Weerhistorie: Korfballer wint de Elfstedentocht !

Wie de titel boven deze bijdrage leest denkt misschien “hij is niet goed bij zijn hoofd” maar dat valt reuze mee want inderdaad, eens is de elfstedentocht gewonnen door een actieve korfballer.
Hoe zit dat?

De elfstedentocht wordt, bij geschikt weer, in Friesland verreden. De eerste officiële tocht vond plaats in 1909 en is daarna nog 14 maal verreden. De 15e en voorlopig laatste tocht werd in 1997 verreden.
Elk jaar, als het weer een beetje winter wordt, slaat in Nederland de elfstedenkoorts toe.
In een proefschrift uit 1996 staat: ik citeer “De elfstedenkoorts is de enige koorts die toeneemt bij afnemende temperatuur.” Dat is een waarheid als een koe want bij elke vorstperiode is de elfstedentocht voorpagina nieuws en in de praatprogramma’s op TV zijn de schaatsexperts en oud-deelnemers niet aan te slepen.
Hier in het zuiden valt dat wel mee en ik kan me van vroeger herinneren dat men er toen niet zo warm voor liep als nu.
Terug naar die korfballer.
Op woensdag 3 februari 1954 werd de 10de elfstedentocht verreden bij rustig vriezend weer.
De winnaar legde de tocht af in de recordtijd van 7 uur en 35 minuten. En was daarmee in de noordelijke helft van ons land “volksheld nr.1”. Dit ronde-record bleef staan tot 1985 en werd dus pas na 31 jaar verbroken. Dat lijkt heel wat maar als je beseft dat in die 31 jaar slechts 2 tochten werden verreden dan valt dat wel mee.
De winnaar van de tocht in 1954 was Jeen van den Berg. Hij was al lang langebaanschaatser en heeft in zijn leven vele prijzen gewonnen onder meer op de olympische spelen. Op de olympische spelen van 1956 en 1960 was hij deelnemer op de 5000 en 10.000 meter. Hij werd in 1999 de eerste kampioen marathon schaatsen . Hij was Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en ereburger van Heerenveen .Deze geweldige sportman die in 2014 overleed, was naast een beroemd schaatser ook korfballer. Ik denk dat vele mensen dat niet weten maar het is toch echt waar. In de 60-iger jaren was hij speler van het eerste elftal van Blauw-Wit, verder was hij in die periode ook hoofdtrainer bij deze club en niet te vergeten voorzitter. Een veelzijdig man dus. Blauw-Wit kwam uit Heerenveen en is een zeer oude club in de korfbal sport. Ze droegen diagonaal gestreepte shirts en ik heb ze hier in Eindhoven wel aan het werk gezien. Ik weet niet of de club in 2021 nog bestaat maar ik weet bijna zeker dat BW Heerenveen en/of KV Heerenveen dezelfde club moet zijn.
Ik heb deze sportman een keer ontmoet. Ergens eind jaren 50 of begin 60 nam ik deel aan een cursus jeugdtrainer of jeugd wedstrijdleider. Voor die cursus moest ik ook een keer naar Utrecht (of was het Zeist) om bijgepraat en/of gemotiveerd te worden door bekende sportmensen. Jeen stond aan de deur om ons welkom te heten en heb hem waarschijnlijk wel een hand gegeven. Ik wist echt niet wie hij was en dacht waarschijnlijk dat hij een vertegenwoordiger was van de korfbalbond. Toen ik in de zaal plaatsgenomen had bleek ik te zitten tussen allemaal jeugdige korfballers vrnl. afkomstig uit Noord-Nederland. Zij hadden Jeen wel herkend en spraken fluisterend maar zeer respectvol over deze sportheld en ik begreep dat hij voor velen een voorbeeld was.
Omdat de korfbalsport hier in Zuid-Nederland niet al te populair was, ik spreek dan over de gemengde korfbalsport en niet over de dames-korfbalsport, kreeg ik op school en op mijn werk vaak te maken met opmerkingen als “meidensport” , “sport voor mietjes” of “korfbal is geen sport”
Het is vaak moeilijk om je daar tegen te verweren maar nu had ik toch iets, een topsportheld uit een andere sport was ook korfballer. Daar zouden die pestkoppen niet van terug hebben! zie ook.

Gerrit

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *