Waarom moeten die rode steentjes eruit?

We krijgen nieuwe bestrating in de binnenstad. Waarom? Dat is volgens de deskundigen in het gemeentehuis hoognodig!

Gisteravond door de stad geslenterd en het viel me op dat de straatstenen er nog best wel goed bijliggen met wel hier en daar een hobbel of een kuil. De stenen zelf zijn nog lang niet versleten. Bij stratum op t eind  waar ze een paar jaar bierfusten uit vrachtwagens hebben gegooid zijn er slechter aan toe, maar dat is maximaal 10%.

90% van de stenen is dus nog goed en 70% van de bestrating hoeft niks aan te gebeuren.

DUS: WAAROM MOETEN DIE STRAATSTENEN ERUIT EN KOPEN WE IETS ANDERS.

Wat was het budget voor de nieuwe bestrating ook alweer? Een miljoen of 18? Wordt dus 25 miljoen.

Stel nou eens dat we een miljoen of voor mijn part 2 miljoen aan een horde stratenmakers geven om de bestrating weer netjes te maken met gebruik van de bestaande stenen. Hier een daar een boom in de grond graven kan meteen ook geregeld worden voor hetzelfde geld. Met dertig stratenmakers kom je een heel eind in een jaar. En dan ziet het er weer netjes uit voor een jaar of vijfentwintig.

We sparen dan de rest van het budget uit. En het milieu is ook weer blij: we hoeven geen nieuwe stenen te maken en te vervoeren (hoop CO2 en stikstofverbindingen), we hoeven de oude stenen niet meer op een nette manier af te voeren (berg fijnstof), we hebben geen twintig ambtenaren nodig om budgetoverschrijdingen onder het tapijt te schoeffelen en we zitten niet drie jaar met de hele binnenstad in de rotzooi.

Wat is er mis met deze redenering en wat snap ik nou niet?

3 reacties

  • Gerrit Goosen

    De rode steentjes moeten er wat mij betreft zo gauw mogelijk uit.
    Ze zijn, bij regen, veel en veel te glad.
    Als ik van de Heuvel naar het station loop en het regent dan moet ik mij aan de muren vasthouden want anders ga ik onderuit. Ik ben niet de enige.
    Als ik na een concert naar het busstation moet dan zie ik veel ouderen die hetzelfde probleem hebben als ik.
    Weg met die steentjes en zo gauw mogelijk vervangen door minder gladde stenen.

    gerrit

    • Bob

      Kijk, dat vind ik nou wél een hele goede reden om aan herbestrating te gaan doen. Weet jij of het nieuwe steensel wel stroever is wanneer het geregend heeft? Ik heb uit betrouwbare bron begrepen dat de hoeveelheden regen zullen toenemen per keer… maar ik weet niet zeker of dat klopt.

    • Rien Valk

      Ja bij regen zijn ze zeker glad en het soort schoeisel wat je draagt heeft daar te weinig invloed op heb ik ondervonden. Ik had verwacht dat het op de duur zou slijten maar dat is niet het geval.
      In Steenwijk hebben ze die gladde steentjes opgeruwd steenwijkerland/gladde-steentjes-in-steenwijk-opgeruwd~a49e0349/ Kosten van de opruwtest was: 11.500 euro. De totale kosten +/- €.150.000

      aanbestedingsnieuws.nl/design-stenen-voor-eindhovense-binnenstad/ Schreef o.a. “Er zitten vlekken en gaten in. Inmiddels liggen de klinkers verzakt, mede veroorzaakt door wateroverlast en zitten vol witte kringen, van de vele plassen die er bij regen kunnen liggen. Verscheidene winkeliers moeten bij regen de stoep dweilen om te voorkomen dat het naar binnen loopt, constateerde Aanbestedingsnieuws. En daarnaast is het glad met de regen, wat behoorlijk gevaarlijk is”

      Maar hergebruik kan dus wel als de stenen opgeruwd worden en dat zal vast een paar miljoen schelen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *