Weerhistorie: De maand augustus 2020 in Eindhoven.
De afgelopen augustusmaand was voor de regio Eindhoven een zeer warme maand.
Het maandgemiddelde is uitgekomen op 20,8°C en dat is voldoende om uit te komen op de eerste plaats van de warmste augustusmaanden. Die eerste plaats wordt gedeeld met augustus 1997 toen het maandgemiddelde ook exact uitkwam op 20,8. (zie tabel regel 1)
Kijken we naar de maximum temperaturen overdag, dan is het maandgemiddelde 27,4°C en dat is eerder nog nooit voorgekomen.
De maand augustus kende ook een zeer lange hittegolf. Die hittegolf begon op 5 augustus en duurde t/m 22 augustus. De hoogste temperatuur in de hittegolf werd bereikt op 8 augustus toen het in de middag in deze regio 35,9°C werd.
De totale warmtesom van deze hittegolf was 202,3 en dat is voor 18 dagen bijzonder hoog.
Op 9 augustus werd het in Eindhoven gemiddeld over het hele etmaal 28,2°C. Ook dat is nooit eerder voorgekomen en dus weer een record.
Heel bijzonder was ook de warme nacht van 9 augustus. De temperatuur zakte die nacht niet verder dan 22 graden. Dat was dus een echte tropische plaknacht en ook weer een record. Het record van de warmste nacht stond met 20,9°C voor 9 augustus 2004.
Dit record is niet gewoon verbroken maar is verpulverd.
Op regel 11 van de tabel is te zien dat in de afgelopen maand, vrijwel alle dagen, warm waren. Ook dat komt niet zo vaak voor.
Er zijn nog veel meer warmterecords verbroken. In de augustus tabel staan er een aantal maar in bv. de datumrecords zijn er nog veel meer gesneuveld. Misschien laat ik dat nog wel eens zien.
Naast warm was de maand ook droog.
Het regende totaal slechts 19 uur, terwijl 36 uur de regionale norm is. (regel 6 en 7)
De zon liet zich ook genoeg zien. Ik telde 227 zonuren en dat is veel meer dan waar we in augustus “recht” op hebben. Verder hebben we slechts op een dag de zon niet gezien. Dat was op 26 augustus. Op die dag hadden we in plaats van zon een paar spatjes regen!
Laat de tabel op U inwerken en concludeer met mij dat de klimaatverandering nog steeds doorgaat.
Waar gaat dat heen?
Ik ga nu de zomergetallen eens op een rijtje zetten en kom daar dan de volgende keer mee. Het lijkt me dat we een goede zomer hebben gehad, maar de cijfers moeten dat gaan uitwijzen.
Gerrit
(Brongetallen vrnl KNMI, bewerkingen en conclusies zijn voor mijn rekening.)
voor meer Eindhovense Weerhistorie, klik hier.
Bedankt voor je reactie:
Ja, de natuur wordt steeds warmer. Dat kan je in cijfers vangen maar je kan het ook gewoon zien als je om je heen kijkt.
Hier in de wijk waar ik woon staan op 2 verschillende adressen palmbomen en die doen het prima.
Ook staat er in een voortuintje een bananenboom die gewoon de winter heeft overleefd..
De lente begint steeds vroeger en de winters stellen niets meer voor.
In 2021 worden er nieuwe “normalen” berekend en die zullen we weer 10 jaar gaan gebruiken. Meestal is dat een goed moment om de veranderingen/opwarming te kwantificeren.
We gaan het zien.
groeten,
gerrit
Gerrit, je blijft ons om de oren slaan met cijfermateriaal dat heel duidelijk aantoont dat we in een wereld leven die echt verandert als het om ons klimaat gaat. Pijnlijk, confronterend maar realistisch. Keren wij het tij of keert de wal het schip straks? Ik hoop dat je er nog lang over zult blijven schrijven.
Groeten,
Bob