“Wij kijken liever naar de toekomst.” – Part III

Vandaag viel in het Eindhovens Dagblad te lezen dat er in Eindhoven toch echt werk gemaakt gaat worden van een congrescentrum. Lekker dicht bij het station, excusez le mot, station Eindhoven Centraal. Bij Knoop XL, zeg maar het Eindhovense BFF: Big Future Fellenoord.

4000 vierkante meter congresoppervlak, toe maar. En er ligt ook al 7 miljoen klaar! Wie maakt ons los? Dat lijkt zo’n beetje de oproep van wethouder Stijn Steenbakkers van onze gemeente. De gouden toekomst glanst onze stad tegemoet en toch… twee kleine bedenkinkjes.

Bedenking 1: Bekende kost
Ten eerste hadden we decennia lang zo’n grootschalig ding in de stad staan, of staat het er nog? Het Beursgebouw, juist… onder de rook van wat toen nog zo ouderwets Station Eindhoven heette. In de beginjaren een succes, later wat minder en uiteindelijk afgeserveerd. ‘Hoe groot is de bezettingsgraad in de toekomst?’, is dan toch niet zo’n heel rare vraag.

Bedenking 2: Financiële consequenties voor de stad
Ten tweede: het geld dat in het vooruitzicht is gesteld door wethouder Steenbakkers is afkomstig uit het befaamde Brainport-envelopje. Maar wat gaat het straks daarnaast kosten aan gemeentelijke gelden? Of wat als het op een fiasco uitloopt, bijvoorbeeld door een toezegging van diezelfde gemeente om het nieuwe centrum ook veelvuldig te gaan benutten én daarmee een deel van de financiën te gaan dragen?

Eureka
Het bevreemdt op de een of andere manier niet dat het antwoord op de bedenkingen van hierboven op de aloude plek te vinden is. In het artikel ‘Stadsbestuur Eindhoven: congrescentrum bij station‘ ( Hans Vermeeren, ed.nl, 17 september 2020 ), verklapt de wethouder waar de gouden pot te vinden is:

,,De vraag nu is of er werkelijk ook concrete belangstelling is. En dat is inderdaad best wel spannend. Maar dit congrescentrum staat er niet van vandaag op morgen. Experts zeggen ons dat er op de lange termijn op de congresmarkt weer behoefte komt aan dit soort locaties. Daar richten we ons ook op.”

Jammer dat de toekomstige belastingbetaler nog niet weet wat de mogelijke consequenties zijn zoals eerder bij het Pieter van den Hoogenbandzwembad, Het Muziekcentrum, De Hovenring, De Vestdijk en dadelijk het typisch Eindhovense grijze stadsgesteente. Maar ja, we kijken liever naar de toekomst.

 

5 reacties

  • Wim

    Specificaties:
    – 509 hotelkamers
    – 80 vergaderruimtes
    – maximaal 2.000 personen in de grootste zaal
    – plenty parkeerplaatsen
    – binnenkort directe aansluiting op de A67.
    Dit willen ‘we’ toch?

    Maar het is er al jaren, En het heet: de Koningshof in Veldhoven.

    Vraag: waarom moet er belastinggeld gestoken worden in een nieuw Congrescentrum?
    Dat wordt een door de overheid gefinancierde concurrent van het particuliere NH Eindhoven Conference Centre Koningshof !

    Mijn conclusie: Elke subsidie-euro die in een nieuw Congrescentrum in Eindhoven wordt gestoken is weggegooid geld,

    • Rien Valk

      Inderdaad!
      Dan is daar nog een voordeel te vinden ten opzichte van de nu gedachte plek bij het station. Je hebt net een lange vergadersessie achter de rug en je wilt je even ontspannen voor de volgende sessie waar kies je dan voor?
      In het drukke stationscentrum of in de natuur rondom koningshof? Ik kies ik voor de natuur en jullie?

  • Rien Valk

    De haast verklaard?

    Uit het document Selectieleidraad Congres- en eventvoorziening v1.0

    C. Impact coronacrisis
    De gemeente is zich er terdege van bewust dat de coronacrisis de eventsector – waaronder de congressector – een zware slag toebrengt. Niet alleen liggen op dit moment veel activiteiten in deze sector stil of zijn in omvang sterk verkleind, de crisis zal ook op langere termijn gevolgen hebben voor bedrijven in de sector en voor hun financiële positie. Bovendien is onzeker hoe de markt voor live events zich na de crisis zal ontwikkelen. Zal er herstel zijn tot het niveau – of hoger – van voor de crisis? Of worden bezoekers en deelnemers terughoudender om grote live bijeenkomsten te bezoeken en zoeken organisatoren naar alternatieven, bijvoorbeeld online? Op dit moment is dat koffiedik kijken, maar de gemeente heeft de overtuiging dat er – gezien de bijzondere kracht en potentie van Brainport Eindhoven – hoe dan ook kansen blijven voor en behoefte is aan een innovatieve congresvoorziening in deze regio. Omdat de Regio Deal-middelen volgens de afspraken binnen de periode 2018-2021 toegekend moeten zijn aan projecten, heeft de gemeente dan ook besloten om, ondanks de bijzondere omstandigheden van het moment, deze aanbesteding te starten.
    De gemeente vraagt marktpartijen om op lange termijn te denken en een toekomst bestendige congresvoorziening te realiseren. De eisen waaraan deze voorziening moet voldoen, zijn breed geformuleerd en bieden ruimte voor innovatieve ideeën.

    Als we die congres voorziening zo hard nodig hebben dan lijkt het zinvol om na te gaan of de ontwikkeling van het Evoluon en omgeving in aanmerking kan komen voor dit geld, dan is het geld veilig gesteld en hoeven we geen extra haast te maken? Intussen kunnen daar de zo hoog nodige congressen nu al vast plaats vinden!

    • bleenhouwers

      De opbouw van hetzelfde liedje is: Brainport (niet de gemeente Eindhoven) bepaalt de budget-etiketten die op het geld uit Den Haag worden geplakt. Vervolgens wordt er een termijn aan gehangen waarbinnen het project in kwestie dient te worden gestart. Een mooiere versneller is er voor een bestuurder met geldingsdrang niet te vinden! Elke volksvertegenwoordiger die zegt: ‘Is het niet verstandig om eerst eens goed onderzoek te doen?’ krijgt te horen dat we het moeten doen met wat we nu weten. Een betere informatievergaring leidt tot vertraging en daardoor kunnen we dadelijk niet op tijd beginnen. Zie daar het scenario van de Vestdijk (de Schreursboulevard) en nu het StijnCenter (voor al uw bijeenkomsten). De pest is dat behalve het envelopje uit Den Haag, ondemocratisch gelabeld, de gemeente moet bijschuiven. En als het misgaat, dus veel meer kost dan begroot, dan komt die overschrijding volledig voor rekening van de stad, dus haar bewoners. De onzorgvuldigheid blijft in deze systematiek gegarandeerd, zowel in politiek opzicht als in financieel.

    • tonnie van den nieuwenhof-klaassen

      ik vind dat de tongelreep het meest geschikt is, eigen parkeerplaatsen
      ,ik heb op de eerste g1000 een voorstel gedaan om het zwembad te laten zo als het is, helaas niet gelukt, naar mijn mening is de binnenstad al vol genoeg.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *