee je het eens of oneens mag zijn was later toegevoegd aan een artikel dat op 13 oktober jl. al verscheen met de titel Rondje schaatsen bij 26 graden: ijsbaan Eindhoven overleeft oktoberhitte. Tegen de achtergrond van dat bericht, was de poll op het eerste gezicht nog niet eens zo raar. Het is warm, waarom dan een ijsbaan openen?
Hap, klik, weg
Inmiddels hebben meer dan 3000 klikkers hun voorkeur voor ‘eens’ of ‘oneens’ kenbaar gemaakt. Dat gebeurde met name vanaf het moment dat de stelling op de ED.nl-startpagina verscheen, let wel: zonder enige context. Inmiddels weten we dat rond de 50% het (on)eens is met de stelling, althans met de geïnterpreteerde betekenis ervan. Want gaat het in deze kwestie om het milieu, de kosten of gewoonweg de logica: te warm, dus niet schaatsen. En heeft de stelling betrekking op de ijsbaan zoals ‘het gehele ijssportcentrum’, de semi-overdekte 400-meter buitenbaan of het ijshockeytrainingsbaantje? We weten het niet en dat hoeft blijkbaar ook niet.
Doe maar een polletje: De Marathon
Ik zou zo graag willen weten wat er was gebeurd als de poll was geweest: “25 graden of meer? Dan moet de marathon van Eindhoven worden afgelast”, want geloof het of niet: zo rond de dertig personen zijn in het ziekenhuis beland met verschijnselen die zich heel goed laten verklaren door de warmte. Zeker één geoefende loper ligt nog steeds op de intensive care, aldus het Eindhovens Dagblad vandaag.
Doe maar een polletje: PSV-Feyenoord
Een ander voorbeeldje: “Warmer dan 5 graden? De thuiswedstrijd van PSV tegen Feyenoord moet worden geschrapt”. Ook nu kun je er alle kanten mee op: eens, aangezien de verwarming in het PSV stadion dan waarschijnlijk wel werkt en dan wordt het te warm op de tribunes. Oneens, want als het warmer is dan 5 graden dan is de Mexicaanse voetbalmachine op zijn best. Of speelt de bierconsumptie een rol bij deze stelling?
Doe maar een polletje: Zwemcentrum Pieter van den Hoogenband
Of wat nou als de poll was geweest: “10 graden of minder? Dan moet het gehele Tongelreepcomplex dicht”, want geloof het of niet: wedstrijdzwemmers prefereren een zwemwatertemperatuur van rond de 27 graden. Ook als het buiten -10, -5, 10 of 20 graden is. En dat water wordt niet vanzelf warm. Terugblikkend op de laatste paar jaar werd gemiddeld in De Tongelreep / Pieter van den Hoogenband voor meer dan 350.000 euro aan aardgas per jaar verstookt aangevuld met zo’n 85.000 euro aan elektriciteit. De ijsbaan doet het qua aardgas niet slecht met zo’n 50.000 euro en minder fraai wat stroom betreft: 175.000 euro.
Te simpele vraag? Te simpel antwoord.
U verbaast zich er misschien over dat ik aandacht besteed aan één klein stellinkje in de digitale krant. Dat zit ‘m in de indruk die het resultaat van een dergelijke volksstemming achterlaat. Uiteindelijk blijft niet de vraag, maar het resultaat achter: twee balkjes die weergeven ‘hoe het volk over de ijsbaan denkt’.
De laatste keer dat een dergelijk ongefundeerd beeld ontstond stelde een sportambassadeur dat het ijssportcentrum zowat op instorten stond. Het ging er bij zijn publiek, de Eindhovense gemeenteraadsleden, in als zoete koek en hop: uitbesteed. Een ander voorbeeld: nieuwbouw was de enige optie die De Tongelreep resteerde en hopsakee, weg ermee.
Schaatsgevend referendum
Eigenlijk mag het niet, maar het zou grappig zijn als de webredactie de poll over de ijsbaan nog eens plaatst rond de kerstvakantie. Als al die mini-ijsbaantjes tegen de veel te hoge wintertemperatuur op proberen te koelen, ook in het Eindhovense stadshart. Maar ik verwacht dat de stelling dan eerder wordt: “De tijdelijke ijsbaan is een aanwinst voor de Eindhovense binnenstad”. Dat is weliswaar ook een ongenuanceerde stelling, maar wel eentje die minder snel tot het afscheidsapplaus voor de (klap)schaats zal leiden.
De vraag is dus hoe serieus moet je deze polls nemen? Als de mogelijke toekomst van een instituut er van af kan hangen, moet de ED webredactie er op zijn minst zorgvuldiger mee omgaan! Ik mag toch hopen dat de journalisten van het ED niet meedoen aan het verspreiden van nepnieuws zoals Facebook, dat vanavond weer aan de orde kwam in de Wereld Draait Door over het misbruiken van bekende personen als Humberto Tan om bitcoins aan te prijzen.
Alexander Klopping riep op om toch vooral ook kranten te lezen gemaakt door betrouwbare journalisten als tegenwicht tegen het oppervlakkige Facebook. dewerelddraaitdoor.bnnvara.nl/media/387056 Een mooie opdracht voor ons eigen Eindhovens Dagblad, nietwaar?
In dat opzicht is ook deze internet journalistiek zeer de moeite waard: decorrespondent.nl/
Laten we vooral zuinig zijn op onze eigen Digitale Stad waar geen reclame voorbijkomt en data verzameld wordt!
Nepnieuws is een poll per definitie niet, lijkt mij. Maar de uitslag wordt vaak wel als een gegeven gebruikt. Nepnieuws krijgt ook de kans omdat wij het die kans geven. We lezen/luisteren vaak niet goed genoeg en slikken zaken voor zoete koek.