Wat is de Waarderende Dialoog?

In de Waarderende Dialoog vindt iedere keer iets magisch plaats.
Wij geloven in een gesprek dat magie in zich heeft. Een gesprek met oprechte interesse voor de ander. Met een veilige atmosfeer waarin je vanuit je hart dingen met elkaar kunt delen. Een gesprek waarin de uniekheid van de ander gewaardeerd wordt. Een ontmoeting waarin verbinding ontstaat. Een uitwisseling die positieve energie genereert en nieuwe inspiratie geeft. Een gesprek dat ook de mogelijkheid biedt om met die inspiratie iets te gaan doen.

Het leven is een serie ontmoetingen en we ontmoeten elkaar in de dialoog.
Wanneer we kunnen zien dat ieder mens uniek is, unieke kwaliteiten heeft en een uniek levensverhaal dan wordt elke bijdrage waardevol. Wanneer we kunnen zien dat elk uniek gezichtspunt een deel van de waarheid is en gezichtspunten elkaar aanvullen, dan valt de behoefte weg om de ander te willen overtuigen van mijn gelijk.
Dat creëert een enorme vrijheid. De vrijheid om met oprechte belangstelling te luisteren naar de ander, zonder die ander te willen veranderen. De vrijheid om tot een uitwisseling te komen waarin we elkaar beter begrijpen en op een dieper niveau elkaar ontmoeten. Deze vorm van ontmoeten geeft erkenning aan de ander en leidt tot wederzijds respect en waardering.

Wat is de historische achtergrond van de Waarderende Dialoog?
Het begin van de Dag van de Dialoog ligt in Rotterdam in 2001 vlak na 9/11. Burgemeester Opstelten van Rotterdam ging toen in gesprek met een 30-tal organisaties om burgers met elkaar in dialoog te brengen. Brahma Kumaris was één van deze organisaties en ook deel van de kleine werkgroep die de eerste Dag van de Dialoog voorbereide. In deze werkgroep bracht zij de dialoog methodiek in. Wat later werd Rotterdam in Dialoog opgericht om continuiteit te geven aan het organiseren van dialogen, en de Stichting Nederland in Dialoog die de methode heeft verspreid over een netwerk van dialoog-steden in Nederland. Eindhoven in Dialoog is begonnen in 2008.

Wat houdt de Waarderende Dialoog nu eigenlijk in?
Je wilt een gesprek tot stand brengen, maar wat voor gesprek? Liefst zo dat het authentieke in mijzelf naar buiten kan komen en in gesprek kan zijn met het authentieke in anderen. Liefst een gesprek in een positieve atmosfeer, want negativiteit is er al genoeg in deze wereld. Maar hoe krijg je dat voor elkaar met mensen die elkaar niet kennen? De methode ingebracht door Brahma Kumaris Spirituele Academie maakt gebruik van haar diepgaande begrip van het authentieke zelf, de methode die zij gebruikt in haar studie, en van principes uit de Appreciative Inquiry (Waarderend Onderzoek). Het is vanwege dit laatste dat wij de methode Waarderende Dialoog zijn gaan noemen. De vragen zijn dusdanig geconstrueerd dat het authentieke zelf aangesproken wordt op haar diepe behoefte om betekenis te geven aan dingen, om stil te staan bij waardevolle ervaringen, om voort te bouwen op het goede uit het verleden bij het verbeelden van een mooie toekomst, en op haar behoefte om dat mooie ook dichterbij te brengen door een eerste kleine stap te zetten. Maar laten we nu eens luisteren naar de deelnemers om te zien hoe zij dit ervaren.

Wat vinden deelnemers van de Waarderende Dialoog?
• Het is heel mooi hoe je elkaar vindt in bepaalde dingen en ook weer verrijkt en dat het een soort opbouwende samenwerking is.
• Indrukwekkende verhalen en inzichten. Ik vond het ook mooi hoe we samen naar een droom toe groeiden.
• Fijne atmosfeer en boeiend thema. Ik heb graag meegedaan omdat je samen weer tot andere inzichten komt dan wanneer je in je eentje over een onderwerp nadenkt.
• Een goed gesprek over ieders dromen inspireert iedereen;
• Het is elke keer bijzonder om te ervaren hoe je aan tafel zit met zo’n 5 tot 8 mensen die elkaar niet kennen en er toch binnen de kortste keren een persoonlijke, mooie en diepgaande uitwisseling ontstaat waarin veel positieve energie vrijkomt.

Er valt nog veel meer te zeggen over de Waarderende Dialoog, maar kom het gewoon een keer ervaren.

Nu, in de Week van de Dialoog van 1 t/m 7 november 2021, of later in dialogen die regelmatig in de agenda op de website staan aangekondigd: www.eindhovenindialoog.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *