Weerhistorie: De cijfers van juli 2018 – Eindhoven.
De maand juli is weer voorbij en als ik het moet samenvatten dan kan ik eigenlijk niets anders bedenken dan “uitzonderlijk”.
De maand was warm (bijna 4 graden boven normaal) , ultra droog en record zonnig.
De hele maand hadden we te maken met warm en zonnig weer. Er zat geen dag bij met minder zonneschijn en/of een lage temperatuur.
Vanaf 12 juli zaten we in een hittegolf waarvan het vandaag de 21ste dag is. Een hittegolf van deze lengte hebben we nog nooit gehad. Tot nu toe was de hittegolf in juni/juli 1976 de langste met 18 dagen.
Ik heb het natuurlijk over regionale hittegolven uit de regio Eindhoven.
Landelijk was er ook een hittegolf maar die duurde slechts 13 dagen omdat op 28 juli de temperatuur in De Bilt niet boven de 25 graden uit kwam.
Heel opvallend was dat van de 35 KNMI-meetstations er slechts 1 de 25 graden niet haalde. Alle andere stations ruim wel en dat is toch zeer opvallend en misschien een reden temeer om van De Bilt als referentie-station af te stappen.
Juli 2018 is de 4de maand op een rij met een maandgemiddelde boven normaal .
Zie grafiek.
De hoogste temperatuur van deze maand in onze regio was 36,7⁰C op 26 juli. Dat is voor Eindhoven een all-time temperatuurrecord.
Zie hiervoor ook “all-time warmterecord voor Eindhoven verbroken”.
In Limburg (Arcen) was het nog iets warmer. Men kwam daar aan een maximum temperatuur van 38,2 graden. Dat gaat al richting het landelijk record van 1944 met 38,6 graden in Zutphen.
Naast hoge temperaturen overdag hadden we ook te maken met warme nachten.
De nacht voorafgaande aan de warmste dag werd het in onze regio niet kouder dan 23,6 graden. Dat is een tropische nacht. Tropische nachten komen niet vaak voor. In 70 jaar hadden we slechts 4 maal een tropische nacht, in juli, kunnen noteren. Deze nacht was dus de 5de.
Op de vliegbasis Deelen werd het in de nacht van 26 juli niet kouder dan 24,4 graden, dat is helemaal te gek!
Regen hebben we deze maand vrijwel niet gehad. Totaal viel er 3,2 mm tegen ruim 70 mm normaal
De droogte in Nederland is dan ook historisch groot en kan een ramp worden.
Gemiddeld over Nederland is er maar 8 mm gevallen.
Wat we deze maand genoeg hadden was zonneschijn.
In onze regio scheen de zon 327 uur. Dat is ongeveer 120 uur meer dan waar we “recht” op hebben. Op sommige plaatsen in Nederland was het nog zonniger!
Het plaatje helemaal bovenaan dit artikel is een antieke zonneschijn meter.
Hierboven de gebruikelijke tabel met een groot aantal maandcijfers + vergelijkingen met verleden jaar en met het jaar juli 1975. Juli 1975 was een normale maand.
Ik heb de echte extremen een kleurtje gegeven.
Zoals altijd hebben mijn cijfers betrekking op de regio Eindhoven.
Vrijwel altijd zijn de brongetallen van het KNMI, een enkele maal gebruik ik andere bronnen.
Gerrit