VS verliezen handelsoorlog
Nauwelijks 1 week na de start van de handelsoorlog van de VS met elk ander land is die oorlog verloren door de VS. Het resultaat:
Ten eerste is het invoertarief van de VS nu 10 procent in het algemeen, 25 procent voor staal en aluminium en 25 procent voor auto’s en auto-onderdelen. Dit betekent dat de VS-consument 10 procent meer gaat betalen voor ingevoerde goederen in het algemeen en 25 procent meer voor auto’s in het bijzonder.
EU-industriesectoren die staal en aluminium als input gebruiken, kunnen profiteren van een verbetering van hun concurrentiepositie ten opzichte van de VS.
Ten tweede bedraagt het invoertarief van de VS voor China inmiddels 145 procent, dat van China voor de VS 125 procent, richting volledige ontvlechting van beide economieën. Volgens gezaghebbende Amerikaanse economen is China in dit geval de sterkste partij omdat de VS meer goederen van China nodig hebben dan omgekeerd. De partij met het overschot op de handelsbalans is vrijwel altijd de sterkste.
Zie bijvoorbeeld:
https://www.theguardian.com/us-news/2025/apr/11/trump-tariff-battle-with-china-has-echoes-of-the-vietnam-war-us-economist-says
(met Google Chrome, Translate is dit artikel in een oogwenk prachtig te vertalen van Engels in Nederlands)
Zie verder een anekdotische toelichting op het import/export probleem vanwege de handelsoorlog VS/China:
https://edition.cnn.com/2025/04/12/economy/toy-prices-us-china-tariffs/index.html
De capitulatie van de bende van Trump is zeer waarschijnlijk het gevolg van 3 factoren: de aanzienlijke val van de aandelenkoersen, de val van koers van de tot voor een week onaantastbaar geachte obligaties van de VS-overheid en de val van de koers van de dollar.
Deze 3 factoren zijn een belangrijke oorzaak van het verlies van vertrouwen in de VS- overheid op economisch gebied. Daarnaast zijn er vele andere oorzaken van het verlies van vertrouwen zoals:
– bevordering van milieuvernietiging, onder andere door stimulering van het gebruik van fossiele energie.
– annexatievoornemens ten aanzien van Groenland (Denemarken) en Canada
– verraad door de VS bij de oorlog in Oekraïne ten gunste van Rusland.
– met een soort zendingsdrang de groei van fascistische partijen in de EU aanmoedigen, bijvoorbeeld de AfD in Duitsland
– willekeurige arrestaties en mishandeling van burgers van andere landen, waaronder de EU
– afbraak van overheidsinstanties van de VS onder meer op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, gezondheidszorg, universiteiten, wetenschappelijk onderzoek, inlichtingendiensten en leger.
Het vertrouwen blijft minstens 4 jaar onherstelbaar vernield vanwege de fascistische ideologie en incompetentie van de de huidige regering van de VS en diens aanhangers.
Het zou bijzonder onverstandig zijn om de VS te hulp te komen bij de resterende handelsoorlog met China. De eerste reflex van Nederland zou zijn om Amerika te hulp te schieten, maar dat wordt niks. Overigens vermoed ik dat Frankrijk en Duitsland de EU wel weten te overtuigen dat het niks wordt.
Dit ontbrekende vertrouwen betekent dat de regio Zuidoost-Brabant, met een sterke nostalgie over de Amerikaanse hulp bij de bevrijding in 1944, zich zal moeten aanpassen aan de drastisch gewijzigde situatie in het Westen: meer Europese samenwerking in plaats van samenwerking met de VS.
Dat betekent ook dat de democratie binnen de eigen regio versterkt dient te worden. Bijvoorbeeld door directe verkiezing van een regioraad en loskoppeling van de besturen en diensten van de regio (overheid) en Brainport (bedrijfsleven; onderwijsinstellingen zijn tegenwoordig ook bedrijven). Bijvoorbeeld verbetering van de participatie van de bevolking in Eindhoven, waar Bob Leenhouwers in artikelen op deze website meermalen op gewezen heeft.