Weerhistorie: Rangschikking van de Eindhovense lentes.

Nadat ik een artikeltje had geschreven over de tegenvallende lente van 2021, kreeg ik de vraag wat was eigenlijk de mooiste lente?
Die vraag is niet zo een, twee, drie…te beantwoorden
Bij het beoordelen en rangschikken van de lentes blijkt dat het nogal wat uitmaakt wat je selectie criterium is.
Ga je voor temperatuur dan krijg je een heel andere rangorde dan dat je bv. voor zonuren of warme dagen bent gegaan.
Met dat gegeven in mijn achterhoofd ben ik eens wat aan het spelen gegaan met mijn database en dat wil ik hieronder laten zien.
Ik heb van 1949 t/m 2021 alle lentecijfertjes in mijn database zitten. Dat zijn dus 73 jaren en evenzoveel lentes. Ik heb die lentes 5 maal gesorteerd en heb steeds een ander selectiecriterium gebruikt. Dat resulteerde in 5 reeksen die ik voor het gemak en overzicht in 2 stukken heb verdeeld.
De resultaten (10 tabelletjes) staan hieronder
Het is goed te weten dat de tabellen links steeds warme, zonnige, etc. rangschikkingen bevatten en de tabelletjes rechts steeds “slechte”, koude of sombere lentes bevatten.

Resultaten:

De tabellen 1 en 2 zijn gesorteerd op lentetemperatuur. De lentetemperatuur is het gemiddelde van alle gemiddelde etmaaltemperaturen. Het is het meest gebruikte selectiecriterium en waarschijnlijk ook het beste. De 5 warmste lentes staan in tabel 1 en worden aangevoerd door lente 2007 met een lentetemperatuur van 11,9°C.
De koudste lentes staan in tabel 2 en de 73ste en laatste plaats is voor lente 1962 met een lentetemperatuur van slechts 7,0°C.

In de tabellen 3 en 4 heb ik als selectiecriterium het aantal warme dagen genomen. Een warme dag heeft een maximum temperatuur van tenminste 20 °C. Aan de linkerkant (bij de warme lentes) staat nu op plaats 1 de lente van 2020 met 32 warme dagen. De warme lente 2007 uit de eerste tabel komt nu pas op plaats 5. Helemaal onderaan staat de lente van 1983 (tabel 4) met slechts 2 warme dagen.

Vorst is ook een criterium bij de beoordeling van de lente. In de tabellen 5 en 6 is het selectiecriterium het aantal nachten dat het vriest. De “warmste” lente is nu duidelijk lente 1992 met 4 maal vorst. 1992 komt in de tabellen 1 en 3 helemaal niet voor. Op positie 73 staat nu de lente van 1958 met 34 maal vorst.

De volgende reeks is gemaakt met als selectiecriterium warmtesom. De warmtesom is de optelling van alle hoogste dagtemperaturen voor zover ze warmer dan 20 graden zijn geweest. Alleen het stuk boven de 20 graden wordt geteld. Maximum 21,2 °C heeft dus een warmtesom van 1,2.
De tabellen 7 en 8 laten het resultaat zien. Bovenaan staat de lente van 2018 met grote voorsprong op de overige lentes. Ondanks dat er een directe relatie is met de lentetemperatuur en het aantal warme dagen is 2018 in die tabellen slechts terug te vinden op plaats 3.
De onderkant van de reeks heeft op plaats 73 lente 1983 staan. Dat is geen verrassing.

Het laatste selectiecriterium is het aantal zonuren. Bovenaan staat lente 2020 met 794 zonuren.
Onderaan op plaats 73 staat alweer de lente van 1983 met slechts 293 zonuren.De vraag wat is de mooiste lente? is dus niet te beantwoorden zonder dat het selectiecriterium erbij wordt gegeven.

Einde lente, de zomer komt er aan en die is fantastisch begonnen met een prachtige eerste helft van juni.
(veel meer over rangschikking van Eindhovense seizoenen op mijn weerhistorie site )

Gerrit.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *