Toekomstbeelden voor Eindhoven-binnenstad in Londen

In de wijk Nine Elms in het zuidwesten van Londen is een stedebouwkundige ontwikkeling met verdichting en woontorens aan de gang, die lijkt op die van de plannen met de binnenstad van Eindhoven. Wie bijgaand artikel van de Guardian zorgvuldig leest, ziet overeenkomsten:

https://www.theguardian.com/artanddesign/2021/feb/02/penthouses-poor-doors-nine-elms-battersea-london-luxury-housing-development

De stedebouw in Londen en die in Nederland hebben veel overeenkomsten omdat het de Britse conservatieven en Nederlandse politieke partijen als VVD, CDA, PvdA en D66 ongeveer hetzelfde neoliberale gedachtegoed hebben. De markt regeert, de overheid trekt zich terug en welvaart druppelt omlaag. Dat heeft de splijting van de samenleving in haves en have-nots bevorderd; en ook de woningnood. De splijting en de woningnood zijn overigens in het VK aanzienlijk groter dan in Nederland.

Elk stedebouwkundig ontwikkelgebied heeft zo een eigen PR-stunt: De Nine Elms heeft een doorzichtig zwembad uitsluitend voor de rijkaards, De Eindhovense binnenstad heeft de op te vijzelen Catharinakerk op 100 meter hoogte (voor wie overigens?).

Het artikel biedt onder meer een toekomstbeeld over de hoogte en de spreiding van woontorens, de bewoners, de populariteit van de appartementen, de optionele voorzieningen voor de rijkaards, de honorering van wensen van projectontwikkelaars, het rendement voor investeerders, het ondersneeuwen van erfgoed en de inrichting plus toegankelijkheid van de spaarzame stukjes groen.

2 reacties

  • Dus dat moeten we ook willen! Dan lijken we eindeljk ook op een grote stad.
    Alle gekheid op een stokje:: wat kunnen we hiervan leren?

    Jaap, kun jij twee lijstjes maken?
    1. wat gaat er mis in Londen en hoe zorgen we ervoor dat we daar in Eindhoven niet intrappen.
    2. Wat gaat er goed in Londen en hoe zorgen we ervoor dat we dat in Eindhoven ook zo doen.

    Alvast bedankt!
    =wim= (een luie lezer)

    • BreugelJaap

      In de zestiger jaren van de vorige eeuw was er het gevoelsmatige idee dat mensen 7 plus of min 2 informatiedeeltjes in hun korte termijn geheugen zouden kunnen vasthouden. Intussen heeft wetenschappelijk onderzoek opgeleverd dat het 3 plus of min 1 is. Waarbij bekwame mensen zich proberen te beperken tot 1. Dus voor de luie lezer nu mijn 3 punten slecht en 2 punten goed uit het verhaal over de Nine Elms.

      Slecht:
      1. De woningen in het gebied sluiten qua prijs/prestatie niet goed aan op de woningbehoefte, terwijl er in Londen woningnood heerst. Oorspronkelijk zou 50 procent betaalbare woning worden. Het percentage is verlaagd en de betekenis van betaalbaar is verwaterd, op aandringen van projectontwikkelaars.

      2. Er is een scherpe scheiding tussen rijkaards en overige bewoners bij uitvoering en voorzieningen. Daardoor hebben de overige bewoners het gevoel tweederangs te zijn.

      3. Over het algemeen is hier lager gekwalificeerde en te hoge hoogbouw gerealiseerd, met saaie gevels. Een uitschieter is het werk van de befaamde architecten Foster en Gehry, maar dat is niet goed geïntegreerd in de omgeving.

      Het bestuur van Brainhoven wil van punt 1 tot 3 waarschijnlijk voorlopig niets leren. Misschien 2 pandemieën verder en een ander bestuur.
      Het systeem van de omgevingswet leidt trouwens tot deregulering die dergelijke ontwikkelingen als bij Nine Elms stimuleert.

      De DSE heeft in de komende decennia een belangrijke rol als commentator.

      Goed:

      1. Locatie. Aan de oever van de brede Thames. Naast een park. Met de oude (voormalige) electriciteitscentrale als interessant, niet overwoekerd of opgevijzeld industrieel erfgoed.

      2. Bestemming van vrijgekomen industrieterrein voor woningbouw.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *