Weerhistorie: Het Eindhovens jaaroverzicht 2019.

Ook de afgelopen decembermaand was t.o.v. de norm weer veel te warm.
Er waren in die maand verder weinig bijzonderheden te melden en dus kan ik rustig aan het jaaroverzicht van geheel 2019 beginnen.

Het jaar 2019 is wat betreft de gemiddelde temperatuur uitgekomen op 11,47°C. Dat is meer dan een graad warmer dan de norm. Als ik de jaren rangschik op hun gemiddelde temperatuur dan komt dit jaar na 2014 en 2018 op de derde plaats.

Rangschikking op gemiddelde jaartemperatuur. (Eindhoven)
1. 2014 gem. 11,79°C
2. 2018 gem. 11,70°C
3. 2019 gem. 11,47°C.
Bekijk ik de hele top 10 van deze rangschikking dan komen 9 van de 10 jaren uit de 21e eeuw.
De koudste jaren komen vrijwel allemaal uit de 20e eeuw.
De top 3 van de koude jaren ziet er als volgt uit.

Rangschikking op gemiddelde jaartemperatuur. (Eindhoven)
1. 1963 gem. 8,14°C
2. 1956 gem. 8,16°C
3. 1962 gem. 8,29°C.

In onderstaand grafiekje is duidelijk de opwarmende trend m.b.t. de gemiddelde jaartemperatuur in de regio Eindhoven te zien.

Het is gebruikelijk om de jaren te vergelijken met de gemiddelde jaartemperatuur. Het is echter ook mogelijk om het gemiddelde van de maximale dagtemperaturen te nemen. Doen we dat voor 2019 dan blijkt dat 2019 nu op de eerste plaats uitkomt, gevolgd door 2018 en 2014. Het is dus vooral overdag (te) warm geweest in 2019.

Hieronder staat de jaartabel 2019 voor de regio Eindhoven. De tabel is wat groter dan U van me gewend bent. De tabel bevat nu 33 regels met weerwaarnemigen.Regel 1 t/m 7 bevat alles wat met temperatuur te maken heeft.
Regel 8 t/m 12 geeft de neerslagcijfers.
Regel 13 t/m 22 geeft het aantal dagen met ….. inclusief regel 17 met de warmtesom.
Regel 23 t/m 25 heeft alles te maken met de zon
De overige regels 26 t/m 33 zijn gereserveerd voor wind, straling en luchtdruk.
Zou ik alles wat in mijn database zit in deze tabel onderbrengen dan heb ik meer dan 50 regels nodig. Dat zou de duidelijkheid en leesbaarheid van de tabel niet ten goede komen, dus dat heb ik maar niet gedaan.
De verticale kolommen in de tabel zijn gebruikt voor de Norm, de jaren 2019, 2018 en 1993 en de records
.
Op de regels 1,2 en 3 staan de gemiddelde jaartemperaturen.
Deze regels laten duidelijk zien hoe warm het is geweest t.o.v. de norm.
Op de regels 4, 5, 6 en 7 staan de extremen van dit jaar en vorige jaren.
Op regel 4 is de zeer extreme 40,4°C van 25 juli 2019 te vinden. Dit record is zo hoog dat het me zou verbazen als het snel gebroken zou worden.
Regel 8 t/m 12 geeft info over de neerslag. Op regel 8 is te zien dat we steeds ongeveer op hetzelfde niveau van hoeveelheid zitten maar dat het valt in een kortere tijdsduur. Het gevolg is natuurlijk dat de intensiteitscijfers toenemen en inmiddels ruim boven de norm liggen.
De natste dag die we ooit in Eindhoven hadden is 19 juni 1966 met 66 mm neerslag in een etmaal. Afgelopen jaar was 10 februari de natste dag met 23 mm.
Het aantal warme dagen dat we in 2019 gehad hebben is 122 ( regel13).
Dat is een zeer aanzienlijk aantal maar toch niet zoveel als in het recordjaar 2018.
We hadden het afgelopen jaar 3 tropische nachten. (regel 16) Dat waren de nachten van 25 juni, 24 juli en 26 juli. 24 juli spande de kroon met een minimum nachttemperatuur van 20,7°C.
We hadden dit jaar 2 hittegolven ( niet in de tabel). De eerste was van 23 juni 2019 t/m 30 juni 2019 met een hoogste temperatuur van 35,1°C op 25 juni. De tweede was van 22 juli 2019 t/m 26 juli 2019 met een hoogste temperatuur op 25 juli van 40,4°C.
Vorst hebben we dit jaar nauwelijks gehad. Het koudst was het in de nacht van 21 januari 2019 met een minimum van -9,5°C. Al met al heeft het in het afgelopen jaar 49 maal gevroren (regel 18) en dat is niet zo heel veel.
De zon hebben we dit jaar voldoende gezien.
Ik telde 1934 zonuren (regel23) en dat is 340 uur meer dan de norm!
Vanaf regel 27 worden de regels gebruikt voor wind, straling en luchtdruk.
De windsnelheid is de laatste jaren vrij laag (regels 26 t/m 28)
In maart stormde het even flink.
10 maart 2019 had de hoogste windstoot van dit jaar van 108 km/uur.
Op regel 29 en 30 staat de globale straling in j/cm2.
De globale straling is de som van de directe straling van de zon en de diffuse straling afkomstig van het aardoppervlak en de wolken.
Directe straling heeft een golflengte van 0,2 – 3,0 micrometer en de diffuse straling heeft een golflengte > 3 micrometer.
Vanaf 1992 meet het KNMI deze straling m.b.v. een pyranometer. Voor 1992 was dat met een Campbell-Stokes zonneschijnmeter. Ook met satellieten wordt vanuit de ruimte deze straling gemeten.
De laatste 3 regels in de tabel gaan over de luchtdruk. De luchtdruk schommelde dit jaar tussen de 972 en 1041 hPa.

Conclusie: Uit de tabel en de grafiekjes komt duidelijk het beeld naar voren dat we in een opwarmend klimaat zitten. Dit heeft alles te maken met meer warme dagen en minder vorst. Een bijkomend effect is dat de ca. 750 mm jaarlijkse neerslag in minder regenuren valt. De regenintensiteit wordt dus groter. We zien ook dat de zonneschijnuren jaar op jaar flink toenemen.
Dit is waarschijnlijk geen direct gevolg van de opwarming van het klimaat maar zal te maken hebben met schonere lucht en/of veranderende windrichting.
Extremiteiten komen vaker voor en worden steeds extremer. Zo bracht 2019 ons 2 hittegolven en een uiterst extreem temperatuurrecord van 40.4°C. Op 2 juni bracht een onweersbui ons in 24 minuten 6,5 mm neerslag. De gemiddelde intensiteit van deze bui bedroeg 16,25 liter/m2/uur. Dit kan zeker ook tot de extremiteiten gerekend worden. Twee dagen later op 4 juni hadden we opnieuw onweer, ditmaal met windstoten tot bijna 100 km/uur. Gedurende korte tijd hadden we, die dag, te maken met een wervelstorm die in Eindhoven 1000 bomen omblies. Ook dit was duidelijk een extremiteit die hier en elders veel schade opleverde. Van dit soort extremiteiten zullen er in de toekomst nog vele volgen.

voor meer jaar- maand- dagoverzichten en extremiteiten van het weer in Eindhoven klik hier.

Gerrit

( vrijwel alle broncijfers zijn van het KNMI. Berekeningen, conclusies grafiekjes, en tabel zijn voor mijn rekening. Ook de samenstelling van dit overzicht is voor mijn rekening.)

5 reacties

  • bleenhouwers

    Hallo Gerrit, ik zou bijna zeggen: ik krijg het er warm van. Een vraagje van een leek op dit gebied: hoe kijk jij vanuit het klimaat naar maatregelen die de stad zou moeten nemen? Stel dat je theoretisch gezien 10% van wat nu verhard is, terug zou geven aan de natuur, zou dat dan leiden tot lagere temperatuurgemiddelden? Of is dat te simpel geredeneerd?

    Hartelijke groeten,

    Bob

    • Gerrit Goosen

      Stedelijke bebouwing heeft invloed op temperatuur, wind en neerslag.
      Wat de temperatuur betreft is dit stadseffect voor steden van ca. 10.000 inwoners max. +4 graden.
      Voor steden van ca. 200.000 inwoners is dit effect max. + 7 graden.
      Een heel belangrijke factor voor dit warmte-effect is de verhouding “hoogte bebouwing versus breedte van de straten.
      Er is veel onderzoek gedaan naar dit effect. Het laatste onderzoek is van het KNMI. Men heeft hiervoor meer dan 150 gecertificeerde weeramateurs ingeschakeld die continu hun data hebben gedeeld met het KNMI.
      10 % van de verharding weghalen lijkt me van weinig invloed op dit stadseffect. Wat wel helpt is parkjes met veel groen en water (vijvers etc.).
      Neerslag wordt een steeds grotere probleem in onze steden. De intensiteit van de buien neemt bij stijgende temperatuur fors toe. We zijn niet goed in staat om dit water in onze steden af te voeren en we zullen dus steeds vaker natte voeten krijgen. Hier helpt 10 % van de bestrating weghalen wel. Het water kan dan beter en sneller weg en het aantal overstromingen in de steden zal afnemen.

      gerrit

      • bleenhouwers

        Hallo Gerrit, dankjewel voor je reactie. Ik lees: ‘Een heel belangrijke factor voor dit warmte-effect is de verhouding “hoogte bebouwing versus breedte van de straten.’ Maar ik snap niet hoe die verhouding precies werkt… Hoogbouw + smalle straten => is minder hoge temperaturen? Dank voor je inzichten wederom! Groeten, Bob

        • Gerrit Goosen

          Op internet is van alles te vinden over de verhouding hoogte bebouwing en breedte van de straten in relatie tot het stadsklimaat.
          Het staat in de belangstelling omdat het geleidelijk een probleem wordt.
          Bij het KNMI is wel wat te vinden over de onderzoeken die men tegenwoordig doet om meer begrip te krijgen.
          Lees bv. dit artikeltje maar eens dat gaat over deze stadseffecten. https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/achtergrond/warmte-eilandeffect-van-de-stad-utrecht

          gerrit

          • bleenhouwers

            Dank Gerrit, dat wordt leervoer. Heb het artikel doorgenomen en begrijp de relatie een beetje beter. Ik stel voorzichtig dat hoe meer wij gaan lijken op Rotterdam, hoe groter de kans dat we op windstille dagen een duidelijk hogere temperatuur in de binnenstad zullen hebben dan aan de buitenrand van de stad. Dit kan oplopen tot meerdere hele graden. Een verrassende parameter is dat de mate waarin de blik richting de sterren wordt beperkt door gebouwen, een hogere temperatuur kan worden verwacht. Om dat te meten moet je eigenlijk met je rug op de grond naar omhoog kijken… En dan wel ’s nachts want anders is de kans op sterren sowieso nihil. Nogmaals bedankt!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *