Weerhistorie: Februari 2018 in Eindhoven, koud en zonnig.

Eindelijk weer eens een maand waarvan de gemiddelde temperatuur niet boven maar onder normaal is uitgekomen.
Het maandgemiddelde in de regio Eindhoven is voor februari 2018 uitgekomen op 0,4⁰C en dat is bijna 3 graden onder normaal.
De hele maand was het vooral in de nacht koud. De gemiddelde minimum temperatuur voor de nacht was -3,3⁰C . Een dergelijke lage nachttemperatuur hebben we in 6 jaar niet meer gehad.
De laatste dagen van de maand werden we getrakteerd op Siberische koude die nog eens extra koud aanvoelde als gevolg van de harde Oostelijke wind.
De laagste temperatuur in onze regio werd bereikt op 27 februari. De temperatuur zakte in die nacht tot -10,1⁰C en dat is strenge vorst. Overdag was de laatste dag van de maand het koudst. Het kwik wilde die middag niet hoger dan -2,6⁰C uitkomen.
Dat is een dag/datumrecord voor Eindhoven

In de pers wordt de laatste tijd vaak het begrip “gevoelstemperatuur” erbij gehaald. Dat is zeer verwarrend en ik doe daar dus niet aan mee.
De gevoelstemperatuur is niet te meten met een gewone thermometer maar wordt berekend uit de windsnelheid en de temperatuur. Het gaat om het warmteverlies te berekenen van een standaard bloot mens recht op de wind. Dit kan m.b.v. de thermodynamica en is voor ons stadsmensen onbelangrijk.
Het is oorspronkelijk bedoeld voor militairen en voor mensen die in extreem koude streken wonen.
De gevoelstemperatuur geeft aan wat voor kleding men moet aantrekken om tegen de extreme omstandigheden bestand te zijn.
Weerpresentator en meteoroloog Gerrit Hiemstra stelt voor het begrip gevoelstemperatuur te vervangen door “afkoelingsfactor”. Ik ben het met hem eens.

Naast koud was de maand ook zonnig. De zon scheen in onze regio bijna 166 uur. Dat is net onder het record van 2003. Het verschil was slechts 48 minuten!

Droog was de maand ook. De hoeveelheid neerslag was in 28 dagen slechts 18 mm. Dat is geen droogterecord want in februari 1986 had men hier in Eindhoven nog geen 2 mm in de regenmeter zitten.

Zoals gebruikelijk heb ik de februaricijfers voor Eindhoven weer in een tabel samengevat.
In de tabel vergelijk ik februari 2018 (Eindhoven) met 2017 . Ook heb ik wat cijfers meegenomen van de extreem koude februarimaand 1956.

In de tabel is te zien dat we behoorlijk wat vorst hebben gehad maar het valt in het niet bij februari 1956.
De tabel spreekt verder voor zich.
Februari is ook de laatste wintermaand vlg . de meteorologische kalender.
Ik ga me nu bezig houden met het overzicht van de afgelopen winter.
Is dankzij de koude februarimaand de winter ook koud of valt dat mee omdat december en januari behoorlijk warm waren?
We zullen het zien!

Gerrit

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *