VVD motie: tegen besluitvorming door gemeenteraad over Zwarte Piet

De geldende noodverordening ivm het coronavirus maakt het mogelijk voor de gemeenteraad om normaal te vergaderen, en veel gemeenteraden doen dat ook weer. Zo niet in Eindhoven, daar vergadert men nog steeds met het Windowsprogramma van Bill Gates, MS Teams. (Dezelfde Gates die zijn miljarden schenkt voor de ontwikkeling van een vaccin, maar dat is een ander verhaal).

Het is op dit moment niet duidelijk of het coronavirus een Sinterklaasintocht in Eindhoven toestaat. Als je ziet hoe mensen alle coronaregels al in hun schoentje lappen, dan is daar weinig kans op, en zitten we in november aan het begin van een tweede golf.

Toch hebben de VVD en CDA een motie in voorbereiding met het oog op Zwarte Piet. Die willen ze zo houden. Ze vinden dat het college van Burgemeester en Wethouders de subsidie aan het Sinterklaascomité niet mag intrekken. Het gaat om een bedrag van 18.000 euro dat in het kader van de Subsidieregeling Eindhovenementen jaarlijks wordt toegekend. Er gaat ook een onbekend bedrag naar de Pietenparade in het kader van het Fijne Feesten Festival.

B. en W. wil een einde aan de discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet. De VVD en CDA stellen dat de politiek zich daar niet mee moet bemoeien. Toch doen ze dat, en zo spreken ze zichzelf tegen. Ze willen een motie indienen die ze ter stemming brengen aan de gemeenteraad. In de motie staat dat de gemeenteraad er zich niet mee moet bemoeien.

De Lijst Pim Fortuyn gaat nog verder: zij vraagt ook aan de gemeenteraad om zich er niet mee te bemoeien. De gemeenteraad moet dit overlaten aan de bevolking in een referendum. Je mag dan zwart of wit (roetveeg) stemmen. Volgens de LPF is de uitslag al wel duidelijk. Waarom willen ze dan een referendum, als ze de uitslag al weten?

De eenmansfractie Schreurs heeft ook een motie ingediend. Zij wil verder gaan met de dialoog over het uiterlijk van Zwarte Piet. We hebben haar nooit gezien in deze discussie, dus ze is er rijkelijk laat mee. Zij heeft een vete uit te vechten met de burgemeester, maar dat is ook weer een ander verhaal.

Met die vete loopt ze wel gelijk op met de LPF die de hele kwestie ook is gaan zien als een persoonlijke aanval op de burgemeester. De LPF valt de burgemeester aan, omdat de burgemeester de integriteit van een LPF-raadslid in twijfel trok, na de rellen in 2018. Een raadslid van het CDA onderging hetzelfde onderzoek, maar die fractie voert dan weer geen persoonlijke aanvallen uit tegen de burgemeester. Een kwestie van politiek, moet u maar denken.

De burgemeester is hier de gebeten hond omdat hij toestemming heeft verleend voor demonstraties tegen Zwarte Piet. Maar nu deelt het College het standpunt van de burgemeester, die vindt ook dat er een einde moet komen aan de demonstraties en onrust in de stad. Het College wil immers een Piet zonder kleur, een grijze figuur die geen aanstoot geeft. Het College zegt hierin de verhaallijn te willen volgen van het Sinterklaasjournaal van de NTR.

Wel, we zullen zien of Sint dit jaar überhaupt uit Spanje mag vertrekken. Er heeft zich nog steeds geen burgemeester gemeld voor de landelijke intocht. Maar als ik Sint ken, dan laat hij zich niet zo snel afschrikken door een stel volwassenen in een gemeenteraad die niet eens in het openbaar durft te vergaderen en een nieuw, mooi stadhuis leeg laat staan. Voor het klimaat, zeggen ze dan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *