Weerhistorie: Zomer 2023, uitgelicht de bijzondere junimaand.

Als ik dit schrijf is het 18 juli en dus is de zomer van 2023 alweer half voorbij.
Over het weer op dit moment hebben we niet te klagen. Het is niet te heet, niet te koud en met de droogte valt het ook reuze mee.
Toch zitten we in een bijzondere periode. De natuur warmt op en we zullen daaraan
moeten wennen en maatregelen nemen. Tekenen dat de opwarming doorzet zijn er volop.
Het zeewater is te warm en de temperatuur van de zee zal naar verwachting nog verder toenemen.
Gevolg hiervan is meer verdamping en daardoor hardere regenbuien.
Er is relatief weinig zee-ijs en dat helpt echt niet mee aan onze klimaatproblemen.
El Nino is aan een opbouw bezig en dat zal bv. het aantal hittegolven doen toenemen.
We kennen een ”Azoren hoog” Dat is een hogedruk gebied in de omgeving van de Azoren die vaak voor stabiel weer in West-Europa zorgt. Helaas is dit “hoog” aan het verschuiven. Wat dat voor ons betekent moeten de weermannen van het KNMI maar eens aan ons uitleggen.
Dichter bij huis is er ook van alles aan de hand.
Zo was de maand juni record-warm. In de regio Eindhoven was juni maar liefst bijna 4 graden warmer dan normaal en daarom is het een all-time juni record. Dat was niet alleen in onze regio maar in heel Nederland was juni extreem warm.
Vlg. het KNMI was juni landelijk 3 graden warmer dan sinds het begin van de metingen in 1901.
Het aantal warme,- zomerse,-tropische dagen was extreem hoog en in onze regio hadden we vooral veel zomerse dagen.
De hoogste temperatuur was in deze junimaand , voor onze regio, 32,0 °C . Dat was op 20 juni. Landelijk was de hoogste temperatuur 32,3 °C op 11 juni in Gilze-Rijen.
Niet onvermeld mag blijven dat de regio Eindhoven getrakteerd werd op een heuse hittegolf.
Deze hittegolf begon op 8 juni en duurde t/m 21 juni. Dat zijn 14 dagen en dat is lang voor een vroege hittegolf.
Op 5 juli hadden we te maken met de zomerstorm “Poly” In onze regio viel het wel mee, hier hadden we te maken met een windkracht 4 of 5 Bft en windstoten niet boven de 50 km/uur. Elders in Nederland viel het beslist niet mee. Windkracht 11 en windstoten van 140 km/uur doen “poly” promoveren tot een zware storm en nr. 7 op de ranglijst van zware zomerstormen. De storm had in Haarlem 1 dode tot gevolg.
Zomerstormen richten vaak meer schade aan dan najaar-of winterstormen omdat in de zomer de bomen blad dragen en daardoor grotere krachten te verduren krijgen.
Als laatste wil ik nog vermelden dat juni 2023 zeer zonnig en droog was. In deze regio hadden we 329 zonuren en dat is een absoluut record. Normaal zitten we in Juni op ongeveer 209 uur, dus we hadden ruim 100 uur meer zon dan gebruikelijk. In de categorie “totaal zonloze dagen” hadden we slechts 1 dag. Dat was op 22 juni .
Ondanks dat we al diep in juli zitten heb ik toch nog maar een maandtabel gemaakt. De tabel is iets kleiner dan gebruikelijk maar alle relevante zaken staan erop.
De regels 1 t/m 4 gaan over de juni-temperaturen. De regels 5 t/m 12 gaan over nat en droog. De overige regels bevatten meer juni-feitjes waaronder het aantal warme , zomerse en tropische dagen
Meer over het weer van de regio Eindhoven onder deze link.

gerrit

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *