Wat van ver komt is Lekker
Bier
Elke dag rijden honderden vrachtwagens met bier door het land. Vrachtwagens van Heineken, Hertog Jan, Bavaria, Dommelsch, Brands, Amstel: het rijdt maar door elkaar heen en weer. Want we willen toch echt Grolsch bier in Brabant kunnen drinken en Hertog Jan in Leeuwarden. Als we een luxe bui hebben dan willen we graag een buitenlands biertje. Dat moet dus uit Mexico of Belgie komen. Bierkenners zweren bij hun eigen merk, zonder dat ze echt weten waarom. Volgens mij is het smaakverschil een kwestie van wennen.
Voorstel: Waarom kopen we niet gewoon het bier dat om de hoek gebrouwen wordt? Dat scheelt een hoop vrachtwagens, diesel en het scheelt ook nog in de files.
Asperges
In het asperge-seizoen worden ook veel asperges gestoken rond Eindhoven. Die worden met vrachtwagens vervoerd naar het centrale distributiecentrum van Albert Heijn of de Jumbo. Daar worden ze verpakt en worden met een andere vrachtwagen naar de supermarkt in Eindhoven gebracht. Hemelsbreed van veld naar super is het ongeveer 5 kilometer, maar door deze omweg is het 150 kilometer geworden.
Voorstel: waarom kopen we de asperges niet zelf bij de aspergeboer of bij een groenteboer met lokale toeleveranciers?
Wijn
Elke dag worden containers vol met flessen wijn uit de hele wereld naar ons Nederland gevaren en gereden. Waarom willen we met alle geweld een fles wijn uit Chili of Nieuw Zeeland drinken terwijl we ook in Limburg en Frankrijk en Duitsland wijn verbouwen? Die wijn van het Zuidelijk Halfrond is in euro’s misschien wel goedkoper maar in milieukosten duurder.
Voorstel: denk ook aan de wijnboeren die dichter bij wonen
Bronwater
Hoeveel soorten bronwater zijn er te koop? Allemaal niet te onderscheiden van ons gemeentepils. Waarom moet een vrachtwagen uit Spa in Belgie hiernaartoe komen rijden met vijfentwintig kuub water, terwijl datzelfde water onder de grond ook naar Brabant loopt wat wij dan als grondwater oppompen en er drinkwater van maken. En waar komt Evian vandaan? Uit de buurt van Geneve! En Pellegrino?
Voorstel: Ophouden met deze onzin en gewoon kraanwater drinken. Dat scheelt weer een boel heisa, milieuvervuiling en overlast.
Vlees
Argentijnse biefstuk, dat is toch echt veel lekkerder dan Engelse Greenfield! En dat terwijl we in Nederland zoveel koeien vetmesten dat we ze met geen mogelijkheid opgevreten kunnen krijgen. Dat overtollige vlees voeren we dus weer uit naar het buitenland. Zo is de cirkel weer rond.
Voorstel: vul zelf maar in.
Zie je het patroon?
We zijn onszelf helemaal gek aan het consumeren ten koste van alles wat ons lief is. Zonder al te veel in te leveren op je Quality-of-Life kun je al een heleboel bereiken door iets bewuster de onzin uit je leven te duwen.
Noot; Dit is een bijdrage aan Sustainable Development Goals (SDG Nederland):
Tja Wim,
Ik moet denken aan Jeroen van Merwijk… die zag in ieder geval een tendens:
’n Ding
De dingen die jij beschrijft typeren ons consument-zijn. Ik mis in je overzicht nog de mode. Die hoort er echt tussen!
Groeten,
Bob
Wij hebben in de straat ook niet zo’n ding staan!
Dat wordt dan toch tijd, Wim!